🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Erikoislukiot
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-7 koulutusta 7 tuloksesta
Mainokset

Suositut sijainnit

Opiskelijoiden kokemuksia alalla Erikoislukiot

Erikoislukiot

Joillakin lukioilla on erityinen koulutustehtävä, jolloin lukion opetustarjonnassa korostuu tietty tehtäväalue. Tällaisia lukioita kutsutaan erityislukioiksi. Lukio voi kokonaisuudessaan painottua tähän erityistehtävään (esimerkiksi musiikki) tai lukiossa on tavallisen lukiokoulutuksen lisäksi erityistehtäväalue (esimerkiksi luonnontieteet, urheilu). Opiskelijat voivat hieman poiketa valtakunnallisesta tuntijaosta. Opiskelija suorittaa lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon sekä valitun erityisalan opintoja.

Erityisalueita ovat:

  • luonnontieteiden, kielten ja taideaineiden erityislukiot
  • kristillinen lukio
  • urheilulukiot
  • kansainväliseen ylioppilastutkintoon johtava koulutus (IB-linjat)
  • Reifeprüfung-tutkintoon johtava koulutus
  • Steinerkoulut
  • kansainväliset koulut.

Muut kuin erityislukiot voivat painottaa opetuksessaan tiettyjä erityisaloja tai aineita (esim. taide- ja taitoaineet, media, yrittäjyys, luonnontieteet tai kielet). Tällaiset lukiot noudattavat valtakunnallista tuntijakoa, mutta tarjolla on lisäksi omia lukion syventäviä tai soveltavia kursseja.

Erikoislukioihin hakeminen

Erikoislukioihin haetaan omana hakukohteenaan yhteishaussa tai erityishaussa. Koulutukset ovat valtakunnallista, joten niihin voi hakea mistä päin suomea tahansa. Erikoislukioihin on valittu opiskelijat pääsääntöisesti kahdella tapaa. Osa kouluista on valinnut oppilaansa käyttäen hyväksi peruskoulumenestyksen lisäksi pääsykoetta ja/tai haastattelua. Toinen ryhmä on suorittanut karsinnan yksinomaan kirjallisen materiaalin perusteella. Tällöin on koulumenestyksen lisäksi otettu huomioon harrastuneisuus sekä erilaiset lausunnot ja todistukset.

Esimerkkejä erikoislukioista

Urheilulukio

Urheilulukiossa voi sovittaa yhteen tavallista määrätietoisemman valmennuksen ja opiskelun. Valmennukselle on varattu useimmissa lukioissa kaksi tuntia vähintäänkin kolmesti viikossa. Usein aamupäivään sijoitetut valmennusajat mahdollistavat harjoittelun kaksi kertaa päivässä. Urheilulukioita on Suomessa 15. Painopistelajit vaihtelevat lukioittain. Useimmat urheilulukiot tarjoavat opiskelijoille myös majoittumismahdollisuuden lukioille kuuluvissa asuntoilossa.

Taidelukio

Taidelukioita voivat erikoistuneita esimerkiksi musiikkiin, tanssiin tai kuvataiteisiin. Taidelukiot ovat yleissivistäviä lukioita, joissa opiskelijat saavat lukion päättötodistuksen ja suorittavat ylioppilastutkinnon. Koulu sopii sekä niille, jotka aikovat kuvataiteen ja musiikin ammatteihin että niille, jotka suuntautuvat muille aloille.

Taidelukioihin haetaan yhteisvalinnan kautta. Taidelukioiden hakuprosessiin kuuluu yleensä pääsykoe, johon kuuluu  haastattelu sekä erillisiä tehtäviä. Musiikkilukioon hakijoiden pääsykokeeseen kuuluu yleensä musikaalisuustesti kuten laulunäyte tai soittonäyte.

Steinerlukio

Steinerkoulun 10.-13. luokat vastaavat lukiokoulutusta, jolloin suoritetaan laajasti yleissivistäviä opintoja steinerpedagogisen opetussuunnitelman mukaisesti. Opetukseen kuuluu myös taito- ja taideaineita. Steinerlukioita on tällä hetkellä 9 Suomessa. Jokaiseen Steinerkouluun haetaan suoraan oppilaitokseen.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: opintopolku.fi, steinerkasvatus.fi