Näyttää 1-14 koulutusta 14 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
Näyttää 1-14 koulutusta 14 tuloksesta

Maantiede yleisesti

Maantieteen tutkimusalue on laaja ja sillä on yhteisiä tutkimuskohteita mm. biologian, sosiologian, yhteiskuntatieteiden ja fysiikan kanssa. Maantiede jakautuu yleismaantieteeseen ja aluemaantieteeseen. Yleismaantieteessä keskitytään etsimään syy- ja riippuvuussuhteita eri ilmiöiden välillä, kun taas aluemaantiede syventyy tiettyyn alueeseen, kuten valtioon, kuntaan tai tiettyyn kulttuuripiiriin.

Maantieteen opiskelu

Maantieteilijän tulee ymmärtää luonnon ja ihmisen toiminnan alueellisia järjestelmiä sekä selittää niiden toimintaa. Tämä edellyttää kriittistä ajattelua, kykyä hahmottaa suuria kokonaisuuksia ja opetettavien taitojen soveltamista.

Maantiedettä voi opiskella Suomessa kahdeksassa yliopistossa. Yliopistotasoista opetusta maantieteessä tarjotaan Helsingin, Turun, Oulun ja Itä-Suomen yliopistoissa. Itä-Suomen yliopistossa maantiedettä voi opiskella Joensuun ja Kuopion kampuksella. Maantieteessä suoritetaan yleisimmin luonnontieteiden kandidaatin tutkinto (LuK) sekä filosofian maisterin tutkinto (FM). Opinnoissa on useimmiten kaksi mahdollista linjaa: tutkimusalan linja sekä aineenopettajan linja. Voit opiskella maantiedettä myös Avoimen yliopiston kautta. Opinnot ja niiden sisällöt vaihtelevat oppilaitoksittain.

Maantiede ja kansainvälisyys

Tänäpäivänä yhä useampi valitsee kansainväliset opinnot osaksi tutkintoa! Maantieteen opiskelijalla on useita mahdollisuuksia suorittaa osa opinnoistaan ulkomailla. Esimerkiksi yliopistojen erilaiset yhteistyösopimukset tarjoavat maantieteen alan opiskelijoille hyvät mahdollisuudet opiskeluun ulkomaisissa yliopistoissa osana suomalaista tutkintoa.

Maantiedettä opiskellut työelämässä

Maanteiteilijät työllistyvät usein kuntien, kaupunkien ja valtion hallintoon sekä ministeriöihin. Kunnat, maakunnat, valtio ja yritykset tarvitsevat henkilöitä, jotka osaavat käsitellä ja soveltaa maantieteellistä tietoa. Kolmasosa maantieteilijöistä työskenteleekin ministeriöissä, valtionhallinnossa tai maakuntien hallinnossa. Loppu kolmasosa on töissä yrityksissä ja järjestöissä eri puolilla Suomea, jotkut ulkomaillakin.

Tutkimuksesta kiinnostuneet maantieteilijät työskentelevät  yliopistoissa, tutkimuslaitoksissa ja yrityksissä. Maantieteen aineenopettajaksi valmistuneet sijoittuvat peruskouluihin, lukioihin ja ammattikorkeakouluihin opettajiksi ja johtotehtäviin. Maantieteen monipuolinen koulutus tarjoaa mahdollisuuden mielenkiintoiseen työuraan Suomessa tai ulkomailla.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi, opintopolku.fi

Usein kysytyt kysymykset

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!