Kehitysvamma-alan ohjaaja, vammaisalan ammattitutkinto

Taitotalo
n. 18 kuukautta
Alkavat koulutukset
Helsinki
18.9.2023 
Lähiopetus
Helsinki
Ammattitutkinnot

Kehitysvamma-alan ohjaaja, vammaisalan ammattitutkinto

Oletko kiinnostunut saamaan tietoa vammaistyöstä ja vahvistamaan aiempaa osaamistasi vammaisalalla toimimisessa? Haluatko syventää taitojasi esimerkiksi sosiokulttuurisessa työssä tai toimimisessa yhteistyössä perheen ja läheisten kanssa?

Tutkinto antaa monipuolisesti tietoa kehitysvammaisuudesta ja toimimisesta kehitysvammaisten henkilöiden kanssa erilaisissa toimintaympäristöissä itsemääräämisoikeuden toteutumista tukien.

Tutkinnon suorittanut osaa työskennellä yksilökeskeisesti, mahdollistaen vammaisen henkilön omat valinnat ja päätöksenteon. Tutkinnon suorittanut tukee vammaisen henkilön vuorovaikutusta ja kommunikointia arjen tilanteissa sekä käyttää puhetta korvaavia kommunikaatiomenetelmiä ja selkokieltä.

Koulutus toteutetaan opintopiirityöskentelynä, jolloin syventävää osaamista saadaan myös vertaisoppimalla suoraan työelämästä ja toisilta opiskelijoilta.

Tutkinnon rakenne

Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu pakollisista osista (135 osp) ja yhdestä valinnaisesta osasta (15 osp).

Pakolliset tutkinnon osat, 135 osp

  • Ammatillinen toiminta kehitysvamma-alalla, 45 osp
  • Toimintakyvyn ja oppimisen tukeminen, 45 osp
  • Vuorovaikutus ja kommunikointi, 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, 15 osp

  • Sosiokulttuurinen työ 15 osp
  • Yhteistyö perheen ja läheisten kanssa 15 osp Tästä löydät tietoa tutkinnonrakenteista.

Tutkintokoulutus

Tutkinnon suorittaminen kestää noin 1–1,5 vuotta, ja se tapahtuu henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti, miksi aiemmin hankittu osaaminen (koulutus ja työkokemus) otetaan huomioon henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS)

Voit suorittaa koko ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan. Tutkinnon tai tutkinnon osan voit suorittaa myös ilman koulutukseen osallistumista, jos sinulla on riittävä tutkintoon vaadittava osaaminen.

Kaikki koulutuspäivät toteutetaan pääsääntöisesti etäopetuksena verkon välityksellä. Osallistujien käytössä on Moodle-pohjainen verkko-oppimisympäristö (Taitoforum).

Ammattitutkinto suoritetaan osoittamalla oma ammattitaito käytännön työtehtävissä omalla työpaikalla tai työssäoppimisessa koulutuksen aikana. Koulutus on näyttötutkinto.

Taitotalossa voit suorittaa työpaikalla oppimisen jaksoja myös ulkomailla, ja näin kartuttaa kansainvälisyysosaamistasi.

Koulutus voidaan myös räätälöidä työyhteisölle.

Opiskelijaksi soveltuminen

Vammaisalan ammattitutkinto soveltuu henkilölle, jolla on aikaisempaa sosiaali- ja terveysalan koulutusta, työkokemusta alalta tai muulla tavoin hankittua alan osaamista, kuten vapaaehtoistyötä.

Vammaisalan ammattitutkinnon tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista määrätään Opetushallituksen määräyksessä "Opiskelijan terveydentilaa koskevat vaatimukset ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa". Tutustu tarkemmin kelpoisuusehtoihin Sora-lainsäädäntö.

Opiskelu edellyttää oppimisvalmiuksia, riittävää suomen kielen taitoa sekä tietoteknisiä ja matemaattisia perustaitoja. Hakijoiden kielitaito sekä muut opiskelutaidot varmistetaan haastattelemalla.

Monimuotokoulutus edellyttää alan työpaikkaa, jossa osaamista voidaan hankkia koulutus- tai oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna sosiaali- ja terveysalan työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa.

Koulutusmuoto ja opiskelijamaksu

Oppisopimuksella 150 €. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Omaehtoisena koulutuksena 350 €. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.

Mikäli haluaa suorittaa vain yhden tutkinnon osan, on hinta 125 €.

Ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen voit hakea tutkintostipendiä Työllisyysrahastolta, joka on veroton kertakorvaus, suuruudeltaan 400 euroa. Lisätietoa täältä.

Tutkinto antaa sinulle yleisen jatkokelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.

Alkava toteutukset:

Syksy 2023 (haku auki)

Kevät 2024 (haku aukeaa syksyllä 2023)

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Kehitysvamma-alan ohjaaja, vammaisalan ammattitutkinto, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Kehitysvamma-alan ohjaaja, vammaisalan ammattitutkinto? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

Taitotalo

Taitotalo – innostuksesta osaamiseen

Taitotalo syntyi, kun AEL ja Amiedu yhdistivät voimansa. Taitotalo kouluttaa ja valmentaa rohkeita työelämän osaajia, jotka pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Taitotalon koulutustarjontaan kuuluvat muun muassa kiinteistö- ja rakennusala, turva-ala, prosessiteollisuus, teollisuuden huolto ja kunnossapito, energia-ala, ajoneuvotekniikka, tieto- ja viestintätekniikka, liiketoiminta,...


Lue lisää oppilaitoksesta Taitotalo ja katso koulutustarjonta täältä

Yhteystiedot

Taitotalo

Valimotie 8
00380 Helsinki

 Näytä puhelinnumero
www.taitotalo.fi


Arvioinnit
Arvioinnit
Kehitysvamma-alan ohjaaja, vammaisalan ammattitutkinto ei ole saanut vielä yhtään arviointia. Anna oma arviointisi.

Oppilaitoksen arvioinnit
(4,3)
Perustuu 3 arviointiin
Näytä oppilaitoksen kaikki arvioinnit
Ota yhteyttä

Tilataksesi lisätietoa koulutuksesta Kehitysvamma-alan ohjaaja, vammaisalan ammattitutkinto täytä seuraavat tiedot: