Aikuiskoulutustuki

19 maalis 2024
KYSYMYS
Aikuiskoulutustuen saaminen ensi lukuvuonna mahdollisesti alkavaan amk-koulutukseen ei ole enää luultavimmin mahdollista.
Onko ammattikorkeakouluilla joitain keinoja, joilla voisi aloittaa opinnot jo ennen 1.8.2024 (jos tulee valituksi)? Eli mietin, että miten vielä saisin aikuiskoulutustuen.
Voinko esim. hakea nyt kyseisen alan perustutkintoon ammattiopistoon ja tehdä siellä minimiopinnot (4 osp/kk) ja jos pääsen amk-opintoihin, niin teen siellä etä-monimuoto-opinnot yhtäaikaa? Onko tällainen mahdollista?

Vastaus

19 maalis 2024

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

On totta, että aikuiskoulutustukea on esitetty lakkautettavaksi elokuussa 2024, jonka vuoksi 31.7.2024 jälkeen alkaviin opintoihin tukea ei enää saisi. Ammattikorkeakouluissa syyslukukausi alkaa yleensä elokuussa, jonka vuoksi en usko, että opintoja olisi mahdollista aloittaa aikaisemmin. Oppilaitokset osaavat kuitenkin itse vastata tähän paremmin, joten kannattaa kysyä asiaa suoraan sinua kiinnostavilta oppilaitoksilta.

Hallituksen esityksen mukaan aikuiskoulutustukea voidaan myöntää, jos opinnot ja tukikaudet alkavat viimeistään tuolloin 31.7.2024. Aikuiskoulutustuki-sivustolla lukee, että tuen lakkauttamisella ei ole vaikutuksia henkilöön, joka saa jo ennen lakkauttamista tukea ja joka jatkaa samojen opintojen opiskelua. Samoiksi opinnoiksi luetaan tässä yhteydessä saman tutkinnon jatkaminen tai saman aineen perusopinnoista aineopintoihin siirtyminen.

Tämän perusteella siis sanoisin, että voit hakea ensin perustutkintoon ja jatkaa siitä saman alan ammattikorkeakoulututkintoon. Tällöin voisit mahdollisesti saada aikuiskoulutustukea vielä siirtymäajan eli vuoden 2025 loppuun asti. Kannattaa tutustua asiaan lisää aikuiskoulutustuki-sivustolla.

Ystävällisin terveisin

Aino, studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi