Video
Oikeustiede
Oikeustieteen opintolinjalla voit opiskella avoimen yliopiston oikeustieteen opintoja ja valmentautua oikeustieteellisten tiedekuntien valintakokeeseen. Opintojen tavoitteena on hallita oikeustieteen pääsisällöt ja peruskäsitteet. Lukuvuosi valmentaa yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin ja myöhempiin tutkinto-opintoihin. Lukuvuosi HEOssa on päätoimista opiskelua ja oikeuttaa hakemaan Kelan opintotukea. Oikeustieteen opinnot ovat päiväopiskelua arkipäivisin. Lukuvuoden 2025-2026 opinnot alkavat maanantaina 18.8.2025 ja päättyvät perjantaina 29.5.2026.
Opintojen sisältö
HEOn Oikeustieteen opinnoissa käydään monipuolisesti läpi oikeustieteen perusteita, käytännön sovelluksia ja harjoitustehtäviä sekä luku- ja vastaustekniikkaa. Lukuvuoden aikana suoritetaan Turun avoimen yliopiston oikeustieteellisiä opintoja. Kevätlukukaudella keskitytään valintakoekirjallisuuteen ja luku- ja vastaustekniikkaan. Lukuvuoteen sisältyy vierailukäyntejä oikeuden alalla toimitoimiviin kohteisiin. Keväällä on myös mahdollisuus tutustua työelämään ohjatun harjoittelun avulla. HEO lukuvuosi on mainio tapa aloittaa opiskelu oikeustieteellisessä tiedekunnassa.
Turun avoimen yliopiston oikeustieteelliset opintoihin sisältyvät jaksot:
Johdatus oikeustieteeseen 2 op
Luodaan yleiskatsaus oikeudellisiin käsitteisiin ja perehdytään eri oikeudenalojen peruskysymyksiin sekä perusterminologiaan.
Hallinto-oikeus 7 op
Opiskellaan mm. julkishallinnon tehtäviä, toimintaa, rakennetta ja hallinnon asiakkaiden oikeussuojaa.
Kansainvälinen oikeus 6 op
Perehdytään mm. kansainvälisen oikeuden luonteeseen ja osa-alueisiin sekä oikeuteen globaalien hallintajärjestelmien työkaluna. Jaksossa tutustutaan myös kansainvälisen oikeuden lähteisiin ja perusoppeihin sekä kansainvälisen oikeuden soveltamiseen.
Valtiosääntöoikeus 7 op
Tutustutaan valtiosääntöön ja perustuslakiin sekä oikeusnormien hierarkiaan. Käydään läpi valtiojärjestyksen perusteet, yksilön perusoikeudet ja ihmisoikeuksien valtionsisäinen asema sekä tuomiovallan käytön perusteet. Tutustutaan EU:n oikeusjärjestelmiin.
Oikeushistoria 6 op
Muodostetaan kokonaiskuva eurooppalaisen oikeudenkäytön, oikeusajattelun ja oikeusjärjestyksien historiasta. Debattikurssi.
Perhe- ja jäämistöoikeus 7 op
Kurssilla perhe- ja jäämistöoikeuden sääntelyä tarkastellaan osana siviilioikeuden yleisiä oppeja ja siten, että velvoite- ja esineoikeudellisten periaatteiden merkitys erityissääntelyn taustalla konkretisoituu. Perhe – ja jäämistöoikeuden kurssin osa-alueita ovat parisuhdeoikeus, lapsi- ja edunvalvontaoikeus, perintö- ja testamenttioikeus sekä kansainvälinen perhe- ja jäämistöoikeus.
Eurooppaoikeus, 6 op
Euroopan integraation historia, EU:n toimielimet ja lainsäädäntö,välitön vaikutus, etusija ja valtion vahingonkorvausvastuu, perusoikeudet, ennakkoratkaisupyynnöt, suorat kanteet, tavaroiden vapaa liikkuvuus, henkilöiden vapaa liikkuvuus ja Euroopan unionin kansalaisuus.
Lukuvuosimaksuun sisältyy opetuksen, oppitunneilla jaettavan opetusmateriaalin ja avoimen yliopiston kulut. Opiskeluun sisältyy myös yksi lämmin ateria lähiopetuspäivinä arkipäivisin. Asuntolassa asuville kuuluvat lisäksi aamupala ja päivällinen.
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Oikeustiede, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.Hakeminen
HEOon haetaan erillisellä haulla oppilaitoksen omien verkkosivujen kautta. Haku lukuvuodelle 2025-2026 aukeaa 15.1.2025. Opintolinjat täytetään sitä mukaa kun opiskelemaan hyväksytyt vahvistavat opiskelupaikkansa.
Tutkinto / todistus
Kansanopistolinja
Jatko-opinnot
Opintovuosi HEOssa ei vaikuta paikkaasi korkeakoulujen ensikertalaiskiintiössä tai kuluta myöhempää korkeakouluopiskelijan opintotukikiintiötäsi. Mikäli siis tulevaisuudessa haet korkeakouluun, olet edelleen oikeutettu hakemaan ensikertalaiskiintiössä huolimatta opiskeluvuodestasi HEOssa.
Kustannukset
Opiskelu on maksullista. Lukuvuoden kokonaishinta on 3550 € sisältäen 119 € kirjautumismaksun.
Opiskelumaksu voidaan maksaa myös erissä. Kirjautumismaksu peritään opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä ennen opintojen aloittamista.
Opiskeluun sisältyy yksi lämmin ateria lähiopetuspäivinä arkipäivisin. Asuntolassa asuville kuuluvat lisäksi aamupala ja toinen lämmin ateria.
Seuraavat toteutukset
Ota yhteyttä
HEO Kansanopisto
HEO on suosittu kansanopisto Helsingin Kalliossa. Nykyisin HEO on Suomen suurin vapaan sivistystyön koulutuksiin erikoistunut kansanopisto. Opisto tarjoaa media- ja kulttuurialan opintoja sekä tehokkaan mahdollisuuden aloittaa yliopisto-opinnot ja edetä akateemiselle uralle. HEO on turvallinen, innostava ja uudistuva oppilaitos, joka käyttää...
Lue lisää oppilaitoksesta HEO Kansanopisto ja katso koulutustarjonta täältä