Opintotuki kaksoiskansalaiselle Belgiaan

02 elo 2019
KYSYMYS
Lapsenlapseni on suorittanut IB-lukion Belgiassa ja nyt hänet on hyväksytty opiskelemaan Leuven yliopistoon. Hänellä on kaksoiskansalaisuus, Suomessa asuvan äidin mukaan ja isän mukaan Belgian kansalaisuus. Kysyn, onko hänellä oikeutta saada opintotukea ja mahdollisesti asumistukea Suomesta?

Vastaus

02 elo 2019

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Lapsenlapsesi voi saada suomalaista opintotukea (opintoraha + asumislisä), jos opinnot ovat päätoimisia ja vastaavat Suomessa tuettavia opintoja. Lisäksi oppilaitoksen on oltava julkisen valvonnan alainen.

Koska lapsenlapsesi on myös Suomen kansalainen, hän voi saada suomalaista opintotukea seuraavin ehdoin:

  • Lapsenlapsellasi on ollut kotikunta Suomessa vähintään kaksi vuotta opintojen alkamista edeltäneen viiden vuoden aikana. Toisin sanoen hänen on aloitettava opinnot alle kolmen vuoden kuluessa siitä, kun hän on muuttanut ulkomaille asumaan.

TAI

  • Lapsenlapsellasi on elinolosuhteiden perusteella muuten kiinteä yhteys Suomeen. Tällöin otetaan huomioon perhesuhteet, toimeentulo, ammatillisiin olosuhteisiin tai muihin vastaaviin elinolosuhteisiin liittyvät asiat.

(Tiedot: Kela / Jos opiskelet ulkomailla)

Lisätietoja kannattaa kysyä Kelasta, sillä sieltä myönnetään opintotukia. Puhelinnumero Kelan ulkomailla opiskelevien puhelinpalveluun: 020 634 6630

Asumislisä määräytyy samoin ehdoin kuin opintoraha, mutta asiasta kannattaa niin ikään kysyä Kelasta. Lapsenlapsesi on asuttava vuokra-asunnossa, jotta hän voisi saada asumislisää.

Opintolainaa ulkomailla opiskeleva voi saada 800 € / kuukausi. Opintolainan nostamisesta on keskusteltava oman pankin kanssa.

Ystävällisin terveisin,

Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi