Sivuston käyttötapa: Mobiili

Infopaketti maahanmuuttajille / Information for immigrants

Infopaketti maahanmuuttajille

Infopaketti maahanmuuttajille

Information for immigrants


Mikä on Studentum.fi?

Studentum.fi on koulutussivusto. Me emme itse järjestä koulutuksia tai opintoja, mutta sivustomme kautta voit etsiä itsellesi sopivan koulutuksen. Sivustomme kautta voit ottaa yhteyttä oppilaitoksiin ja kysyä heiltä sinua kiinnostavasta koulutuksesta täyttämällä koulutuksen esittelyssä olevan yhteydenottolomakkeen. Yhteydenottopyyntö menee oppilaitokselle, ei meille Studentum.fi:hin.

Sivustoltamme löytyy paljon muutakin hyödyllistä tietoa Suomessa opiskelusta.


What is Studentum.fi?

At Studentum.fi we help you to find your ideal education. We don’t arrange any educations by ourselves, but we introduce hundreds of different education options and schools on our website.

You can use our unique education search engine to find hundreds of study programs all over Finland and abroad. Education programs are listed by category, location and education level. When you find a program that interests you, send an information request to the school using the information request form on the page. The information request goes to the school, not to us in Studentum.fi.

Read more about studying in Finland.


Opiskelu Suomessa

Opiskelu Suomessa

Suomessa on mahdollista opiskella peruskoulussa, lukiossa, ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Lisäksi on mahdollista opiskella erilaisissa kansanopistoissa.

Jotta voit opiskella Suomessa, sinun ei tarvitse olla Suomen kansalainen. Jos opiskelu kestää kauemmin kuin 90 päivää, sinulla on oltava Maahanmuuttoviraston myöntämä oleskelulupa.

Enemmän tietoa täältä:

Maahanmuuttovirasto

Opintopolku: Maahanmuuttajien koulutus

Maahanmuuttajat voivat hakea suomalaisiin kouluihin, jos he täyttävät kyseisen oppilaitoksen hakuvaatimukset. Myös turvapaikanhakijat voivat hakea opiskelupaikkaa ja vastaanottaa opiskelupaikan, jos he täyttävät tarvittavat opiskelupaikan vaatimat kriteerit.

Jotta voit opiskella ammattikoulussa, lukiossa tai korkeakouluissa, täytyy sinulla olla suoritettuna peruskoulu tai sitä vastaavat opinnot.

Myös aikuiset maahanmuuttajat voivat suorittaa perusopetuksen ja saada päättötodistuksen perusopinnoista. Aikuisten perusopetus on tarkoitettu aikuisille, jotka haluavat saada peruskoulun päättötodistuksen.

Peruskoulun jälkeen haetaan yleensä ammattikouluun tai lukioon. Lukiosta valmistutaan ylioppilaaksi. Lukion tai ammattikoulun jälkeen voi hakea ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Ammattikoulusta saat ammatin ja voit helposti siirtyä työelämään, mutta voit myös jatkaa opintoja korkeakoulussa.

Lukioihin, ammattikorkeakouluihin sekä yliopistoihin haetaan yhteishaussa, joka järjestetään keväällä ja syksyllä. Ammattikouluihin voi hakea ympäri vuoden jatkuvassa haussa.

Lue lisää yhteishausta: Opintopolku.fi 


Yleinen kielitesti, YKI

Sinun täytyy osata suomea, jotta voit opiskella Suomessa suomenkielisissä opinnoissa. Jos äidinkielesi ei ole suomi ja haet suomalaiseen oppilaitokseen, sinun täytyy osallistua yleiseen kielitestiin. Kokeen tarkoitus on varmistaa, että suomen kielen taitosi on riittävä ja selviydyt opinnoistasi. Et voi tulla valituksi koulutukseen, jos kielitaitosi ei ole vielä riittävä opiskeluun.

Suomen kieltä voi opiskella esimerkiksi ammatillisissa koulutuskeskuksissa, kansalaisopistoissa, kansanopistoissa, kielikeskuksissa tai avoimissa yliopistoissa.

Lukiot ja ammattikoulut kutsuvat hakijat kielitestiin. Ammattikorkeakoulut järjestävät yleensä itse kielitestin hakijoille. Yliopistot vaativat yleensä todistuksen suoritetusta kielitestistä. Lisätietoja kielikokeesta saat oppilaitoksilta.

Lue lisää täältä:

Opintopolku: Maahanmuuttajien kielitaito


Erilaiset oppilaitokset ja opinnot

Erilaiset oppilaitokset ja opinnot

Kotoutumiskoulutus

Kotoutumiskoulutus on tarkoitettu aikuisille maahanmuuttajille. Kotoutumiskoulutus antaa paremmat mahdollisuudet osallistua ja kotiutua suomalaiseen yhteiskuntaan.

Kotoutumiskoulutuksessa opit suomen tai ruotsin kieltä ja viestintätaitoja, omaksut yhteiskunta- ja työelämätaitoja sekä saat henkilökohtaisen ammatillisen suunnitelman. Työllistymismahdollisuutesi paranevat kotoutumiskoulutuksen myötä. Kotoutumiskoulutus on työvoimapoliittista koulutusta. Saadaksesi työttömyysetuutta sinun on opiskeltava kotoutumiskoulutuksessa.

Lue lisää täältä:

TE-palvelut: kotoutumiskoulutus


Maahanmuuttajakoulutukset

Maahanmuuttajille on tarjolla juuri heille tarkoitettuja koulutuksia. Maahanmuuttajakoulutukset ovat pääosin valmistavia koulutuksia.

Maahanmuuttajakoulutus auttaa Suomeen tulleita maahanmuuttajia kotoutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Maahanmuuttajakoulutus auttaa suomen kielen oppimisessa sekä suomalaiseen opiskelu- ja työkulttuuriin tutustumisessa.


Valma-kurssi

Valma-kurssi on ammattikoulutukseen valmentava koulutus. Valmassa opiskellaan suomea, englantia, ruotsia, matematiikkaa ja muita tarpeellisia oppiaineita. Valman jälkeen voit hakea opiskelemaan ammattikouluun. Valma-koulutus on ilmaista.


Ammatilliset oppilaitokset

Ammatillisissa oppilaitoksissa voit opiskella ammatillisen perustutkinnon. Se tarkoittaa, että opiskelet koko ammatin. Perustutkinto sisältää monia kokeita, eli näyttöjä. Kun olet tehnyt kaikki näytöt onnistuneesti, sinä valmistut.

Opintojen kesto määräytyy osaamisesi mukaan. Opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa sekä työpaikoilla työharjoittelussa.

Perustutkinnot ovat maksuttomia, mutta joskus työvälineistä joutuu maksamaan itse.

Ammatillisissa oppilaitoksissa voi opiskella myös ammattitutkinnon. Ammattitutkinnot on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat jo työskennelleet tutkinnon alalla tai joilla on jo aiempi saman alan tutkinto. Ammattitutkinnot ovat usein maksullisia.

Joitain ammatillisia opintoja on mahdollista suorittaa myös englanniksi.


Lukio

Myös lukiota varten on oma valmentava koulutus (LUVA). Lukiossa opiskellaan monia oppiaineita ja siellä on paljon kokeita. Lukiokoulutus on ilmaista, mutta oppikirjat täytyy maksaa itse. Oppikirjat voi ostaa myös käytettyinä.

Lukio kestää yleensä kolme vuotta, jonka jälkeen on ylioppilaskokeet. Lukiosta valmistutaan ylioppilaiksi ja useat jatkavat opintojaan korkeakouluissa.

Joissain lukioissa lukio-opinnot voi suorittaa myös englanniksi.


Ammattikorkeakoulut ja yliopistot

Ammattikorkeakoulut ja yliopistot ovat EU- ja ETA-maiden kansalaisille ilmaisia. Ammattikorkeakoulut ja yliopistot ovat korkeakouluja. Ammattikorkeakouluissa opinnot ovat käytännönläheisiä. Yliopistoissa opiskelu on akateemista ja yliopistoissa on paljon kokeita eli tenttejä.

Myös ammattikorkeakoulussa tai yliopistoissa joitain tutkintoja voi opiskella englanniksi.


Hakuprosessi

Hakuprosessi

Lukioihin ja korkeakouluihin haetaan yhteishaussa osoitteessa www.opintopolku.fi. 

Yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Ammatillisiin oppilaitoksiin voi hakea joko yhteishaussa tai oppilaitoksen verkkosivujen kautta.

Lisätietoja hakemisesta kannattaa aina kysyä siltä koululta, johon olet hakemassa.


Opintojen tuet

Suomessa perusopetus on ilmaista. Lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa täytyy omat työvälineet ja kirjat maksaa itse. Korkeakoulut ovat maksuttomia EU- ja ETA-maiden kansalaisille. Jos sinulla on suomen kansalaisuus, opintoihin on mahdollista saada opintotukea eli rahallista avustusta valtiolta.

Jos olet työtön maahanmuuttaja, ja sinulla on kotouttamissuunnitelma, voit saada kotoutumistukea ja ylläpitokorvausta kotoutumiskoulutuksen aikana.

Lisätietoja tukiasioista:

Kansaneläkelaitos

Opintopolku: Kotoutuminen ja kotoutumiskoulutus

TE-palvelut: Kotoutumispalvelut


Maahanmuuttajan muistilista

Maahanmuuttajan muistilista

Kysy tietoa opiskelusta ja hakemisesta opintoihin oppilaitokselta, johon olet hakemassa. Voit lähettää oppilaitoksille viestin sivustomme kautta, mutta Studentum.fi ei itse järjestä mitään koulutuksia. Lisätietoja kannattaa kysyä oppilaitoksen opintotoimistosta, hakupalveluista tai oppilaitoksen opinto-ohjaajalta.

Jotta voit opiskella suomenkielisessä koulutuksessa, sinun täytyy osoittaa kielitaitosi kielitestissä.

Opintojen tuista saat kattavasti tietoa Kansaneläkelaitoksen sivuilta.

Hae opintoihin oppilaitosten kautta jatkuvassa haussa ympäri vuoden tai yhteishaussa keväällä tai syksyllä osoitteessa:

Maahanmuuttovirasto voi myöntää oleskeluluvan opintojen ajaksi.

Hyödyllistä tietoa kotoututumisesta ja opiskelusta Suomessa löytyy näistä lähteistä:

Jameran verkkokaupasta ja myymälöistä saa uusia tai uudenveroisia oppikirjoja edullisesti lukio-, ammatti- ja korkeakouluopintoihin tai vaikka pääsykokeisiin.


Info in English

Info in English

What is Studentum.fi?

At Studentum.fi we help you to find your ideal education. We don’t arrange any educations by ourselves, but we introduce hundreds of different education options and schools on our website.

You can use our unique education search engine to find hundreds of study programs all over Finland and abroad. Education programs are listed by category, location and education level. When you find a program that interests you, send an information request to the school using the information request form on the page. Notice that the information request goes to the school not to Studentum.fi.

From Studentum.fi you can find a wide variety on different educations.

And, of course, we have a lot of useful information about studying in Finland!

Notice that most of the educations are in Finnish, but you can find some studies in English as well.


Study in Finland

Study in Finland

To be able to study in Finland in Finnish language you must prove your Finnish language skills by taking a language test. In Finland you can also study in English, especially in universities or in universities of applied sciences.

Studying in Finland is free for the citizens from EU- or ETA-countries. Otherwise there might be a tuition fee. If you’re not from EU- or ETA-country and you’re studies take longer than 90 days, you will need a residence permit from the Finnish Immigration Service.

How to apply?

You can’t apply to a school in Studentum.fi. You can apply to the education from the school’s own website or at the joint application in www.studyinfo.fi during the application period. Joint application period is twice a year.

In Finland you can apply straight to the schools when:

  • you are applying to a master's degree program to an university
  • you are applying to a vocational education and you already have some kind of education or you are an adult
  • you are applying to a folk high school

In Finland you must use the joint application system (www.studyinfo.fi) when:

  • you are applying to a high school or to vocational education straight after comprehensive school
  • you are applying to an university of applied sciences or to an university (bachelor's degree)  
  • joint application is arranged twice a year (spring and autumn) and you can apply in www.studyinfo.fi 

Always ask more information about applying from the school you are applying to.

More useful information:

Studyinfo.fi

Studyinfo.fi's information about applying

Study in Finland: FAQ on language skills


Lähteet:  Kansaneläkelaitos, Opetushallitus, Opetus- ja kulttuuriministeriö, TE-toimisto, Opintopolku.fi, Maahanmuuttovirasto, Study in Finland, Maahanmuuttajakoulutus 

Viimeksi päivitetty: 01 loka 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 25.6.2018

TOEFL - Test of English as a Foreign Language

Haluatko opiskella ulkomailla? Suurin osa englanninkielisistä yliopistoista ja korkeakouluista vaatii, että ulkomailla koulunsa käynyt hakija on suorittanut englannin kielen testin.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 20.5.2019

TOP 6: Opiskelukaupungit Suomessa – minne hakijat suuntaavat ja miksi?

Jatko-opintoja mietittäessä opiskelupaikkakunta on toisille tärkeä juttu, toisille taas opiskeltava ala on paikkakuntaa tärkeämpi. Minne hakijoita on eniten?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 2.9.2019

Lisähaku – uusi mahdollisuus!

Jos haluamasi opiskelupaikka jää kevään yhteishaussa saamatta, voi ovi toivomaasi oppilaitokseen aueta lisähaun kautta.

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi