Katso tammikuun yhteishaun ammattikorkeakoulu- ja yliopistotutkinnot ja hae 22.1. klo 15 mennessä!

Etsi koulutusta 👉
Itsenäiset maisteriohjelmat

Yhteiskunnallisen muutoksen maisteriohjelma

Helsingin yliopisto, paikassa Helsinki
Pituus
2 vuotta
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Aloitus
Hakuaika
Hakuaika: Kevään yhteishaku (11.3.-25.3.2025)
Toteutustapa
Lähiopetus
Pituus
2 vuotta
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Aloitus
Hakuaika
Hakuaika: Kevään yhteishaku (11.3.-25.3.2025)
Toteutustapa
Lähiopetus

Yhteiskunnallisen muutoksen maisteriohjelma

Koulutusohjelma valmistaa asiantuntijoita tehtäviin, joissa tarvitaan monipuolista taitoa tuottaa ja soveltaa tutkimustietoa yhteiskunnallisista muutoksista. Opinnot perehdyttävät yhteiskuntien toimintatapojen ja muutosten käsittelyyn globaalin kehitystutkimuksen, poliittisen historian, sosiaali- ja kulttuuriantropologian sekä talous- ja sosiaalihistorian tieteenalojen näkökulmista. Maisteriopinnoissa erikoistutaan yhteen näistä neljästä tieteenalasta.

Ohjelman eri tieteenaloille ominaisten lähestymistapojen avulla tarkastellaan yhteiskunnallisia murroksia ja jatkuvuuksia sekä eroja ja yhtäläisyyksiä eri puolilla maailmaa. Ohjelmassa syvennytään paikallisten, kansallisten ja globaalien ristiriitojen syihin ja seurauksiin. Yhtenä keskeisenä tarkastelunäkökulmana on vallan, vaurauden sekä hyvinvoinnin jakautuminen yhteiskunnissa.

  • Globaali kehitystutkimus tarkastelee kehitys- ja ympäristökysymyksiä, oikeudenmukaisuutta, eriarvoisuutta ja sosiaalisia, poliittisia, ympäristöllisiä, taloudellisia ja kulttuurisia jatkuvuuksia ja muutoksia erityisesti globaalissa etelässä eli ns. kehittyvissä maissa. Tarkastelun kohteena ovat myös globaalin etelän ja pohjoisen väliset valtasuhteet ja niiden kytkeytyminen historiallisiin valta- ja talousrakenteisiin sekä luovien tulevaisuuden mahdollisuuksien ja dekolonisoivien vaihtoehtojen tunnistaminen. Näkökulma on monitieteinen ja painottaa monia eri toimijoita ja eri yhteiskunnallisten tasojen kytköksiä.
  • Poliittinen historia käsittelee yhteiskunnallisen muutoksen poliittista toimintaa, ajattelua ja rakenteita laajasta historiallis-yhteiskuntatieteellisestä näkökulmasta. Tieteenala korostaa historian ajankohtaisia merkityksiä ja tutkii menneisyyden poliittista käyttöä. Tarkastelu ulottuu valtiosta kansalaisyhteiskuntaan, mediaan sekä poliittisiin liikkeisiin ja aatteisiin. Kansainvälisten suhteiden käsittely laajenee globalisaatioon, Euroopan integraatioon ja ylikansallisiin poliittisiin toimijoihin.
  • Sosiaali- ja kulttuuriantropologia tutkii ihmisten elämänmuotojen ja ajattelutapojen monimuotoisuutta eri puolilla maailmaa. Antropologit ovat kiinnostuneita esimerkiksi ihmisen suhteesta ympäristöön ja muihin lajeihin, valtasuhteista, maailmankuvasta, taloudesta, taiteesta ja sukupuolesta. Kulttuuristen erojen ja yhtäläisyyksien etnografinen tutkimus vertailevasta näkökulmasta auttaa meitä ymmärtämään inhimillisen elämän mahdollisuuksia sekä kyseenalaistamaan itsestäänselviltä vaikuttavia, etnosentrisiä ajattelu- ja toimintatapoja.
  • Talous- ja sosiaalihistoria tarkastelee elinolojen ja elämäntapojen muotoutumista osana yhteiskunnan muuttuvia rakenteita. Se tutkii sitä, miten taloudellinen kehitys ja kriisit ovat tuottaneet hyvinvointia ja eriarvoisuutta ja miten taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia on pyritty ratkomaan. Talous- ja sosiaalihistoria tuottaa uudenlaista ymmärrystä yhteiskunnallisesta muutoksesta tarkastelemalla sitä niin arjen ja yksilöiden kuin globaalien pitkän aikavälin mullistustenkin kautta. Talous- ja sosiaalihistoriassa hyödynnetään monipuolisesti ja luovasti erilaisia yhteiskuntatieteellisiä tutkimusmenetelmiä ja aineistoja.

Ohjelman suoritettuasi osaat analysoida valtarakenteita, kulttuurisia eroja, sosiaalisten suhteiden dynamiikkaa ja yhteiskunnallisia kehityskulkuja eri puolilla maailmaa.  Kykenet ymmärtämään ihmisten elämää osana laajempia sosiaalisia, taloudellisia, poliittisia ja ympäristöllisiä rakenteita nykymaailmassa ja historiallisesta näkökulmasta. Pystyt käsittelemään kriittisesti laajoja tietokokonaisuuksia, kokoamaan ja erittelemään erilaisia tutkimusaineistoja, tuottamaan tietoa yhteiskunnallisista muutoksista sekä tarkastelemaan kriittisesti yhteiskuntaan ja sen toimintaan liittyviä väittämiä. Tiedät myös, kuinka yhteiskunnallisia muutoksia on pyritty saavuttamaan, ja ymmärrät, kuinka erilaiset muutosprosessit heijastuvat ja linkittyvät ihmisten kokemuksiin heidän omassa elinympäristössään.

Lähde: Opintopolku

Hakeminen

Koulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa osoitteessa opintopolku.fi.

Tutkinto / todistus

Valtiotieteiden maisteri

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

Syksy 2025

  • Lähiopetus
  • Helsinki
  • Hakuaika: Kevään yhteishaku (11.3.-25.3.2025)
Helsingin yliopisto
Fabianinkatu 33
00014 Helsinki

Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto on Suomen vanhin ja koulutustarjonnaltaan monipuolisin tiedekorkeakoulu, joka on perustettu vuonna 1640. Helsingin yliopisto tarjoaa yhteensä 31 kandi- ja 33 maisteriohjelmaa, joiden opetus on joko kokonaan suomeksi ja/tai ruotsiksi. Lisäksi voit opiskella englanninkielisessä kandiohjelmassa, Bachelor's Programme in Science....

Lue lisää oppilaitoksesta Helsingin yliopisto ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu