Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinto

Mikä on ylioppilastutkinto? Milloin ilmoittautuminen täytyy tehdä? Kuinka monta koetta minuun tulee suorittaa? Näihin ylioppilastutkintoon liittyviin kysymyksiin löydät vastauksen tältä sivulta!

Tiesitkö, että ylioppilastutkinto järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1852? Ylioppilastutkinto sai alkunsa Helsingin yliopiston pääsytutkintona. Tutkinnossa tuli antaa riittävä näyttö yleissivistyksestä ja latinan kielen taidosta.

Nykyisin tutkinnon tarkoituksena on saada selville, onko lukion opiskelija omaksunut lukion opetussuunnitelman mukaiset tiedot ja taidot sekä saavuttanut lukion tavoitteiden mukaisen riittävän kypsyyden. Ylioppilastutkinnon suorittaminen tuottaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden yliopistoihin.

Ylioppilastutkinto järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä, yhtä aikaa kaikissa lukioissa. Opiskelija saa suorittaa tutkinnon enintään kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana, mutta voi toki suorittaa ylioppilastutkinnon myös yhdellä tutkintokerralla. Ylioppilastutkintoon osallistuminen edellyttää, että lukion oppimäärää suorittava on ennen osallistumista tutkintoon kuuluvaan kokeeseen opiskellut lukiolain mukaiset pakolliset kurssit aineessa, jonka kokeeseen hän osallistuu.

Ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuminen

Opiskelijan on ilmoittauduttavan kevään ja syksyn tutkintoihin viimeistään ylioppilaslautakunnan ilmoittamaan päivämäärään mennessä. Opiskelijan tai hänen valtuuttaman henkilön on allekirjoitettava hakemus. On tärkeää tarkistaa, että kaikki tiedot on merkitty lomakkeeseen oikein, sillä ilmoittautuminen on sitova eikä opiskelijan tekemiä valintoja, jotka koskevat aineyhdistelmää, kokeen pakollisuutta, ylimääräisyyttä tai kokeen tasoa, voi jälkikäteen muuttaa.

Ylioppilastutkinnon suorittaminen

Opiskelijan tulee suorittaa ylioppilastutkinto enintään kolmen perättäisen tutkintokerran aikana. Ylioppilastutkinnon suorittaminen katsotaan aloitetuksi, kun ylioppilaskokelas ilmoittautuu ensimmäisen kerran tutkintoon, pakolliseen tai ylimääräiseen kokeeseen. Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen. Tämän lisäksi opiskelija voi halutessaan sisällyttää ylioppilastutkintoonsa yhden tai useamman ylimääräisen kokeen. Tutkintokielet ovat suomi ja ruotsi.

Opiskelijan on suoritettava kaikki tutkintoon sisältyvät kokeet samalla kielellä. Opiskelijalle annetaan ylioppilastutkintotodistus, kun hän on hyväksytysti suorittanut vähintään neljä pakollista koetta ja myös saanut lukion päättötodistuksen tai todistuksen ammatillisen tutkinnon suorittamisesta.

Jäikö jokin vielä askarruttamaan mieltäsi?

Mistä sitten löytyy tietoa itse kokeista? Entä mitä koetilaisuuteen saa ottaa mukaan? Ei hätää, Studentum auttaa näissäkin kysymyksissä. Lisätietoa ylioppilaskirjoituksista löydät alla olevista linkeistä.

Lähde: ylioppilastutkinto.fi

Viimeksi päivitetty: 25 maalis 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 25.3.2019

Ylioppilaskirjoitukset – mitä kirjoituksiin mukaan?

Mitä ylioppilaskirjoituksiin saa ottaa mukaan? Mitä digitaalisessa yo-kokeessa pitää tehdä? Entä jos tulee nälkä? Mitä jos pitää päästä vessaan kesken kokeen?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Energia-ala

Energia-alalla tuotetaan energiaa, joka on välttämätön voimavara yhteiskunnalle sähkön ja lämmön muodossa. Tutustu energia-alan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Teemat: Opiskelu , Työelämä
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 27.3.2019

Katugallup: Oliko oikean opiskelualan tai ammatin löytäminen sinulle helppoa?

Kävimme kauppakeskus Kampissa Helsingin keskustassa ja kysyimme vastaantulijoilta, onko oikean opiskelualan löytäminen ollut heille helppoa.

Lue lisää
Tilaa uutiskirje
Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa koulutusmaailmasta ja hakuajoista.