Kauppakorkeakoulun ja tradenomiopintojen erot

10 loka 2022
KYSYMYS
Moikka! Lukion jälkeen haluaisin opiskelemaan yliopistoon taloustieteitä tai amk tradenomiksi, jossa suuntautuisin raha- ja finanssialalle tms., mutta en tiedä kumpaan. Mitä eroja koulutuksilla on muuta kuin että yliopisto on teoreettisempaa? Esim. kummasta saa paremman pohjan, tai palkan tulevaisuudessa, valmistuuko eri työpaikkoihin…?

Vastaus

12 loka 2022

Hei,

Kauppakorkekoulun osalta voit hakea kahteen eri hakukohteeseen, kauppatieteisiin tai taloustieteisiin. Jos haet opiskelemaan taloustieteitä, pääaine on jo valmiiksi valittu, kun taas kauppatieteissä pääaine valitaan ensimmäisen lukuvuoden päätteeksi. Kauppatieteiden pääainevaihtoehtoja ovat laskentatoimi, viestinnän johtaminen, markkinointi ja johtaminen.

Tärkein ero kauppakorkeakoulun ja ammattikorkeakoulun välillä on, että AMK:ssa suoritettu tradenomin tutkinto vastaa pitkälti yliopistossa suoritettua alempaa korkeakoulututkintoa eli kauppatieteiden kandidaatin tutkintoa (KTK). Yliopistossa loppututkintona pidetään kuitenkin lähtökohtaisesti ylempää korkeakoulututkintoa, eli kauppatieteiden maisterin tutkintoa (KTM). Kauppatieteiden opintojen tyypillinen kesto on 3v + 2v ja opintopistemäärä 180 op. + 120 op., kun taas tradenomiopintojen osalta kesto on n. 3,5 vuotta ja opintopistemäärä on 210 op. 

Niin kuin mainitsit, yliopistossa opiskelu on teoreettisempaa, kun taas ammattikorkeakoulussa opiskelu on käytännönläheisempää. Kauppatieteiden maisterin tutkinto oikeuttaa myös ekonomin arvonimikkeeseen, joka tarjoaa laajat mahdollisuudet työmarkkinoille sijoittumiseen. Vastavalmistuneiden palkkasuositukset kauppatieteiden maisterille ovat n. 3300 – 3600€ / kuukausi ja tradenomille 2 700 – 3 400€ / kuukausi. Tradenomin tutkinnon suorittamisen jälkeen voit kuitenkin myös jatkokouluttautua kauppatieteiden maisteriksi, mikä on nykyään hyvin yleinen ratkaisu. 

Onnea tuleviin opintoihisi! 

Ystävällisin terveisin,

studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi