🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-16 koulutusta 16 tuloksesta
Mainokset

Suositut koulutusalat

Suositut sijainnit

Opiskelijakokemukset

Osaamista työelämän tarpeisiin

Linja-autonkuljettajan koulutus

Linja-autonkuljettajaksi voi opiskella suorittamalla logistiikka-alan perustutkinnon tai linja-autonkuljettajan ammattitutkinnon. Logistiikka-alaa voi opiskella useimmissa ammattiopistoissa Suomessa.

Linja-autonkuljettajan koulutus valmistaa linja-autonkuljettajia toimimaan kaupunkiliikenteessä, maaseutuliikenteessä, tilausajossa sekä pikavuoroliikenteessä. Kuskin tehtävä on palvella asiakkaita sekä ajaa linja-auto aikataulun mukaisesti kohteeseen. Linja-autokuskit voivat hoitaa myös esimerkiksi koulukyytejä pikkubusseilla. 

Linja-autonkuljettajan tehtäviin kuuluu itse ajamisen lisäksi myös tavaran lastaus ja vastaanotto. Linja-autonkuljettajan työhön kuuluu myös lippujen myynti sekä matkustajien ohjaaminen.

Linja-autonkuljettajat työllistyvät eri kuljetusliikkeisiin, yksityisille yrityksille tai vaikkapa kunnan palvelukseen.

Linja-autonkuljettajan työ saattaa vaihdella suuresti riippuen siitä työskenteleekö maaseudulla vai suuressa kaupungissa. Kaupunkiliikenteessä kuljettajat ajavat tiettyjä reittejä, ja bussit pysähtyvät melkein joka pysäkillä ja pysäkkejä on tiheään. Lähiliikenteessä kuskien apuna on elektroniset matkakortinlukijat. Bussit ovat tärkeä liikenneväline, ja matkustajia on etenkin ruuhka-aikoina paljon.

Haja-asutusalueella bussivuorot ajavat harvemmin kuin kaupungeissa, mutta reitit voivat olla paljon pidempiä. Matkustajakunta muodostuu työmatkalaisista sekä koululaisista. 

Työn vaatimukset

Linja-autonkuljettajan koulutus mahdollistaa linja-autonkuljettajalta edellytettävien D-luokan ajokortin sekä perustason ammattipätevyyskoulutuksen suorittamisen.

Linja-autonkuljettajan työ on palveluammatti. Kuljettajalta vaaditaan hyvän ajotaidon ja kaluston hallinnan lisäksi asiakaspalvelutaitoa. Rauhallisuus sekä tarkkuus ovat tärkeitä ominaisuuksia linja-autonkuljettajalle.

Linja-autonkuljettajan koulutuksessa painotetaan, että kuljettajan on tunnettava aikataulut, reitit, pysäkit sekä kaikki muut matkustamiseen liittyvät asiat. Aikataulut määräävät työtahdin, ja perille on yritettävä aikataulun mukaisesti turvallisuudesta tinkimättä. Kuljettajan työ edellyttää hyvää näkö-, huomio- ja arviointikykyä. 

Aikataulujen noudattaminen sekä hankalat ja vaihtelevat ajo-olosuhteet voivat tuottaa hankaluuksia kuljettajan jaksamiselle. Linja-autonkuljettaja työskentelee seitsemänä päivänä viikossa, myös iltaisin ja öisin. Työpäivät voivat joskus olla pitkiä ja ajomatkat monia satoja kilometrejä.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: kuljetusala.com, ammattinetti.fi