Uudistimme ammatinvalintatestimme – kokeile uutta testiä täällä!

Ammatilliset perustutkinnot

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto| levyseppähitsaaja, koneasentaja, koneistaja

Ylä-Savon ammattiopisto, paikassa Iisalmi
Pituus
Henkilökohtaistamisen mukaan
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Seuraava aloitus
Joustavasti (+2 toteutusta)
Viimeinen hakuaika
Viimeinen hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus
Pituus
Henkilökohtaistamisen mukaan
Opintotuki
Opintotukikelpoinen
Seuraava aloitus
Joustavasti (+2 toteutusta)
Viimeinen hakuaika
Viimeinen hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Video

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto| levyseppähitsaaja, koneasentaja, koneistaja

Koneistaja

Levyseppähitsaaja

Hyvällä levyseppähitsaajalla on erinomainen näkökyky, hyvä kunto, taitoa hahmottaa muotoja avaruudellisesti sekä valmiudet hallita erilaisia teknisiä välineitä ja materiaaleja. Levyseppähitsaajan tulee ymmärtää työpiirustuksia, olla tarkka ja pärjätä työssään niin itsenäisesti kuin isommassa porukassakin.

Työelämän ammattinimikkeet

Hitsaaja, levyseppä, ohutlevyseppä, putkihitsaaja, kunnossapitoasentaja.

Työtehtävät

Kokoonpano hitsaamalla eri menetelmillä (MIG/MAG, TIG, puikko) käsinhitsauksena tai robottihitsaussoluissa. Hitsaaja voi pätevöityä joko levy- ja/tai putkiluokkahitsauksiin. Raaka-aineina teräs, alumiini ja erikoismetallit.

Työpaikat

Levyseppähitsaajat työskentelevät erilaisia tuotteita valmistavissa konepajoissa, telakoilla, lämpövoimalaitoksilla ja asennustyömailla. Tuotteista tyypillisimpiä ovat erilaiset ajoneuvot, lämpövoimalat, säiliö- ja putkihitsaukset.

Koneasentaja

Koneasentaja kokoaa, asentaa, huoltaa, koekäyttää ja tarkistaa niin suuret koneet kuin pienemmät laitteetkin. Koneasentajalta hoituvat mm. metsä- ja maatalouskoneiden, kaivosajoneuvojen, voimalaitosten laitteiden ja automaatiojärjestelmien kokoonpanoasennukset. Lisäksi koneasentajalla on hanskassaan perustaidot hitsauksesta, levytöistä ja automaatiotekniikasta. 

Konepajoilla ja kulkuneuvoteollisuudessa työskentelevän koneasentajan työkalupakista löytyvät erilaiset asennustyökalut, mittalaitteet ja hitsausvälineet. Mikäli työnkuvaan kuuluu järeämpien koneiden asennusta, koneasentaja käyttää apunaan nosto- ja siirtolaitteita. 

Työtehtävät

Koneasentaja työskentelee teknologia-alan yrityksissä koneiden ja laitteiden asennustehtävissä sekä huolehtii koekäytöstä, tarkistuksesta ja huollosta. Koneasentaja voi olla erikoistunut esim. työkoneiden (metsäkoneet, kaivosajoneuvot, maatalouskoneet) tai muiden laitteiden (voimalaitokset, automaatiojärjestelmät) kokoonpanoasennuksiin. 

Koneasentaja voi erikoistua myös kunnossapitotehtäviin eri teollisuuden aloilla tai matka-asennuksiin vientiasentajana. Kunnossapito- ja vientiasennustehtävissä hän paikallistaa ja korjaa vikoja sekä tekee tarvittavat asennusten esivalmistelut.

Ammatin vaatimukset
Koneasentajan opinnoissa opiskelet valmistus-, kokoonpano-, hitsaus-, koneistus- sekä asennus- ja automaatiotekniikkaa pääosin käytännön töitä tekemällä. Opit tulkitsemaan konepiirustuksia ja sähkö-, pneumatiikka- ja hydrauliikka kaavioita sekä hyödyntämään niitä koneiden ja laitteiden asentamisessa, korjaamisessa ja huoltamisessa. Koneasentaja tarvitsee myös asiakaspalvelu- ja yhteistyötaitoja sekä suunnittelu-, järjestely- ja vastuunottokykyä.

Opintojen koostuminen

Asennus- ja automaatiotyöt 10 osp
Valmistustyötehtävissä toimiminen 25 osp
Koneasennus 30 osp                                 

Lisäksi neljä (4 x 20 ops) valinnaista, mm. Robotin käyttö, Kunnossapitotyöt, Hydrauliikka-asennukset, Koneautomaatiojärjestelmien asennustyöt, Korjaus- ja asennushitsaus

Koneistaja

Koneistaja tekee työtä metallialan yrityksissä, konepajoilla ja verstaissa valmistaen erilaisia koneiden osia ja metallikappaleita niin sorvaamalla, jyrsimällä kuin muidenkin työstömenetelmien avulla. Vaativatkin koneistajan hommat hoituvat joko käsikäyttöisillä koneilla tai ohjelmoitavilla työstökoneilla. 

Koneistajan perustutkinto luo myös loistomahdollisuudet jatkaa opintoja esimerkiksi ammattikorkeakoulussa, jonka jälkeen alaa voidaan tarkastella joko suunnittelijan, osastoinsinöörin tai vaikkapa myyntipäällikön silmin. 

Mikäli olet työssäsi tarkka, et kammoksu tiimityöskentelyä ja intoa konetekniikkaan löytyy, hae ja hanki itsellesi se kunnon ammatti koneistajana!

Työelämän ammattinimikkeet

Koneistaja, CNC-koneistaja, työkalunvalmistaja, kunnossapitoasentaja.

Työtehtävät

Erilaisten osien valmistus CNC-työstökoneilla (CNC-sorvit ja työstökeskukset). Työhön sisältyy työstökoneiden ohjelmointi, työkalujen ja työstöarvojen valinta, terien ja työkappaleiden kiinnittäminen sekä mittausten teko ja laadunseuranta. Osia valmistetaan myös manuaalikoneilla esim. yksittäiskappaleet sekä kunnossapitopuolella toimiessa ja prototyyppien valmistuksessa.

Koneistajan työpaikat ja jatko-opintomahdollisuudet 

Metallituotteita valmistavat yritykset, alihankintakonepajat ja eri alojen prosessiteollisuudessa kunnossapitotehtävät. Työpaikkana voi olla myös oma yritys. Tutkinto antaa hyvät jatko-opintomahdollisuudet (esim. amk), jonka suoritettuaan henkilö toimii alan yrityksissä esim. suunnittelijana, osastoinsinöörinä, myyntipäällikkönä, jne.

Ammatin vaatimukset

Koneistuksen perustaidot, huolellisuus ja työturvallisuustekijät sekä yhteistyökyky. Normaalikuntoinen ihminen selviää hyvin alan töissä (usein käytetään apuna erilaisia teknisiä apuvälineitä), allergia öljyille tms. saattaa olla haitaksi.

Jos olet jo suorittanut kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon

Voit suorittaa vain tutkinnonosia tai kokonaan toisen osaamisalan jo suorittamastasi perustutkinnosta (esim. oppisopimuksella):

Suuntautumisvaihtoehdot
• Levyseppähitsaajasta > koneistaja/koneasentaja
• Koneistajasta > levyseppähitsaaja/koneasentaja
• Koneasentajasta > levyseppähitsaaja/koneistaja 

Koulutuksen kesto

Koulutuksen aloitus ja kesto määräytyy opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan huomioon ottaen koulutuksen aikataulu ja järjestämismahdollisuudet.

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto| levyseppähitsaaja, koneasentaja, koneistaja, voit täyttää alta löytyvän yhteydenottolomakkeen. Kysymyksesi lähetetään suoraan oppilaitokselle.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 2 toteutusta

Joustavasti

  • Lähiopetus
  • Iisalmi
  • Viimeinen hakuaika: Jatkuva haku

Syksy

  • Lähiopetus
  • Iisalmi
  • Viimeinen hakuaika: 2. asteen yhteishaku

Hakeminen

Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa osoitteessa www.opintopolku.fi. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.

Tutkinto / todistus

  • Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, Valmistustekniikan osaamisala,
    levyseppähitsaaja.
  • Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, Asennuksen ja automaation osaamisala,
    asentaja.
  • Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, Tuotantotekniikan osaamisala, koneistaja.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto| levyseppähitsaaja, koneasentaja, koneistaja? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Ylä-Savon ammattiopisto
Asevelikatu 4
74100 Iisalmi

Ylä-Savon ammattiopisto

YSAO avaa ovet työelämään, tänään ja huomenna. Ylä-Savon ammattiopisto on alueen, yritysten ja taidon kehittäjä, joka tekee työtä osaavamman maailman puolesta. YSAO tarjoaa nuorille ja aikuisille ammatillista koulutusta ja järjestää lyhytkoulutuksia. Opiskelijoina on nuoria ja aikuisia yli 4000 noin 150...

Lue lisää oppilaitoksesta Ylä-Savon ammattiopisto ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu