Miten Ruotsiin opiskelemaan?

03 kesä 2010
KYSYMYS
Hei! Haluaisin opiskelemaan Ruotsiin joko Tukholmaan tai Uppsalaan yliopistoon. Miten haen? Onko Ruotsissa pääsykokeita? Vinkkejä? Miten minun kannattaisi edetä asiassa? Olen lukenut B-ruotsin lukiossa, tarvitseeko minun osallistua kielitestiin voidakseni hakea? Entä saanko opintotukea opintoihini?!
/Jenniina

Vastaus

28 elo 2019

Hei Jenniina,

Haku ruotsin yliopistojen koulutusohjelmiin ja kursseille tapahtuu yhteishaun kautta osoitteessa www.studera.nu. Ruotsissa yhteishaku järjestetään keväisin ja syksyisin , ja viimeinen ilmoittautumispäivä on 15. huhtikuuta syyslukukaudelle ja 15. lokakuuta kevätlukukaudelle. Osaan koulutusohjelmia ja kursseja on kuitenkin mahdollista imoittautua myös viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen.

Ruotsalaisiin yliopistoihin ei pääsääntöisesti järjestetä pääsykokeita vaan koulutuksiin haetaan suoraan joko ylioppilastutkintotodistuksella sekä lukion päättötodistuksella, tai niin sanotulla högskoleprovetilla. Högskoleprovet on korkeakouluvalmiutta mittaava sopivuustesti, jonka voi suorittaa kahdesti vuodessa. Koe ei ole pakollinen eikä sinun siis tarvitse sitä suorittaa mutta sen suorittaminen voi parantaa sisäänpääsymahdollisuuksiasi.

Suomalaisilta korkeakouluopiskelijoilta edellytetään ruotsissa joko virallisen kielitestin suorittaminen (TISUS-koe tai Opetushallituksen yleinen kielitutkinto) tai vähintään kolmen vuoden mittaiset lukiotasoiset ruotsin kielen opinnot. Mainitsemallasi B-ruotsilla voi siis hakea ruotsalaisiin korkeakouluihin.

Poikkeuksena ovat kuitenkin koulutukset joissa ruotsin kieli on siis sanottuna erityisenä kelpoisuusvaatimuksena (svenska B) ja tällöin pelkkä lukioruotsi ei riitä vaan hakijoilta vaaditaan joko virallinen kielitutkinto, äidinkielenä ylioppilaskirjoituksissa kirjoitettu ruotsi tai hyväksytysti suoritettu ”Svenska för utländska studenter” kurssi. Koulutusohjelmiin on usein myös muita niin sanottuja erityisiä vaatimuksia mutta suomalaisten lukioiden kurssit kattavat pääsäntöisesti kursseja sen verran laajasti että kielitaidon täyttyessä on suurinpaan osaan koulutuksia mahdollista tulla hyväksytyksi.

Ruotsalaisessa korkeakoulussa suoritettavaan korkeakoulututkintoon saa kelalta opintotukea, asumistukea sekä opintolainaa. Tarkempia tietoja kehoitan sinua kysymään suoraan Kelasta.

Onnea opintoihisi Ruotsissa!

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi