Ravitsemusterapeutti antaa ravitsemusneuvontaa sekä suunnittelee potilaille tai asiakkaille yksilöllisiä ruokavalioita ja seuraa niiden toteutusta. Ravitsemusterapeutit työskentelevät mm. terveyskeskuksissa ja sairaaloissa sekä tutkijoina yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa sekä tuotekehitys- ja markkinointitehtävissä elintarvike- ja lääketeollisuudessa. Ammatissa tarvitaan ravitsemuksen asiantuntemuksen lisäksi vuorovaikutus-, neuvonta- ja esiintymistaitoja.
Ravitsemusterapeutti työskentelee laaja-alaisesti ihmisen ravitsemuksen parissa. Hän antaa ravitsemusneuvontaa sekä suunnittelee potilaille tai asiakkaille yksilöllisiä ruokavalioita ja seuraa niiden toteutusta. Terveydenhuollossa toimivien ravitsemusterapeuttien työhön kuuluu lisäksi eri sairauksien vaatimat ravitsemushoidot.
Ravitsemusterapeutin erityisosaamista ovat kliininen ravitsemus, ravitsemusterapia ja elintarviketieteet. Asiantuntemukseen kuuluu mm. energian ja ravintoaineiden tarpeen, vaikutuksen, imeytymisen ja hyväksikäytön sekä puutosoireiden tuntemus.
Myös terveydenhuollon ravitsemuskasvatuksen antaminen sekä siihen liittyvän aineiston suunnittelu, toteutus ja arviointi sekä täydennys- ja työpaikkakoulutuksen antaminen kuuluvat työtehtäviin.
Terveyskeskuksissa ravitsemusterapeutti toimii ravitsemusohjauksen lisäksi ravitsemuksen asiantuntijana ja konsulttina ruokahuollossa, tiedottaa ravitsemusasioista, sekä toimii yhteistyössä järjestöjen kanssa väestön ravitsemuksen edistämiseksi.
Ravitsemusterapeutilla on myös laaja elintarvikkeiden, kliinisten ravintovalmisteiden ja erityisvalmisteiden tuntemus, taito valita kuhunkin tilanteeseen sopiva tuote sekä ajan tasalla olevat tiedot markkinoilla olevista valikoimista.
Ravitsemusterapeutin työympäristö vaihtelee työhuoneesta keittiöihin ja potilaiden / asiakkaiden luokse. Työ on päivätyötä.
Ravitsemusterapeutteja työskentelee terveyskeskusten, sairaaloiden, kuntoutuslaitosten, lääkäriasemien ja työterveyshuollon ravitsemusterapeutteina.
Ravitsemusasiantuntijoita työskentelee myös tutkimustyössä yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa sekä elintarvike- ja lääketeollisuudessa tuotekehitys- ja markkinointitehtävissä.
He voivat työskennellä myös opettajina sekä elintarvike- ja kotitalousalan järjestöjen suunnittelu-, johto- ja valvontatehtävissä.
Ravitsemusterapeutteja työskentelee myös ammatinharjoittajina / yrittäjinä.
Ravitsemisterapeutit ovat suorittaneet ravitsemustieteen ylemmän korkeakoulututkinnon yliopistossa.
Ravitsemustiedettä voi opiskella Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa. Itä-Suomen yliopistossa voi suorittaa terveystieteiden maisterin (TtM) tutkinnon ja Helsingin yliopistossa elintarviketieteiden maisterin (ETM) tutkinnon.
Elintarviketieteiden maisterit voivat pätevöityä ravitsemusterapeutiksi Itä-Suomen yliopistossa.
Palkkatilastot
-
3 610 EUR
-
3 610 EUR