Näyttää 1-4 koulutusta 4 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-4 koulutusta 4 tuloksesta

Pelastajakoulutuksesta valmistuu monitaitopelastajia

Pelastusalan opintoja voit opiskella Pelastusopistossa Kuopiossa ja Pelastuskoulussa Helsingissä. Pelastusopistossa voit opiskella 1,5-vuotisen Pelastajatutkinnon ja Pelastuskoulussa 2-vuotisen pelastajakoulutuksen.

Pelastusalan koulutukset

Pelastuskoulussa koulutetaan pelastajia ja paloesimiehiä. Pelastusopistossa voit suorittaa Pelastajatutkinnon (90 op), Pelastusalan päällystötutkinnon (AMK) tai Hätäkeskuspäivitystäjätutkinnon (90 op).

Pelastajan ammatti ei sovi kaikille

Pelastajan ammattiin halajavan on hyvä huomioida pelastajakoulutuksen ja työn vaatimukset ja rankkuus.

Alalle hakeutuvien tulee olla yli 18-vuotiaita, ja hakuprosessissa testataan fyysisiä ja psyykkisiä valmiuksia pelastusalalle. Fyysisiä valmiuksia testataan Cooperin testillä ja uintitaitotestillä, psyykkisiä mm. fobiatesteillä (korkeanpaikan ja suljetun paikan kammot).

Pelastajan työtehtävät

Pelastaja on usein ensimmäisenä auttajana onnettomuuspaikalla. Työtehtäviin kuuluu mm. tulipalojen sammuttamista, potilaiden hoitamista ja kuljettamista, ihmisten pelastamista onnettomuustilanteista, turvallisuusneuvontaa sekä hälytysvalmiuden ylläpitoa.

Työn rankkuuteen vaikuttaa merkittävästi se, että työ on osin päivystysluonteista. Tämän takia pelastajien tulee olla paitsi fyysisesti kunnossa, myös henkisesti valppaita.

Esimerkiksi palomies-ensihoitajan työvuorot ovat normaalisti 24-tuntisia –12 tuntia ajasta työskennellään pelastusyksikössä palo- ja pelastustehtävissä ja 12 tuntia ensihoitoyksikössä ensihoitotehtävissä. Työvuoron jälkeen on kuitenkin 3 vuorokauden mittainen vapaa.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: hel.fi, pelastusopisto.fi, pelastustoimi.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!