Oman alan löytäminen

26 maalis 2024
KYSYMYS
Olen epätietoinen minne minun kannattaisi lähteä hakemaan opiskelupaikkaa.

Olen lukion käynyt, kolmannella välivuodella ja työskennellyt eri alojen hommissa, nyt varhaiskasvatuksen lastenhoitajana. Haluaisin seuraavaksi päästä opiskelemaan, jotta saisin korkeamman koulutuksen lukion jälkeen, mutta en tiedä minne minun kannattaisi hakea.

Mikään ala tai koulutus ei nouse mitenkään erityisesti silmään, ja pelkään, että en enää pärjäisi missään opinnoissa, kun on vain tehnyt töitä jo muutaman vuoden ajan.

Kasvatustieteet yliopistossa hieman mietitytti, mutta en tarkalleen ole saanut selville minkälaisen koulutuksen sieltä saa, kun ei ole opettajantutkinnosta kuitenkaan kyse.

Vastaus

26 maalis 2024

Hei ja kiitos viestistäsi!

Opintojen aloittaminen tauon jälkeen voi tuntua jännittävältä, mutta pääset varmasti takaisin kiinni opiskeluun!

Kasvatustieteet antavat valmiuden erilaisiin asiantuntijatehtäviin sekä koulutus- että opetusalan tehtävissä. Tehtävät voivat liittyä esimerkiksi suunnitteluun, kehittämiseen, tutkimukseen tai hallintoon.

Eri yliopistoissa on tarjolla eri suuntautumisvaihtoehtoja, kuten kasvatustiede, aikuiskasvatustiede, erityispedagogiikka tai mediakasvatus, joihin kannattaa tutustua oppilaitosten omilla sivuilla. Suuntautuminen opinnoissa vaikuttaa siihen, mitä opinnot tulevat sisältämään. 

Kannattaa olla rohkeasti yhteydessä oppilaitoksiin, jos sinulla on kysyttävää heidän koulutusohjelmistaan.

Suosittelen tekemään ammatinvalintatestin, joka voi auttaa sinua alkuun sopivan koulutuksen löytämisessä.

Yksi mahdollisuus on myös tehdä avoimessa yliopistossa tai avoimessa ammattikorkeakoulussa kursseja sinua kiinnostavista aiheista. Kurssien avulla voit miettiä kiinnostaako ala sinua niin paljon, että haluat suorittaa tutkinnon siitä.

Tsemppiä opiskelupaikan löytämiseen!

Ystävällisin terveisin

Aino, studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi