Maantiede
-
Oulu
-
Lähiopetus
-
Syksy 2025
Muiden reaaliaineiden abikurssit
-
Verkossa
-
Etätoteutus
Maantiede
-
Helsinki
-
Lähiopetus
-
Syksy
Maantiede, maisteriohjelma, filosofian maisteri
-
Joensuu
-
Lähiopetus
-
Syksy 2025
Maantiede, filosofian maisteri
-
Turku
-
Lähiopetus
-
Syksy
Maantiede ja ympäristöpolitiikka, kandidaatti ja maisteri
-
Joensuu
-
Lähiopetus
-
Syksy 2025
Maantiede, luonnontieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri
-
Turku
-
Lähiopetus
-
Syksy
Geotieteet
-
Oulu
-
Lähiopetus
-
Syksy 2025
Maanmittausalan perustutkinto | kartoittaja
-
Helsinki
-
Lähiopetus
-
Syksy
Luonnontieteet | Naturvetenskaper
-
Turku
-
Lähiopetus
-
Syksy
Geologia, filosofian maisteri
-
Turku
-
Lähiopetus
-
Syksy
Geologia, luonnontieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri
-
Turku
-
Lähiopetus
-
Syksy
Yhteiskuntamaantiede, maisteriohjelma, yhteiskuntatieteiden maisteri
-
Joensuu
-
Lähiopetus
-
Syksy
Maantiede yleisesti
Maantieteen tutkimusalue on laaja ja sillä on yhteisiä tutkimuskohteita mm. biologian, sosiologian, yhteiskuntatieteiden ja fysiikan kanssa. Maantiede jakautuu yleismaantieteeseen ja aluemaantieteeseen. Yleismaantieteessä keskitytään etsimään syy- ja riippuvuussuhteita eri ilmiöiden välillä, kun taas aluemaantiede syventyy tiettyyn alueeseen, kuten valtioon, kuntaan tai tiettyyn kulttuuripiiriin.
Maantieteen opiskelu
Maantieteilijän tulee ymmärtää luonnon ja ihmisen toiminnan alueellisia järjestelmiä sekä selittää niiden toimintaa. Tämä edellyttää kriittistä ajattelua, kykyä hahmottaa suuria kokonaisuuksia ja opetettavien taitojen soveltamista.
Maantiedettä voi opiskella Suomessa kahdeksassa yliopistossa. Yliopistotasoista opetusta maantieteessä tarjotaan Helsingin, Turun, Oulun ja Itä-Suomen yliopistoissa. Itä-Suomen yliopistossa maantiedettä voi opiskella Joensuun ja Kuopion kampuksella. Maantieteessä suoritetaan yleisimmin luonnontieteiden kandidaatin tutkinto (LuK) sekä filosofian maisterin tutkinto (FM). Opinnoissa on useimmiten kaksi mahdollista linjaa: tutkimusalan linja sekä aineenopettajan linja. Voit opiskella maantiedettä myös Avoimen yliopiston kautta. Opinnot ja niiden sisällöt vaihtelevat oppilaitoksittain.
Maantiede ja kansainvälisyys
Tänäpäivänä yhä useampi valitsee kansainväliset opinnot osaksi tutkintoa! Maantieteen opiskelijalla on useita mahdollisuuksia suorittaa osa opinnoistaan ulkomailla. Esimerkiksi yliopistojen erilaiset yhteistyösopimukset tarjoavat maantieteen alan opiskelijoille hyvät mahdollisuudet opiskeluun ulkomaisissa yliopistoissa osana suomalaista tutkintoa.
Maantiedettä opiskellut työelämässä
Maanteiteilijät työllistyvät usein kuntien, kaupunkien ja valtion hallintoon sekä ministeriöihin. Kunnat, maakunnat, valtio ja yritykset tarvitsevat henkilöitä, jotka osaavat käsitellä ja soveltaa maantieteellistä tietoa. Kolmasosa maantieteilijöistä työskenteleekin ministeriöissä, valtionhallinnossa tai maakuntien hallinnossa. Loppu kolmasosa on töissä yrityksissä ja järjestöissä eri puolilla Suomea, jotkut ulkomaillakin.
Tutkimuksesta kiinnostuneet maantieteilijät työskentelevät yliopistoissa, tutkimuslaitoksissa ja yrityksissä. Maantieteen aineenopettajaksi valmistuneet sijoittuvat peruskouluihin, lukioihin ja ammattikorkeakouluihin opettajiksi ja johtotehtäviin. Maantieteen monipuolinen koulutus tarjoaa mahdollisuuden mielenkiintoiseen työuraan Suomessa tai ulkomailla.
Lähteet: ammattinetti.fi, opintopolku.fi