🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia. Nappaa opiskelupaikka syksyksi 👉

Hammaslääketieteen opinnot Ruotsissa

12 heinä 2017
KYSYMYS
Hei!

Olen harkitsemassa Ruotsiin muuttoa ja hammaslääkikseen hakemista. Olen hakenut nyt Suomessa kerran ja opiskelupaikka jäi. Olen 2013 vuonna aloittanut biolääketieteen opinnot Itä-suomen yliopistossa ja olen suorittanut Suomen lääkiksessä hyväksiluettavia aineita, esim: histologiaa, embryologiaa, endokrinologiaa, fysiikkaa, biokemiaa jne… Olen taustaltani kaksoitutkinnon suorittaja eli hammashoitaja+yo. Kirjoitin ABCM eli en kovinkaan hyvin, yliopistoon pääsin pääsykokeen avulla. Mitenkä minun mahdollisuuteni? Vaikuttavatko yliopisto-opintoni positiivisesti hakuprosessiin? Entä onko Ruotsissa englanninkielistä hammaslääketieteen linjaa? Ja ylipäätään milloin voi hakea? Ja missä kaupungeissa hammaslääketiedettä voi opiskella?

Ystävällisesti,
Iida

Vastaus

12 heinä 2017

Hei Iida,

Kiitos viestistäsi. Suomalaisilla todistuksilla haettaessa UHR (Universitets- och högskolerådet) laskee todistustesi perusteella niin sanotun vertailupistemäärän, jonka perusteella kilpailet opiskelupaikoista. Vertailupisteytyksen skaala on 10,00–20,00. Käsittääkseni Suomessa suorittamasi yliopisto-opinnot eivät vaikuta ruotsalaiseen hakuprosessiin.

Ruotsalaisiin yliopistoihin ei pääsääntöisesti järjestetä pääsykokeita vaan koulutuksiin haetaan suoraan joko ylioppilastutkintotodistuksella sekä lukion päättötodistuksella, tai niin sanotulla högskoleprovetilla. Högskoleprovet on korkeakouluvalmiutta mittaava sopivuustesti, jonka voi suorittaa kahdesti vuodessa. Koe ei ole pakollinen, mutta sen suorittaminen voi parantaa sisäänpääsymahdollisuuksiasi.

Olet suorittanut kaksoistutkinnon, eli ammatillisten perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kolmivuotisen ammatillisen tutkinnon suorittaneena voit hakea ruotsalaisiin korkeakouluihin, mikäli täytät ruotsin kielelle asetetut vaatimukset. Ruotsin korkeakoulukelpoisuuden täyttyminen vaatii, että olet suorittanut vähintään kolmen vuoden lukio-opinnot ruotsin kielessä (vähintään 5 kurssia) tai näitä vastaavat opinnot.

Hakeminen tapahtuu Antagning.se-sivuston kautta.

Haku ruotsinkielisiin koulutusohjelmiin järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. 
Kevään yhteishaku järjestetään maalis-huhtikuussa, ja syksyn yhteishaku syys-lokakuussa.

Ruotsissa hammaslääketiedettä voi opiskella seuraavissa korkeakouluissa:

  • Malmön korkeakoulu
  • Göteborgin yliopisto
  • Umeån yliopisto
  • Karoliininen instituutti Tukholmassa.

Valitettavasti 5-vuotista hammaslääkärikoulutusta järjestetään näissä korkeakouluissa vain ruotsiksi.

Hammaslääkäriopinnot muualla Euroopassa

Mikäli haluat suorittaa hammaslääketieteen opintosi englanniksi, löytyy sivustoltamme siihen muutama vaihtoehto:

Veridium Education ja Study for a Better Future ovat ns. agentteja, jotka auttavat hakemaan ulkomaisiin yliopistoihin. Ole siis rohkeasti yhteydessä heihin, mikäli kiinnostuit hammaslääketieteen opinnoista Unkarissa tai Espanjassa.

Paljon onnea opintoihisi ja aurinkoista kesää!

Terveisin,
Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi