Hammaslääketieteen opinnot ulkomailla

22 loka 2018
KYSYMYS
Hei,

Olen vuoden 2018 ylioppilas, ja jäin lukion jälkeen viettämään välivuotta opinnoistani. Olen nyt erittäin kiinnostunut hammaslääketieteen opinnoista, mahdollisesti Suomen lisäksi myös Ruotissa tai Virossa. Kuitenkin ylioppilaskirjoitukseni menivät huonosti, enkä kirjoittamillani arvosanoilla voisi päästä opiskelemaan alaa minnekään. Päättötodistukseni kuitenkin on ihan hyvä, ja voisin sitä vielä mahdollisesti parantaa, ja mietinkin että onko hammaslääketiedettä mahdollista päästä opiskelemaan pelkän päättötodistuksen avulla jonnekin? Suomessa minua pelottaa vaativa koe, ja ylioppilastodistuksen merkityksen kasvaminen. Kuinka paljon ylioppilastodistuksella on muissa maissa painoarvoa?

Ystävällisin terveisin,
Iida

Vastaus

25 loka 2018

Hei!

Kiitos viestistäsi.

Suomessa hammaslääketiedettä haetaan tosiaan opiskelemaan pääsykokeen sekä ylioppilastodistuksen perusteella, eikä lukion numeropäättötodistusta juurikaan katsota. Hammaslääkäriksi voi kuitenkin opiskella myös ulkomailla, sekä Virossa että Ruotsissa.

Ruotsalaisiin yliopistoihin ei pääsääntöisesti järjestetä pääsykokeita vaan koulutuksiin haetaan suoraan joko ylioppilastutkintotodistuksella sekä lukion päättötodistuksella, tai niin sanotulla högskoleprovetilla. Valinnassa huomioidaan päättötodistuksen kaikkien aineiden keskiarvo ja ylioppilastodistuksen arvosanat. Pakollisten kokeiden yo-arvosanat otetaan huomioon aina. Valinnaisten kokeiden arvosanat otetaan huomioon, jos ne korottavat keskiarvoasi.

Högskoleprovet on korkeakouluvalmiutta mittaava sopivuustesti, jonka voi suorittaa kahdesti vuodessa. Koe ei ole pakollinen eikä sinun siis tarvitse sitä suorittaa mutta sen suorittaminen voi parantaa sisäänpääsymahdollisuuksiasi.Tästä linkistä löydät lisää tietoa ruotsissa opiskelusta. Ruotsin korkeakouluihin haetaan sähköisesti yhteishaussa. Suosittelen sinua pohtimaan, missä päin Ruotsia tahtoisit opiskella ja ottamaan selvää kiinnostavista yliopistoista. Kun olet päättänyt yliopiston muista seurata heidän nettisivuiltaan tarkempia ohjeita hausta.

Myös Virossa voi opiskella hammaslääkäriksi, ja yksi suomalaistenkin suosiossa oleva yliopisto on esimerkiksi Tarton yliopisto. Virossa ei ole yhteishakua, vaan hakeminen tapahtuu sähköisesti oppilaitoksen sivuilta. Useimpiin koulutuksiin vaatimuksena on korkeakoulukelpoisuus sekä hyvä englanninkielen taito. Lisäksi joihinkin koulutuksiin voi olla erityisvaatimuksia kuten motivaatiokirje tai haastattelu. Tartossa lääketieteelliseen hakiessa vaaditaan myös tietyn biologian kokeen suorittaminen. Tästä löydät lisää tietoa oppilaitoksen nettisivuilta.

Toivottavasti tästä on apua, ja onnea opintoihisi!

Ystävällisin terveisin,

Aurea, Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi