Näin saat itsellesi joustavan työn

Haluatko itsellesi joustavan työn, joka on tasapainossa vapaa-aikasi kanssa? Keräsimme tähän artikkeliin vinkkejä ja ideoita, joiden avulla voit sen saavuttaa.

nainen ulkona kännykkä kädessä

Monet unelmoivat vähintään osittain joustavista työajoista ja jopa työstä, jossa voi itse päättää kaiken työajoista työskentelytapoihin asti. Oletko sinä yksi heistä? Keräsimme tähän artikkeliin vinkkejä ja ideoita, joiden avulla voit saada itsellesi joustavuuden mahdollistavan työn.

Perinteisen vakituisen ja kokoaikaisen työsuhteen rinnalle vaihtoehtoisiksi työtavoiksi on noussut monia uusia tapoja työskennellä. Muun muassa määräaikaiset ja osa-aikaiset työsopimukset ja itsensä työllistämisen muodot sekä näiden tapojen yhdistäminen kasvattavat suosiotaan. Myös etätyö työskentelyn muotona on vakiinnuttanut paikkansa työelämässä. Erilaiset työskentelyn muodot ja joustavat työajat ovat hyviä mahdollisia tapoja tasapainottaa työ- ja yksityiselämää. Jo jatko-opiskeluja valitessa kannattaa miettiä, miten tulevalla alallasi on mahdollisuus joustavaan työskentelyyn.

Freelance-työ antaa vapautta

Haluatko olla oma pomosi, valita omat projektisi ja vaikuttaa omiin työaikoihisi? Tällöin freelance-työ eli vapaana ammattilaisena työskenteleminen voi olla vaihtoehtosi. Freelance-työ antaa sinulle lähes rajattomasti valinnanvapautta ja joustavuutta työskentelyysi, sillä pystyt itse valitsemaan projektisi ja tapasi työskennellä. Freelancerit eivät työskentele perinteisesti suoraan työnantajalle, vaan heillä on usein monia eri toimeksiantajia. Freelancerina voit työskennellä esimerkiksi yrittäjänä tai työkorvauksen saajana eli verokortilla toimivana freelancerina. Ennen kuin ryhdyt freelanceriksi, sinun kannattaa perehtyä hyvin verotusta ja eläke-etuuksia koskeviin säännöksiin, jotta vältyt yllätyksiltä. Freelance-työ on mahdollista useilla aloilla, joskin se on yleisintä luovissa sekä erilaisissa tietotyön ammateissa.

Journalismi

Jos kirjoittaminen ja tarinankerronta on juttusi, freelancer-toimittajana pääset toteuttamaan omia projektejasi, kuten blogipostauksia tai artikkeleiden ja kirjojen kirjoittamista.

Journalismin koulutuksia

Graafinen suunnittelu

Oletko visuaalisesti luova? Voit työskennellä graafisena suunnittelija-freelancerina. Voit luoda yrityksille ja muille asiakkaillesi mm. logoja ja nettisivuja sekä muita graafisia materiaaleja.

Graafisen suunnittelun koulutuksia

Data/IT

Voit hyödyntää IT-osaamistasi tarjoamalla palveluja IT-freelancerina. Monipuoliselle IT-ammattilaiselle on aina kysyntää, erityisesti koodaajille.

Tietotekniikan koulutuksia

Video-, kuva- ja äänituotanto

Nautitko videoiden ja kuvien parissa työskentelystä? Freelancerina voit työskennellä mm. kuvaajana tai tuottajana.

 Valokuvaus- ja videotuotannon koulutuksia

Talouskonsultointi tai kirjanpito

Kysyntä talousosaajille ja kirjanpitäjille kasvaa jatkuvasti ja mahdollisuuksia on moneen lähtöön.

Taloushallinnon koulutuksia

Osa-aikainen työ mahdollistaa joustavuuden

Mikäli freelance-työ ei ole juttusi, osa-aikainen työ voi olla hyvä vaihtoehto. Osa-aikainen työ tarkoittaa työtä, jossa työaika on enintään 80 % alan enimmäistyöajasta. Osa-aikaisessa työssä saat joustavuutta työaikoihin sekä freelance-työstä puuttuvaa vakautta. Työsuhteet voivat olla määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia. Osa-aikaisia työntekijöitä käytetään miltei jokaisella alalla, joten mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Opettaminen ja kouluttaminen

Haluatko jakaa tietoja ja taitojasi muille? Työskentely osa-aikaisena opettajana tai kouluttajana kaikilla koulutusasteilla tarjoaa monia mahdollisuuksia.

Opetuskoulutuksia

Asiakaspalvelu ja myynti

Monet yritykset tarvitsevat asiakastukeensa työntekijöitä vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin puhelimitse, chatissä ja sähköpostissa, myös osa-aikaisesti. Lisäksi osa-aikaisena myyjänä työskenteleminen on erittäin yleistä. Mahdollisuuksia löydät esimerkiksi vaatekaupoista tai ruokakaupoista.

Myynnin koulutuksia

Terveydenhuolto

Terveydenhuollon alalla tarvitaan jatkuvasti työntekijöitä ja osa-aikaisena työntekijänä pääset itse vaikuttamaan siihen, kuinka paljon teet töitä ja missä ympäristössä. Esimerkiksi sairaalat, terveyskeskukset ja hoitokodit voivat olla juuri sinulle sopivia työpaikkoja.

Sosiaali- ja terveysalan koulutuksia

Lähde yrittäjäksi – saat täyden vapauden

Haluatko täyden hallinnan omasta työskentelystäsi? Tällöin yrittäjyys on yksi vahvoista vaihtoehdoistasi – yrittäjänä pystyt työskentelemään täysin omilla ehdoillasi. Yrittäjänä voit toimia pää- tai sivutoimisesti ja pystyt valitsemaan juuri sinulle ja yrityksellesi sopivan yritysmuodon, kuten toiminimen tai osakeyhtiön. Oikeilla resursseilla ja taidoilla voit perustaa yrityksesi alalle kuin alalle.

Ota yrittäjyyden ensiaskeleet haltuun

Tutustumalla työnteon eri vaihtoehtoihin voit löytää itsellesi sopivan työn, joka tuo sinulle joustavuutta sekä vapautta. Elämäntilanteesi, tekemäsi työn luonne sekä omat tarpeesi vaikuttavat siihen, mikä muoto on sinulle sopivin. Valmistaudu kuitenkin tekemään lujasti töitä saavuttaaksesi unelmoimasi vapautta antavan työn.

Kuvassa studentum.fi:n sisältötiimi

studentum.fi:n sisältötiimi

(Näytä lisää)

Mainokset