🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia. Nappaa opiskelupaikka syksyksi 👉

Ulkomailla suoritetun kanditutkinnon jälkeen Suomeen opiskelemaan

29 touko 2024
KYSYMYS
Moikka!

Valmistun taiteen kandiksi tänä syksynä Saksassa, mutta haluaisin vuoden 2025 yhteishaussa hakea Suomessa yliopistoon opiskelemaan aivan jotain muuta. Opintoni ovat olleet sata prosenttia englannin kielellä. Tähtäimenä on hakea Tampereen yliopistoon opiskelemaan journalistiikkaa. Kysymykseni on että olisiko aikaisemmasta kandistani yhtään mitään hyötyä hakuprosessissa, vai saisiko siitä mahdollisesti jonkinlaisia opintopisteitä?

En ole hakenut yhteenkään suomalaiseen korkeakouluun, joten oletan että minulla olisi ensikertalaisuuskin vielä käyttämättä, eikö niin?

Kiitos!

Vastaus

29 touko 2024

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Ulkomailla opiskelu ei vaikuta ensikertalaisuuteen Suomessa, joten olet siis haussa ensikertalainen. Hakuprosessissa aikaisemmasta tutkinnostasi ei ole hyötyä, sillä opiskelijat valitaan kandidaatin tutkintoon todistusvalinnalla (ylioppilastutkinto) ja valintakoevalinnalla.

Se, miten aikaisempia opintoja on mahdollista hyväksilukea osaksi tutkintoa, vaihtelee eri korkeakouluissa. Jos olet aikaisemmassa tutkinnossasi suorittanut uuteen tutkintoon sopivia opintoja, saat todennäköisesti ne hyväksiluettua. Tästä täytyy kuitenkin erikseen sopia oppilaitoksen kanssa.

Tsemppiä opintoihin ja hakuun!

Ystävällisin terveisin

Aino, studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi