Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 33 tuloksesta
1
2
Mainokset

Suositut sijainnit

Opiskelijakokemukset

Edessä häikäisevä tulevaisuus? Hae nyt. Kone- ja metallialan perustutkinto. Koneenasentaja. Koneistaja. Levyseppähitsaaja.

Koneistajakoulutus

Koneistajaksi voi opiskella ammattiopistoissa ympäri Suomea. Koneistajan opinnot kestävät omasta opintosuunnitelmasta riippuen kahdesta kolmeen vuotta. Koneistajakoulutus sisältää paljon käytännön oppimista ja työn käytännönläheistä opiskelua. Koneistajaksi voi valmistua suorittamalla kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon tai koneistajan ammattitutkinnon.

Koneistajakoulutus sisältää asennus- ja automaatiotöiden opiskelua sekä toimimista valmistustyötehtävissä. Osaamisalaopintoina on mahdollisuus opiskella esimerkiksi manuaalikoneistusta, CAD / CAM ohjelmointia, CNC-sorvausta ja -jyrsintää sekä 3D-pikavalmistusta ja robotin käyttöä koneistajan työtehtävissä. 

Tekniikoiden lisäksi koneistajakoulutus opettaa tarkkuutta ja järjestelmällisyyttä, joka on tärkeää työelämässä. Ryhmätyötaidot ja yhteistyökyky on tärkeää. Kielitaito on yhä suuremmassa osassa, sillä monet ohje- ja tuotetiedot voivat olla vieraalla kielellä. Koneistajakoulutus opettaa yleisimmät tekniikat, mutta halu oppia ja kehittyä on niin ikään tärkeää. 

Koneistajakoulutus antaa mahdollisuuden jatko-opintoihin ammattikorkeakoulussa tai yliopistoissa. Lisäksi voit suorittaa alan ammatti- tai erikoisammattitutkinnon.

Koneistaja työelämässä

Koneistajat valmistavat koneiden osia ja muita metallisia kappaleita. Kappaleet valmistetaan joko käsikäyttöisillä koneilla tai nykyään yhä enemmän ohjelmoitavilla työstökoneilla. Työmenetelminä käytetään kaikkia niitä tekniikoita, joita koneistajakoulutus on opettanut.

Valmistuksen lisäksi tehtäviin kuuluu työstöjärjestyksen suunnittelua sekä työmenetelmien valintaa. Koneistaja osaa myös tarkastaa laitteiden avulla, että valmistetut osat täyttävät asetetut laatuvaatimukset. 

Koneistaja työskentelee itsenäisesti tai ryhmän jäsenenä. Työ voi työpaikasta riippuen olla päivä- tai vuorotyötä, jossa työtahti saattaa olla vaihtelevaa tilausmäärästä riippuen. Koneistajakoulutus antaa pätevyyden työskennellä konepajoilla, tuotantolaitoksissa tai tuoteverstaissa, jotka nykyään ovat siistejä työympäristöjä. Koneistajakoulutus mahdollistaa työskentelyn myös muilla teollisuuden aloilla.

Kone- ja metallituotantoteollisuuden yritykset palkkaavat uusia työntekijöitä silloin, kun niille on tarvetta. Maailmantalouden suhdannevaihtelut vaikuttavat markkinoihin.

On odotettavaa, että suuri osa alan ammattilaisista eläköityy lähivuosina, joten uusia työntekijöitä tarvitaan myös tulevaisuudessa. Pitkän aikavälin näkymät ovat alalla myönteiset. Tekniikan kehittyessä myös tarve uudenlaisille osaajille ja kouluttajille tulee olemaan suurempi.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: Omnia, Hyria, ammattinetti.fi, Opintopolku