Psykologian opiskeleminen ruotsissa tai virossa

05 heinä 2021
KYSYMYS
Hei! Olisin halukas lähtemään opiskelemaan psykologiaa ruotsiin. Ilmeisesti virossa sitä voi opiskella vain viroksi? Mutta myös viro kävisi, jos opinnot voisi suorittaa englanniksi. Eli minkälaisia vaatimuksia ruotsiin on tuohon psykologian opiskeluun? Itsellä lukiopaperit on ihan keskiluokkaa, joten niillä tuskin pääsee sisään. Ilmeisesti ruotsissa on tuo högskolprov koe jolla voisi päässä sisään, niin millainen tuo koe on? Onko yleissivistävä vai keskittyykö alakohtaisesti pääsykokeen tavoin? Entä virossa, tehdäänkö SAT koetta psykalle? Lisäksi olen valmistunut sairaanhoitajaksi tässä jo valmiiksi, eli onko tuosta tutkinnosta mitään hyötyä? Eli voisiko sillä hakea suoraan vaikkapa maisterivaiheeseen?
Kiitokset vastauksesta jo etukäteen!

Vastaus

05 heinä 2021

Moikka,

Kiitos viestistäsi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Virossa voi suorittaa vain psykologian tohtorintutkinnon englanniksi. Virossa SAT-testi on pitänyt suorittaa psykologian opintoihin hakiessa, jos hakija hakee vironkieliselle linjalle eikä puhu viroa tai venäjää. 

Högskoleprovet on korkeakouluvalmiuttasi mittaava koe. Ruotsissa korkeakouluihin voi hakea kahden eri järjestelmän kautta, jotka ovat betygsurval (jossa valinta tehdään todistuksen arvosanojen perusteella) ja provurval (jossa valinta tehdään högskoleprovetin perusteella). Suosittelisin sinua olemaan suoraan yhteydessä sinua kiinnostavaan ruotsalaiseen korkeakouluun ja kysymään heiltä lisätietoja psykologian pääsykokeista ja vaativuus tasosta. He osaavat auttaa sinua tässä asiassa parhaiten.

Voit suorittaa sosiaali- ja terveysalan maisterintutkinnon, koska sinulla on jo sairaanhoitajan AMK-tutkinto. Psykologian opinnot sinun tulee kuitenkin aloittaa ihan alusta, koska maisterintutkintoa varten sinulla tulisi olla psykologian yliopistotasoiset peruskurssit suoritettuna.

Mukavaa kesää! 

Ystävällisin terveisin,

Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi