Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattilaisen haastattelu: Ostaja

Julkaistu: Marraskuu 2015

Ostaja

Nimi: Petra Blåberg

Ikä: 27

Ammatti: Ostaja

Koulutus: Tuotantotalouden koulutus

Oppilaitos: Turun ammattikorkeakoulu


Petra Blåberg, 27, opiskeli tuotantotaloutta Turun ammattikorkeakoulussa ja työskentelee tällä hetkellä ostajana projektinhallintaan keskittyvässä yrityksessä. Petra viihtyy hyvin monipuolisessa työssään, joka on sopiva sekoitus tekniikkaa ja taloutta.

Oikeustieteen ja konetekniikan opintojen kautta tuotantotalouden pariin

Tuotantotalous ei ollut Petralle itsestäänselvä valinta. Ensin Petraa kiinnosti oikeustieteen opinnot, mutta lopulta tekniikan ala veti hänet puoleensa.

– Ensisijainen opiskelupaikkahaaveeni oli oikeustieteellinen. Kun kävin avoimen yliopiston kursseja vuoden verran, totesin ettei se ole minun alani. Tekninen ala oli minulla seuraavana vaihtoehtona. Tuotantotalouden valitsin, koska siinä yhdistyvät sekä tekniikan että kaupan alan opinnot. Ajattelin tuotantotalouden olevan monipuolinen alavalinta tulevaisuutta ajatellen.

Opiskelupaikan Turun ammattikorkeakoulussa Petra sai kesän täydennyshaun kautta. Hän haki täydennyshaussa konetekniikan opintoihin ja koki, että opiskelupaikka irtosi suhteellisen helposti. Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen hän haki sisäistä siirtoa tuotantotalouden puolelle, ja siirtoi onnistui sujuvasti.

– Tuotantotalous perustuu konetekniikan opintoihin, joten koulutuksissa on keskenään paljon samoja kursseja.

Opiskeluajasta Petralle on jäänyt päällimmäisenä mieleen hänen korkeakouluvaihtoaikansa Torontossa, Kanadassa. Vaihdon ansiosta hän pääsi kokemaan korkealaatuisen kanadalaisen opetuksen sekä tutustumaan erittäin motivoituneisiin kanadalaisiin opiskelijoihin.

Monipuolinen työ kansainvälisessä ympäristössä

Ensimmäisen oman alan työpaikan Petra sai perinteisen hakuprosessin kautta. Kyseessä oli kesätyöpaikka, jonne hän sai kesän loputtua jäädä työskentelemään opintojen ohella. Petra teki myös lopputyönsä kyseiseen yritykseen.

Tällä hetkellä Petra työskentelee ostajana ALMACO Group Oy:n Offshore-divisioonassa. Hänen työpäivänsä kuluvat pääasiassa tietokoneen äärellä sekä sisäisissä ja ulkoisissa kokouksissa toimittajien kanssa.

– Työnkuvaani kuuluu muun muassa toimittajien kilpailuttaminen, ostoneuvottelut, ostotilausten tekeminen ja toimitusseuranta. Aamut alkavat aina sähköpostien läpikäymisellä.

Petra viihtyy työssään erityisesti sen monipuolisuuden ja kansainvälisyyden vuoksi. Lisäksi hän pitää itsenäisestä työskentelystä.

– Saan työskennellä monien eri tahojen, kuten asiakkaiden, toimittajien ja ALMACO:n eri osastojen, esimerkiksi suunnittelun ja laskutuksen, kanssa. Ostajan osuus toimitusketjussa on monipuolinen aina budjetoinnista ja toimittajan valinnasta tilaukseen ja aikataulutukseen saakka.

Vaikka Petra nauttii työnsä monipuolisuudesta, kertoo hän monipuolisuuden tuovan myös haasteita.

– Minulta vaaditaan tietopohjaa sekä taloudellisista että teknisistä asioista. Minun tulee myös pystyä hoitamaan useaa eri asiaa samanaikaisesti. Lisäksi Offshore-ala tarjoaa haasteita erilaisten sertifikaattien ja erityisvaatimusten muodossa.

Työssään tärkeiksi ominaisuuksiksi Petra nimeää neuvottelu- ja priorisointitaidon, kielitaidon sekä taloustiedon hallinnan, kuten budjetoinnin ja kassavirran ymmärtämisen.

Petra on tyytyväinen tuotantotalouden opintoihinsa ja suosittelee niitä myös muille.

– Tuotantotalouden opinnot antavat paljon mahdollisuuksia sekä tekniikan että kaupan alalle. Opintojen edetessä voi suuntautua joko myyntiin, ostoon tai tekniikkaan – näin ainakin Turun ammattikorkeakoulussa.

Haastattelun antamisen jälkeen Petra Blåberg on siirtynyt logistiikkapäällikön tehtäviin.


Tutustu tuotantotalouden koulutuksiin

Tutustu myös muiden ammattilaisten haastatteluihin

Viimeksi päivitetty: 08 kesä 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 29.6.2018

Toimistoassistenttina opetusalan järjestössä

Tania Tuomisalo oli työharjoittelussa lasten ja nuorten hyvinvointia tukevassa järjestössä. Harjoittelussa oppi käytännön taitojen lisäksi paljon myös itsestä työntekijänä. 

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Kaupallinen ala

Kaupallisella alalla myydään ja markkinoidaan tuotteita ja palveluja asiakkaille. Tutustu kaupallisen alan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Kulttuuri- ja viestintäala

Kulttuuri- ja viestintäalalla tehdään hyvin monentyyppisiä töitä esimerkiksi taiteen ja median parissa. Tutustu kulttuuri- ja viestintäalan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi