🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Ammattilaisen haastattelu: Levyseppähitsaaja

Muutaman välivuoden jälkeen Mansali Sane Velazquez alkoi miettiä jatkokouluttautumista, ja sopiva levyseppähitsaajan koulutus löytyi Heltechiltä.

Nimi: Mansali Sane Velazquez

Ikä: 23

Ammattinimike: Levyseppähitsaaja

Oppilaitos: Heltech, Helsingin tekniikan alan oppilaitos (nykyinen Stadin ammattiopisto)Miten valitsit alasi?

Muutaman välivuoden jälkeen oli pakko alkaa miettiä koulutusta. Perhetutun kautta yritin päästä levyseppähitsaajaksi oppisopimuksella, mutta se ei onnistunut, joten hain Heltechiin opiskelemaan alaa.

Kerro koulutuksestasi

Koulutus on monipuolinen, sisältäen paljon käytännön harjoittelua sekä koulussa että työelämässä. Koulutukseen sisältyy myös jonkin verran yleisaineita, kuten äidinkieltä, matematiikkaa ym. Olin käynyt vuoden lukiota, joten sain hyväksiluettua opintoja yleisaineisiin. Tämän takia opintoni kestivät vain 2, 5 vuotta 3 vuoden sijaan.

Koulutus on kolmevuotinen. Ensimmäinen vuoden kaikille yhteiset metallialan opinnot antavat hyvän pohjan tekniikan aloille. Tällöin opiskellaan perusasiat CNC-tekniikasta, koneistuksesta, automaatioasennuksesta ja levyseppähitsauksesta. Ensimmäisen vuoden jälkeen siirrytään erikoistumisopintoihin. Valitsin levyseppähitsaajan opinnot, joissa jatkoin 2. ja 3. opiskeluvuoden. Opintojen päätteeksi tehdään lopputyö, jossa käytetään kaikkia taitoja. Aiheen saa valita itse ja valmistin lopputyökseni taulutelevision seinätelineen.

Koulutuksen ensimmäisen vuoden metallialan opintojen ansioista osaan CNC-tekniikan ja CLC-tekniikan perusteet.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Työt alkavat aamulla seitsemältä, jolloin pomot jakavat työt ja tarkistavat läsnä olevat. Eli teen niitä työtehtäviä, joita sillä hetkellä on meneillään projekteissa. Töissä esimerkiksi valmistan levykappaleita, joita laitetaan työmaalle maahan ajosilloiksi, kiinnitän muttereita junien ratasiltojen alle nosturin avulla, koska muuten kolisevat. Talvella työ tapahtuu enemmän sisätiloissa ja kesäisin ulkona. Kesällä esim. huollan puistojen penkkejä, kaiteita ja kaupungin taloja.

Mitkä ovat työsi parhaat puolet?

Työ on vaihtelevaa, työkaverit ovat mukavia ja työilmapiiri on hyvä. Työtehtävistä mielenkiintoisimmat ovat ne, joissa saa pohtia paljon, kuten kokoonpanon tekeminen. Minusta on mielenkiintoista katsoa piirustuksesta miten kokoonpano tehdään ja tykkään mitoittamisesta, katsoa miten kappale istuu.

Entä mitkä ovat työsi haastavimmat puolet?

En koe että niitä olisi vielä. En oikeastaan koe että työssä olisi erityisen rasittavia asioita. Olen urani alussa ja erittäin utelias erilaisista työtehtävistä.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Haluan hankkia mahdollisimman paljon monipuolista työkokemusta omalta alaltani ja mahdollisesti jatkokouluttautua. Yksi vaihtoehto on sukellushitsaajan koulutus. Tällöin voin toimia hitsaajana veden alla ja käsitellä vedessä olevia putkia, esim. katkoa niitä vedestä nostoa varten. Tämä koulutus voisi viedä minut myös ulkomaille, kuten Australiaan tai Norjaan.

Osaan tällä hetkellä hommani hyvin, mutten ole mikään ihmemies ja vielä on myös paljon opittavaa. Olen nöyränä kuten opinnoissani. Arvostan myös vanhempien työntekijöiden tietämystä. Pidän itseäni tunnollisena ja uteliaana työntekijänä, haluan tutkia asioita ja perehtyä niihin, sekä työskennellä ja säästää. Uskon siis hyvään tulevaisuuteen.

Lopuksi, minkälaisia vinkkejä sinulla on ammatista kiinnostuneille?

Suorita koulutuksesi nöyränä sekä ymmärrä oman osaamisesi mahdollisuudet ja rajat. Koulu antaa perusasiat, mutta työssä oppii lisää ja myös asioita, joita ei koulussa opi. Työ on itsenäistä ja työnantaja arvostaa itsenäistä työotetta. Kannattaa kuitenkin kysyä mieluummin epävarmoista asioista kuin toimia väärin.

Lisätietoa levyseppähitsaajan ammatista

Levyseppähitsaajan on hallittava sekä levysepän että hitsaajan työtehtäviä valmistaessaan metallilevyistä ja profiilitangoista kappaleita ja tuotteita. Koulutuksessa tähdätään siihen, että ammattilainen hallitsee eri metallien käsittelyn ja osaa hyödyntää työssään viimeisintä teknologiaa. Opintoihin sisältyy esimerkiksi levytyökoneiden ohjelmointia ja käyttöä.

Lisää informaatiota opiskelusta saat täyttämällä sivun alareunassa olevan yhteydenottopyynnön, jolloin Heltechistä otetaan sinuun suoraan yhteyttä toivomallasi tavalla!

Selaa levyseppähitsaajan koulutuksia

Tutustu myös muiden ammattilaisten haastatteluihin

 


Mainokset