Ruotsi hammaslääketieteellinen hakupisteiden laskeminen

14 maalis 2016
KYSYMYS
Haluan päästä lukion jälkeen opiskelemaan hammaslääketiedettä Ruotsiin. Millaisella todistuksella ja ylioppilasarvosanoilla opiskelupaikka on "varma"? Miltä sivustolta voi laskea omat pisteensä?

Vastaus

14 maalis 2016

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Ruotissa yhteishakua hallinnoi UHR (Universitets- och högskolerådet). UHR laskee todistustesi perusteella niin sanotun vertailupistemäärän, jonka perusteella kilpailet opiskelupaikoista. Vertailupisteytyksen skaala on 10,00 - 20,00. Voit myös saada maksimissaan 2,50 kompensaatiopistettä (meritpoängskompensation) eli maksimipistemäärä hakiessasu todistusten perusteella on 22,50 pistettä. Suomalaisen ylioppilastutkinnon korotettuja arvosanoja ei kuitenkaan oteta huomioon. 

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO:n ohjeet hakupisteiden laskemiseen suomalaisista lukio- ja yo-todistuksista löydät tästä linkistä (2016 haku). Laskurille on ollut olemassa omat sivustonsa, jotka ovat kokeneet päivityksiä joulukuussa 2015 ja eivät ainakaan nyt olleet valitettavasti toiminnassa. Ruotsalaisiin yliopistoihin ei pääsääntöisesti järjestetä pääsykokeita vaan koulutuksiin haetaan suoraan joko ylioppilastutkintotodistuksella sekä lukion päättötodistuksella, tai niin sanotulla högskoleprovetilla. 

Högskoleprovet on korkeakouluvalmiutta mittaava sopivuustesti, jonka voi suorittaa kahdesti vuodessa. Koe ei ole pakollinen eikä sinun siis tarvitse sitä suorittaa mutta sen suorittaminen voi parantaa sisäänpääsymahdollisuuksiasi. Suomalaisilta korkeakouluopiskelijoilta edellytetään ruotsissa joko virallisen kielitestin suorittaminen (TISUS-koe tai Opetushallituksen yleinen kielitutkinto) tai vähintään kolmen vuoden mittaiset lukiotasoiset ruotsin kielen opinnot. 

Muista toki, että UHR ja ruotsalaiset korkeakoulut vastaavat vertailuluvun laskemisesta ja muista kelpoisuuskriteereistä.  

Sivustoltamme löydät lisää tietoa opiskeluista Ruotsissa. 

Onnea Ruotsin hammaslääketieteellisen yliopistohakuusi! 

Ystävällisin terveisin, 

Heini, Studentum.fi 

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi