Opinto-ohjaajan koulutus

02 huhti 2024
KYSYMYS
Hei!

Valmistun nyt joulukuussa sosionomiksi. Jatko-opinnot kiinnostaa ja haaveena on lukea vielä opinto-ohjaajaksi. Haluaisin tietää, minkälaisia opintoja tämä vaatisi?

Kiitos paljon jo etukäteen!

Vastaus

02 huhti 2024

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Opinto-ohjaajaksi voi kouluttautua Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteen kandidaatin ja maisterin tutkinnolla. Tähän ei vaadita aikaisempia korkeakouluopintoja.

Toinen vaihtoehto opinto-ohjaajaksi kouluttautumiseen on kasvatustieteen maisterin tutkinto Itä-Suomen tai Jyväskylän yliopistossa. Hakukelpoisuusvaatimuksena Itä-Suomen yliopistoon on alempi yliopistollinen korkeakoulututkinto tai ammattikorkeakoulututkinto ja yliopistossa suoritetut opettajan pedagogiset opinnot (60 op) tai vähintään suoritettu kasvatustieteellinen perus- ja aineopintokokonaisuus (60 op). Jyväskylän yliopistoon hakukelpoisuusvaatimuksena on kandidaatin tai maisterin tutkinto tai ammattikorkeakoulututkinto. Tutkintoon tulee sisältyä tai sen lisäksi on tullut suorittaa perusopinnot (25 op) ja aineopinnot (vähintään 35 op) kasvatustieteessä, aikuiskasvatustieteessä, kasvatuspsykologiassa, kasvatussosiologiassa tai varhaiskasvatustieteessä tai yliopistolliset opettajan pedagogiset opinnot (60 op) tai kasvatustieteen perusopinnot (25 op) sekä erityispedagogiikan perusopinnot (25 op) ja aineopinnot (vähintään 35 op).

Opinto-ohjaajaksi voi kouluttautua myös opinto-ohjaajan erillisillä opinnoilla (60 op) Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistoissa. Hakukelpoisuusvaatimuksena on kuitenkin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto ja yliopistossa suoritetut opettajan pedagogiset opinnot (Jyväskylän yliopistossa käy myös ammattikorkeakoulussa suoritetut opettajan pedagogiset opinnot).

On myös mahdollista suorittaa ammatillinen opinto-ohjaajakoulutus esim. Haaga-Heliassa tai Hämeen ammattikorkeakoulussa. Hakukelpoisuusvaatimuksena on opettajan pedagogiset opinnot (60 op/35 ov), korkeakoulututkinto ja mahdollisesti työkokemus.

Lähde: opintopolku.fi

Ystävällisin terveisin

studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi