Yliopistossa opiskelu

18 syys 2010
KYSYMYS
Hei!
Millaisia koulupäiviä yliopisto-opiskelijoilla yleensä on? Saattavatko päivien pituudet ja opetusajankohdat vaihdella suuresti? Kuinka yliopisto-opiskelu vaikuttaa perheeseen (jos siis on perheellinen ihminen) ja työntekoon?

Vastaus

28 elo 2019

Moi Saana,

Yliopistossa opiskelu koostuu lähinnä luennoista, erilaisista harjoitustöistä ja demoista sekä tenteistä. Luennoilla istuminen ja kirjatenttien määrä vaihtelevat oppiainekohtaisesti. Yliopistoissa ei ole käytössä samantyyppistä jaksojärjestelmää kuin esimerkiksi lukioissa, vaan opintojaksot alkavat ja päättyvät omien aikataulujensa mukaisesti. Jokaisen opiskelijan kalenteri täyttyy siis sen mukaan, miten hän itselleen opintojaksoja valitsee. Yliopisto on ensisijaisesti tutkimus- ja vasta toissijaisesti opetuslaitos.

Opintojaksoja järjestetään pääasiassa klo 8 ja 16 välillä, mutta esimerkiksi avoimen yliopiston kanssa yhteistyössä järjestettäviä opintojaksoja voi olla myös iltaisin. Pääsääntöisesti avoimen yliopiston opintoja on mahdollista suorittaa hyvin vaihtelevin tavoin. Opiskelu avoimessa yliopistossa onkin sivutoimista ja yleissivistävää ja useimmiten opetus järjestetään iltaisin ja viikonloppuisin.

Yliopisto opiskelun yhdistämisen vaikeus työssäkäyvän/perheellisen elämään riippuu tietenkin hyvin monista eri seikoista. Millaista työtä teet, kuinka paljon sinun on mahdollista käyttää aikaa opiskeluun, mitä haluaisit opiskella, miten muu elämäntilanteesi mahdollistaa opiskelun ja työelämän yhteensovittamisen jne.?

Näitä seikkoja kannattaa miettiä ennen opiskelun aloittamista. Tavoitteet kannattaa pitää realistisina ja miettiä myös sitä mitä 40 tunnin työviikossa ehtii tehdä. Helpoimmin sitoutuminen onnistuu niiltä, jotka ovat palavasti innostuneita opiskelualastaan!

Mukavaa syksyn jatkoa sinulle ja onnea opintoihisi!

Terv. Studentum

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi