Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinto

Mikä on ylioppilastutkinto? Milloin ilmoittautuminen täytyy tehdä? Kuinka monta koetta minuun tulee suorittaa? Näihin ylioppilastutkintoon liittyviin kysymyksiin löydät vastauksen tältä sivulta!

Tiesitkö, että ylioppilastutkinto järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1852? Ylioppilastutkinto sai alkunsa Helsingin yliopiston pääsytutkintona. Tutkinnossa tuli antaa riittävä näyttö yleissivistyksestä ja latinan kielen taidosta.

Nykyisin tutkinnon tarkoituksena on saada selville, onko lukion opiskelija omaksunut lukion opetussuunnitelman mukaiset tiedot ja taidot sekä saavuttanut lukion tavoitteiden mukaisen riittävän kypsyyden. Ylioppilastutkinnon suorittaminen tuottaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden yliopistoihin.

Ylioppilastutkinto järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä, yhtä aikaa kaikissa lukioissa. Opiskelija saa suorittaa tutkinnon enintään kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana, mutta voi toki suorittaa ylioppilastutkinnon myös yhdellä tutkintokerralla. Ylioppilastutkintoon osallistuminen edellyttää, että lukion oppimäärää suorittava on ennen osallistumista tutkintoon kuuluvaan kokeeseen opiskellut lukiolain mukaiset pakolliset kurssit aineessa, jonka kokeeseen hän osallistuu.

Ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuminen

Opiskelijan on ilmoittauduttavan kevään ja syksyn tutkintoihin viimeistään ylioppilaslautakunnan ilmoittamaan päivämäärään mennessä. Opiskelijan tai hänen valtuuttaman henkilön on allekirjoitettava hakemus. On tärkeää tarkistaa, että kaikki tiedot on merkitty lomakkeeseen oikein, sillä ilmoittautuminen on sitova eikä opiskelijan tekemiä valintoja, jotka koskevat aineyhdistelmää, kokeen pakollisuutta, ylimääräisyyttä tai kokeen tasoa, voi jälkikäteen muuttaa.

Ylioppilastutkinnon suorittaminen

Opiskelijan tulee suorittaa ylioppilastutkinto enintään kolmen perättäisen tutkintokerran aikana. Ylioppilastutkinnon suorittaminen katsotaan aloitetuksi, kun ylioppilaskokelas ilmoittautuu ensimmäisen kerran tutkintoon, pakolliseen tai ylimääräiseen kokeeseen. Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen. Tämän lisäksi opiskelija voi halutessaan sisällyttää ylioppilastutkintoonsa yhden tai useamman ylimääräisen kokeen. Tutkintokielet ovat suomi ja ruotsi.

Opiskelijan on suoritettava kaikki tutkintoon sisältyvät kokeet samalla kielellä. Opiskelijalle annetaan ylioppilastutkintotodistus, kun hän on hyväksytysti suorittanut vähintään neljä pakollista koetta ja myös saanut lukion päättötodistuksen tai todistuksen ammatillisen tutkinnon suorittamisesta.

Jäikö jokin vielä askarruttamaan mieltäsi?

Mistä sitten löytyy tietoa itse kokeista? Entä mitä koetilaisuuteen saa ottaa mukaan? Ei hätää, Studentum auttaa näissäkin kysymyksissä. Lisätietoa ylioppilaskirjoituksista löydät alla olevista linkeistä.

Ylioppilaskirjoitusten päivämäärät

Ylioppilastutkinnon kokeet

Ylioppilaskirjoitukset – mitä kirjoituksiin mukaan?

Abien haastattelu: Ylioppilastutkinnon sähköistyminen

Lähde: ylioppilastutkinto.fi

Viimeksi päivitetty: 14 maalis 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 14.6.2018

Teekkareille vappu on vuoden tärkein juhla

Opiskelijat ovat perinteisesti kovia juhlimaan vappua. Erityisesti tekniikan alan opiskelijat, eli teekkarit, tunnetaan vapun ystävinä ja sen ammattimaisina juhlijoina.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 6.2.2018

Vankilassa työskentelevän vartijan on osattava kuunnella ja puhua

Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksesta valmistuu joka vuosi kourallinen vartijoita. Televisiossa ja elokuvissa vankilamaailma on täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta millaista opiskelu on oikeasti?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 25.10.2018

Muistoja ylioppilaskirjoituksista

Kaikille ylioppilaille on varmasti jäänyt hauskoja tai traumaattisia muistoja ylioppilaskokeista. Voitko samaistua näihin?

Lue lisää

Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.