Lukion matematiikan opinnot

22 loka 2018
KYSYMYS
Olen lukion tokalla, ja olen nyt siis käynyt n. puolet pitkän matikan kursseista ja päässyt aina rimaa hipoen (5,5,6,6,6,4) olen kuitenkin nyt alkanut miettimään, että kannattaisiko vaihtaa lyhyeen? Haluaisin ainakin tällä hetkellä (en tiedä jos muuttuu) niin oikikseen. Opo sanoi, että NYT pitäisi tehdä se päätös, jos haluaisin vaihtaa lyhyeseen. Suurin pelko on, että jos valitsen lyhyen, nii se koituisi kohtalokseni, kun kuiteskaa ei ole kiveen hakattu tieto, mikä musta tulee isona.

Vastaus

04 tammi 2019

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Olet oikeilla jäljillä siinä, että lukiossa suoritetut aineet ja ylioppilaskirjoitukset voivat vaikuttaa jatko-opintoihin. Nykyinen pääsykoeuudistus vaikuttaa niin, että ylioppilaskirjoituksissa suoritetuilla aineilla ja arvosanoilla on entistä suurempi merkitys pääsykokeissa. Pääasiassa lukion numerotodistusta ei siis juurikaan katsota, vaan oppilaat valitaan ylioppilastutkinnon perusteella.

Olennaista tilanteessasi nyt onkin pohtia, kuinka lyhyt tai pitkä matematiikka tuleviin jatko-opintoihisi kenties vaikuttaa. Sinun ei tarvitse vielä tietää tarkasti mihin tulevaisuudessa haet -suunnitelmat kun voivat muutenkin muuttua matkan varrella, mutta voisit kenties tutustua ei koulujen pääsyvaatimuksiin ja vertailla matematiikasta saatuja lähtöpisteitä. Tästä löydät ainakin ammattikorkeakoulujen todistusvalinnassa käytettävät pisteytysmallit vuodelle 2020 sekä yliopistojen todistusvalinnassa käytettävät pisteytysmallit vuodelle 2020. Yleisesti ottaen matematiikka on hyödyllinen aine monessa todistusvalinnassa pitkästä tai lyhyestä suorituksesta riippuen. Mikäli pitkä matematiikka aiheuttaa sinulle ongelmia, kannattaa myös pohtia tulevissa ylioppilaskirjoitukissa suoriutumista eli millaiset arvosanamahdollisuudet sinulla on niistä saada, ja olisiko sinulla kuitenkin mahdollisuus saavuttaa lyhyellä matematiikalla paremmat arvosanat.

Toivottavasti tästä on apua, ja tsemppiä opintoihisi!

Ystävällisin terveisin,

Aurea, Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi