Haku aikuiskoulutukseen

28 syys 2012
KYSYMYS
Olen kokeilemassa onneani aikuisopiskelun parissa, mutta ilmeisesti siihen ei pyritä yhteishaulla, onko näin?

Vastaus

11 loka 2012

Hei Asta,

Aikuiskoulutus on käsitteenä hyvin laaja, joten on hieman vaikeaa antaa mitään yksinkertaista vastausta kysymykseesi. Aikuisille järjestetään tutkintoon valmistavaa tai johtavaa koulutusta, kuten koulutusta perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoon, ammattikorkeakoulututkintoon, yliopistotutkintoon sekä perus- ja lukiokoulutusta, vapaan sivistystyön koulutusta sekä henkilöstökoulutusta työpaikoilla. Koulutusta on siis tarjolla monessa eri paikassa ja oppilaitoksessa, joten hakuprosessitkin ovat moninaiset. Alla esimerkkejä muutamista aikuiskoulutusvaihtoehdoista.

Aikuislukiossa voi suorittaa peruskoulu- ja lukiotutkintoja. Aikuislukioihin haetaan yleensä suoraan oppilaitoksiin. Yleisimmät opiskelijaksi ilmoittautumisajankohdat ovat loppukeväästä sekä alkusyksystä. Jos olet kiinnostunut aikuislukiosta, voit tiedustella asiaa toki läpi vuoden. Joissakin aikuislukioissa opinnot voi aloittaa myös kesken lukuvuoden, esimerkiksi jaksojen alussa.

Ammatillisen perustutkinnon voi puolestaan suorittaa ammatillisissa aikuiskoulutusohjelmissa, joita on runsaasti tarjolla. Joihinkin ammatillisiin aikuiskoulutuksiin haetaan yhteishaussa ja joihin saattaa olla omat hakuajat tai jatkuva haku.

Avoimessa yliopistossa on puolestaan helppo opiskella yliopistojen tutkintovaatimusten mukaisia opintokokonaisuuksia, mutta siellä ei voi opiskella tutkintoon asti.  Opintoihin ja hakumenettelyihin liittyvät käytännöt ovat erilaisia eri yliopistoissa. Tarkemia tietoja saat kysymällä suoraan avoimista yliopistoista.

Kansalais- ja työväenopistot tarjoavat yleissivistäviä, yhteiskunnallisia ja harrasteopintoja, jotka saattavat olla kestoltaan viikkojen tai kuukausien mittaisia. Tarjolla on myös pidempiä, jopa lukuvuoden kestäviä opintoja.

Myös yksityisen sektori tarjoaa aikuiskoulutusta, sillä se järjestää henkilöstökoulutusta organisaatioiden ja yksittäisten työntekijöiden tarpeisiin.

Hakeminen on siis riippuvaista siitä, mihin oppilaitokseen ja millaiseen aikuiskoulutukseen olet hakemassa.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua. Käy myös ihmeessä tutustumassa aikuis-koulutus.fi-sivustolla. Onnea aikuisopiskelupaikan etsintään!

Ystävällisin terveisin, Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi