Röntgenhoitaja
Röntgenhoitajan työ on haastavaa, monipuolista ja kehittävää. Röntgenhoitaja tutkii ja hoitaa potilasta huomioiden potilaan henkilökohtaiset tarpeet. Työtä tehdään usein yli ammattirajojen, joten tehtävä edellyttää tiimityötaitoja, vastuunkantoa ja oman osaamisen kehittämistä.
Röntgenhoitaja on radiografian asiantuntija. Radiografialla tarkoitetaan röngenhoitajan ammatin sisältöä ja siihen liittyvää tiedettä. Hänen työtehtävänään ovat potilaan kuvantaminen ja sädehoito. Eri kuvausmuotoja ovat esimerkiksi röntgen-, ultraääni- ja magneettikuvaukset. Lisäksi röntgenhoitaja suunnittelee ja arvioi toteutettuja hoitoja.
Röntgenhoitaja työskentelee usein moniammatillisessa työyhteisössä, jossa hän vaikuttaa tutkimusten, toimenpiteiden ja sädehoidon oikeaan ajankohtaan sekä vastaa potilaan esivalmistelusta, ohjauksesta ja hoidon jatkuvuudesta. Työtehtäviä tehdään itsenäisesti sekä työryhmissä. Ammatissa tärkeää on varmistaa, että säteilyrasitus pysyy sopivalla tasolla, mikä tekee röntgenhoitajasta säteilynkäytön asiantuntijan.
Koulutus ja työelämä
Röntgenhoitajaksi on mahdollista valmistua suorittamalla sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon, röntgenhoitaja (AMK). Koulutus kestää noin 3,5 vuotta. Jatkokoulutus on mahdollista esimerkiksi yliopistossa tai ylemmässä ammattikorkeakoulututkinnossa.
Työpaikka voi löytyä terveydenhuollon röntgenosastoilta sekä sairaaloiden isotooppi- ja sädehoito-osastoilta. Osa röntgenhoitajista työskentelee tutkimus-, tuotekehitys-, markkinointi- ja koulutustehtävissä sekä eläintenhoidossa. Röntgenhoitaja voi työskennellä myös teollisuuden säteilynkäytön asiantuntijatehtävissä. Terveydenhuoltoalan työllisyystilanne on yleisesti ottaen hyvä.
Lähteet: Suomen Röntgenhoitajaliitto ry, Ammattinetti.fi
Oletko miettinyt EU-vaihtoa tai opiskelua toisessa EU-maassa? Tai kiinnostaisiko sinua tehdä vapaaehtoistyötä EU:ssa?
Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua?