Sivuston käyttötapa: Mobiili

Ammattilaisen haastattelu: Suurtalouskokki

Sara Hayes

Nimi: Sara Hayes

Ikä: 20

Koulutus: Catering-alan perustutkinto, Suurtalouskokki

Oppilaitos: Helsingin palvelualojen oppilaitos, Helpa


Miten valitsit alasi?

Halusin aina työhön, jossa voi nähdä oman käden jäljen ja jossa jokainen päivä on erilainen. Siispä keittiöala tuntui aina minulle sopivalta. Tietenkin valintaan vaikutti myös työllistyminen, sillä tekevälle riittää töitä, ja alalla on niin paljon erilaisia mahdollisuuksia: ravintolakokki, keittäjä, juhlapalvelu jne.

Kerro koulutuksestasi.

Kun tiesin mille alalle haen, päätin, että halusin opiskelemaan Helpaan. Kävin siellä avointen ovien päivässä ja päätin heti, että se olisi ykkösvalintani ihan vain sen takia millainen tunnelma siellä oli.

Opintojeni aikana osallistuin koulun kilpailuvalmennukseen, jossa pääsin edustamaan koulua esimerkiksi gastro-messuille ja taitajakilpailuihin. Olin myös Suomen Kokki-maajoukkueen kanssa Saksan Erfurtissa järjestetyissä kokkiolympialaisissa.

Pääsin malliksi opettajieni tekemään oppikirjaan ”Kokki Prokkis”. Kuvauksissa oli hauskaa ja sain samalla ”tukiopetusta” kun opettajat näyttivät kuvia varten miten mikäkin tehtiin.

Opintojeni kolmantena ja viimeisenä vuonna lähdin Leonardo-vaihtojaksolle Englantiin, jossa työskentelin 4 tähden hotellin ravintolassa 4 kuukautta. Se oli haastava kokemus, koska olen suurtalouskokki ja minulla ei ollut kokemusta ravintolapuolen kokkauksesta, mutta opin äkkiä ja pidin työstäni kylmällä puolella.

Miten sait ensimmäisen työpaikkasi?

Ensimmäisen työpaikkani sain viime kesänä englantilaisesta pikkuhotellista, jossa työskentelin 2 ja puoli kuukautta. Sain ensin paikan tarjoilijana ystäväni kautta, mutta siirryin pian saman hotellin keittiöön. Vastuullani oli aamiainen sekä lounaalla ja illallisella kylmät annokset ja jälkiruoat. Päivät olivat pitkiä, mutta opin paljon uutta.

Missä työskentelet tällä hetkellä?

Tällä hetkellä olen töissä catering-yrityksessä nimeltä House of Sandwiches.

Minkälainen on tavallinen työpäiväsi?

Tavallinen työpäiväni alkaa aikaisin aamulla. Ensimmäisenä aloitan päivän siivuttamalla kasvikset sämpylöihin ja täytän sämpylät, jotka lähtevät eri yrityksien aamiaispöytiin. Päivän aikana teen erilaisia pieniä suolaisia tai makeita piirakoita sekä erilaisia cocktailpaloja ja iltapäivisin esivalmistelen seuraavaa päivää varten ja hoidan tiskiä.

Mikä on parasta työssäsi?

Mikään päivä ei ole ollut samanlainen. Olen oppinut paljon uutta ja opittavaa riittää vielä paljon, mutta juuri se tekee työstä mielenkiintoista. Pidän myös meidän työporukastamme. Vapaat viikonloput ovat myös iso plussa työssäni ja muutenkin keittiöalalla.

Mikä on haastavinta?

Pitkät päivät ovat rankkoja ja joskus aikarajat ovat tiukat, eli joitain tuotteita pitää saada valmiiksi niin, että ne ehtivät asiakkaalle oikeaan aikaan. Pitää jaksaa keskittyä koko ajan ettei tee virheitä, esimerkiksi sekoita suolaa ja sokeria keskenään!

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Tällä hetkellä hankin työkokemusta ja sitten toivon opiskelevani restonomiksi. Sen jälkeen täytyy katsoa mitä tapahtuu ja mitä haluan tehdä. Jonain päivänä olisi hienoa jos voisin omistaa oman ravintolan! Ja tietenkin hankkia Top Chef - tittelin!

Minkälaisia vinkkejä antaisit kokin ammatista kiinnostuneille?

Ihan ensimmäisenä haluaisin sanoa, että oikeasti keittiössä ei ole ihan samanlaista kuin mitä kokkiohjelmat näyttävät. Työ on raskasta, mutta myös palkitsevaa. Pitää olla valmis tekemään pitkiä päiviä ja pystyä työskentelemään paineen alla. Jos ei suhtaudu alaan intohimoisesti ja tunteella, ei siitä nauti. Pitää olla halua kehittyä.


Selaa kokin koulutuksia

Tutustu myös muiden ammattilaisten haastatteluihin

Viimeksi päivitetty: 13 kesä 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 3.1.2019

Miksi opiskella aikuisena?

Yhä useammat palaavat aikuisiällä koulunpenkille. Miksi aikuisiällä opiskelu kannattaa? Lue, mitkä syyt ovat aikuisopiskelun takana!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.6.2018

Ammattilaisen haastattelu: Lääkäri

Pienestä asti lääkärin ammatista haaveillut Aino Rantalainen opiskeli lääketiedettä Oulun yliopistossa ja  työskentelee tällä hetkellä erikoistuvana lääkärinä.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2018

Kulttuuri- ja viestintäala

Kulttuuri- ja viestintäalalla tehdään hyvin monentyyppisiä töitä esimerkiksi taiteen ja median parissa. Tutustu kulttuuri- ja viestintäalan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi