Hakemin AMK:hon vaikka ammattiopinnot kesken?

05 syys 2018
KYSYMYS
Hei!
Suoritan ammattikoulua viimeistä vuotta, valmistun siis keväällä 2019. Haen syksyn haussa jo ammattikorkeakouluun, ja mikäli saan paikan, voinko vastaanottaa sen, vaikka ammattikoulu vaatii läsnäoloa päivittäin? Pystyykö aloittamista lykätä puolella vuodella, jotta ehtisi valmistua ammattikoulusta ennen AMK:n aloitusta? Jos ei, niin mitä tapahtuu jos vain otan paikan vastaan, mutta en puoleen vuoteen käy ammattikorkean tunneilla, voinko sitten syksyllä siirtyä uusien aloittavien mukaan?

Vastaus

05 syys 2018

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi.

Et kerro, oletko jo aiemmin suorittanut loppuun jonkun ammatillisen tutkinnon tai lukio-opinnot. Oletan, että näin on, koska muuten AMK:hon haku ei onnistuisi tai sinun tulisi toimittaa heille tutkintotodistus valmistuttuasi. Tämän voisit tehdä vasta ensi keväänä, jolloin haku nyt syksyllä ei siis vielä onnistuisi.

Voit vastaanottaa AMK-paikan, vaikka ammattitutkintosi olisivat vielä kesken. Mikään ei estä kahden eri tutkinnon samanaikaista suorittamista. Ammattikoulun vaatima läsnäolo ei vaikuta siihen, voitko saada opiskelupaikan AMK:sta vai et.

Ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisenä lukuvuonna voi ilmoittautua poissaolevaksi ainoastaan näistä syistä:

  • suoritat asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;
  • olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
  • olet sairautesi tai vammasi vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojasi.

Voit tietysti tehdä niin, että otat paikan vastaan, mutta et käy tunnilla. Sinulla on kuitenkin tietty määräaika, jossa AMK:sta on valmistuttava ja opiskeluaikasi "juoksee", vaikka et kursseilla kävisikään. Näin ollen tuhlaat turhaa opiskeluoikeuttasi AMK:ssa.

Ammattikorkeakoulussa kursseja voi suorittaa joustavasti. Jos saat opiskelupaikan AMK:sta, mutta haluat suorittaa rauhassa ammattiopintosi loppuun, voit selvittää mahdollisuutta käydä joitain AMK:n kursseja etänä tai vaikka iltaopintoina. 

Jos saat opiskelupaikan, suosittelen sinua ottamaan pikimmiten yhteyttä kyseisen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin. Voitte yhdessä suunnitella parhaimman tavan suorittaa opinnot.

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi