Näyttää 1-12 koulutusta 12 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
Näyttää 1-12 koulutusta 12 tuloksesta

Bioanalyytikkokoulutus

Bioanalyytikkokoulutus on ammattikorkeakoulutasoinen koulutus. Koulutus kestää keskimäärin 3,5 vuotta ja on 210 opintopisteen laajuinen. Opinnot sisältävät yleisiä opintoja sekä bioanalytiikan perus- ja ammattiopintoja. Bioanalyytikkokoulutus kuuluu sosiaali- ja terveysalan tutkintoihin.

Bioanalyytikkokoulutus sisältää muun muassa näytteiden ottoa, erilaisten potilastutkimusten tekoa, asiakaspalvelua, patologiaa, fysiologiaa ja kliinistä kemiaa. Lisäksi opinnot sisältävät potilastyön harjoittelua. Opinnot sisältävät myös useamman työharjoittelupätkän. 

Bioanalyytikolta vaaditaan kiinnostusta luonnontieteisiin, teknistä osaamista sekä ongelmanratkaisukykyä. Asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaidot sekä tarkkuus ja huolellisuus ovat bioanalyytikolle tärkeitä. Bioanalyytikon on oltava valmis kehittämään ammattitaitoaan jatkuvasti.

Bioanalyytikko työelämässä

Bioanalyytikko on laboratoriotutkimusprosessin asiantuntija. Bioanalyytikko työskentelee erilaisissa sosiaali- ja terveysalan työpaikoissa. Suurin osa bioanalyytikkokoulutuksen käyneistä työllistyy erilaisiin laboratorioihin kuten sairaalalaboratorioihin, rikostutkimuslaboratorioihin ja yksityisiin laboratorioihin. Muita työpaikkoja voi löytyä esimerkiksi eläinlääketieteestä tai lääkealan yrityksistä. Bioanalyytikon nimike voi olla myös laboratoriohoitaja.

Bioanalyytikkokoulutus valmistaa erilaisiin työtehtäviin. Töissä bioanalyytikko on laboratoriotutkimusprosessin asiantuntija. Hän vastaa potilaan hyvinvoinnista ja turvallisuudesta sekä tutkimusten luotettavuudesta. Bioanalyytikko voi työskennellä monien erikoisalojen parissa, kuten vaikkapa molekyylibiologian tai genertiikan tutkimustehtävissä.

Bioanalyytikoista on pulaa, joten bioanalyytikkokoulutus antaa hyvät mahdollisuudet työllistymiseen. Bioanalyytikkona voi toimia vain tutkinnon suorittanyt ja laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suorittamisen jälkeen oikeus ammatinharjoittamiseen on haettava Valviralta.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: Suomen Bioanalyytikkoliitto ry, Turku AMK, Metropolia AMK

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!