Suodata
Ympäristö / Luonto
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 106 tuloksesta
1
2
3
4
...
6
Mainokset

Suositut sijainnit

Opiskelijoiden kokemuksia alalla Ympäristö / Luonto

Luonto- ja ympäristöala

Haluatko monipuolisen ja haastavan työn? Nautitko ulkoilmasta ja luonnosta? Oletko kiinnostunut ympäristöstä? Haluaisitko työskennellä esimerkiksi luonto-oppaana tai puutarhurina?

Ympäristö on ihmiselle elintärkeä sillä siitä saadaan kaikki resurssit kuten vettä, ravintoa, happea, energiaa. Ympäristön rajallisuuden havaitseminen johti aikoinaan ympäristönsuojelun aloittamiseen. Suojelulla pyritään säilyttämään ihmisen elinmahdollisuudet.

Ympäristötiede sisältää aineksia luonnontieteistä, tekniikasta, lääketieteestä sekä yhteiskunta- ja hallintotieteistä. Suuntautumis- ja sijoittumismahdollisuutesi ovat monipuoliset.

Luonto- ja ympäristöalan vaatimukset

Luonto- ja ympäristöalalle pyrkivältä edellytetään luonnon ja ympäristön kunnioittamista sekä ekologista ajattelua. Alan työtehtävät vaihtelevat kevyestä keskiraskaaseen.

Luonto- ja ympäristöalan ammattilaiselta vaaditaan usein monipuolista osaamista ja osaamisen jatkuvaa kehittämistä. Lisäksi elinkeinoelämän tuntemus sekä oman alueen erityispiirteiden ja perinteiden tuntemus ovat hyödyksi.

Joissakin luonto- ja ympäristöalan työtehtävissä tarvitaan erä- ja opastustaitoja, erähenkisyyttä ja luonnontuntemusta. Myös palveluhenkisyys, vastuuntunto, ensiaputaidot  ja hyvä fyysinen kunto saattavat olla tarpeen.

Luonto- ja ympäristöalan koulutus

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon. Opinnoissa voi suuntautua ympäristöalaan, jolloin tutkintonimike on ympäristönhoitaja.

Luontoalaan suuntautuen tutkintonimike on luonto-ohjaaja, luonnonvaratuottaja tai luonto- ja ympäristöneuvoja. Poro- ja luontaistalouteen suuntautuen tutkintonimike on porotalousyrittäjä tai luontaistalousyrittäjä.

Perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa. Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös erä- ja luonto-oppaan, luonnontuotealan, porotalouden ja bioenergia-alan ammattitutkinnot sekä keruutuotetarkastajan, luontokartoittajan, riistamestarin ja metsämestarin erikoisammattitutkinnot. Myös oppisopimuskoulutus tarjoaa mahdollisuuden kouluttautua alalle.

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella esimerkiksi kestävää kehitystä. Tutkintonimike on luonnonvara-alan ammattikorkeakoulututkinto ympäristösuunnittelija (AMK). Ammattikorkeakouluissa voi opiskella myös esimerkiksi ympäristöteknologiaa. Tutkintonimike on tekniikan ammattikorkeakoulututkinto insinööri (AMK).

Yliopistoissa voi opiskella bio- ja ympäristötieteitä. Alempi korkeakoulututkinto on luonnontieteiden kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri. Yliopistoissa voi opiskella myös ympäristötieteitä. Alempi korkeakoulututkinto on maatalous- ja metsätieteiden kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on maatalous- ja metsätieteiden maisteri. Yliopistojen teknisissä tieteissä voi opiskella esimerkiksi ympäristötekniikkaa. Alempi korkeakoulututkinto on tekniikan kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on diplomi-insinööri.

Työelämä luonto- ja ympäristöalalla

Luontoalan ammattilainen työskentelee usein luonto-opastuksen ja matkailun tai luonnontuotealan parissa yrittäjänä tai alihankkijana. Ympäristöalalla on yleistä työskennellä kaupunkien, taajamien ja maaseudun ympäristönhuollossa tai maa- ja metsätalouden sekä teollisuuden ympäristönhoitotehtävissä.

Luonto- ja ympäristöalalla on niin pitkiä perinteitä vaalivia aloja, kuten poronhoito, kuin uusia kasvavia alojakin, kuten ympäristönhoito. Ala antaa monipuoliset mahdollisuudet toimia yrittäjänä hyödyntäen luontoa tarjoamalla luonto- ja elämyskokemuksia matkailualalla. Ympäristönhoidon ja kestävän kehityksen huomioiminen on yksi nykypäivän ja tulevaisuuden keskeisiä arvoja.

Ympäristöasiantuntijoiden tarve on kasvamassa tulevaisuudessa. He voivat sijoittua julkisen sektorin, elinkeinoelämän tai järjestöjen palvelukseen. Työtehtäviä löytyy esimerkiksi tutkimuksessa, hallinnossa, kasvatuksessa, koulutuksessa, opetuksessa ja tiedotuksessa. Kansainvälisiä tehtäviä on muun muassa kansainvälistyneissä yrityksissä, YK:n järjestöissä, EU:ssa ja kehitysmaissa.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi