Lukiokurssien hyväksilukeminen ja ammatillisen perustutkinnon keskeyttäminen

01 joulu 2018
KYSYMYS
Hei!

Olen 17-vuotias toisen vuoden kaksoistutkinto-opiskelija liiketoiminnan perustutkinnossa. Olen tullut siihen tulokseen, että ala ei ole minulle oikea ja olenkin nyt miettinyt vaihtoehtojani. Haluaisin lähteä opiskelemaan lääkealaa tai hammastekniikkaa. Näistä ei kuitenkaan ole tietoa, että milloin ne tulevat jatkuvaan hakuun vai tulevatko ollenkaan. Seuraava mahdollisuus hakea näihin saattaa siis olla vasta yhteishaussa ja tällöin aloitus menee kauas ja jäljellä olisi nykyistä tutkintoa enää vuosi siinä vaiheessa. Olenkin nyt myös harkinnut koulun vaihtamista lähemmäksi kotia Omniaan ja liiketoiminnan perustutkinnon viemistä loppuun uudessa koulussa. Aloitus Omniassa olisi vasta maaliskuun puolessa välissä, jos pääsen sisään. Minusta tuntuu, että en jaksa opiskella nykyisessä koulussani enää ja siksi olen harkinnut nykyisestä koulusta eroamista. Haluaisin kuitenkin pitää opiskelusta kiinni edes jotenkin ja siksi ajattelin, että voisin tehdä lukion verkkokursseja Espoon aikuislukiossa aineopiskelijana sillä välin, kun olen ilman opiskelupaikkaa. Kysymyksenä olisi nyt se, että jos pääsen Omniaan jatkamaan liiketoiminnan kaksoistutkintoa, niin saanko hyväksiluettua verkkokursseina käydyt lukiokurssit?

Tai voinko hakea VALMAAN ja olla siellä vain sen aikaa kunnes saisin toisen opiskelupaikan?

Omnia painottaa jatkuvan haun valinnoissa muun muassa niitä, joilla ei ole tutkintoa. Jos eroan nykyisestä koulustani, niin olenko samassa asemassa niiden hakijoiden kanssa, joilla ei ole ollut tutkintoa vuosiin? Tai ovatko mahdollisuuteni huonommat, koska olen itse päättänyt erota ja hylätä opiskelupaikan samalta alalta? Vai onko sisäänpääsy todennäköisempää, jos syynä ei ole oppilaitoksen vaihtaminen vaan tutkinnon loppuun suorittaminen?

Kiitos jo etukäteen!

Vastaus

04 joulu 2018

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Toisessa oppilaitoksessa suoritetut lukiokurssit voidaan hyväksilukea  osaksi opintojasi, mikäli niiden sisältö vastaa lukio-opetuksen opetussuunnitelmaa. Tällöin alkuperäisen oppilaitoksen antamat kurssiarvosanat säilyvät. Tämä kannattaa kuitenkin vielä varmistaa oppilaitokselta, eli tapauksessasi Omniasta. Muista myös pyytää hyväksilukemista ennen opintojesi aloittamista.

VALMA  kestää kaiken kaikkiaan noin lukuvuoden ja on tarkoitettu opiskelijoille, jotka eivät tiedä mitä peruskoulun jälkeen tekisi tai mikäli kaipaa lisää tietoa jatko-opintomahdollisuuksista. En valitettavasti osaa sanoa, olisiko VALMA tapauksessasi sopiva vaihtoehto, mikäli et halua opiskella siinä koko lukuvuotta. VALMAssa koulutus suunnitellaan henkilökohtaisten tarpeiden mukaan, mutta koulutukseen kuuluu sekä valinnaisia että pakollisia opintoja. Suosittelen sinua esimerkiksi kysymään suoraan VALMA opetusta tarjoavasta oppilaitoksesta, mikä heidän käytäntönsä on lyhytaikaisten oppilaiden suhteen.

Mikäli ymmärsin oikein, et ole suorittanut ennen nykyistä opiskelupaikkaasi muuta tutkintoa kuin peruskoulun. Jos jätät nykyisen koulusi kesken, et myöskään saa siitä tutkintotodistusta, ja koska hakusi ei koske korkeakoulua, entisen opiskelupaikkasi vastaanotto ei tulisi vaikuttaa sisäänpäsyyn. Näin sinun tulisi siis kuulua tasavertaisesti samaan hakijakuntaan yhdessä kaikkien kanssa joilla ei ole mitään aikaisempaa tutkintoa. 

Suosittelen sinua myös juttelemaan nykyisen oppialitoksesi  opinto-ohjaajan kanssa, hän varmasti osaa auttaa sinua näiden kysymysten kanssa. Mikäli sisäänpääsy ja haku Omniaan mietityttää, voit olla myös yhteydessä heidän hakijapalveluunsa.

Onnea tuleviin opintoihisi!

Ystävällisin terveisin,

Aurea, Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi