Näyttää 1-19 koulutusta 19 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-19 koulutusta 19 tuloksesta

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Logistiikka-alan perustutkinnossa on mahdollisuus erikoistua yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattiin. Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja on tuttavallisemmin rekkakuski – tai rekkamies. Kuljettajan työ vaattii BCE-ajokortin, jonka hankkiminen sisältyy ajoneuvonkuljettajan koulutukseen. 

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja paitsi kuskaa rahdin paikasta toiseen, kuljettajan tehtäviin kuuluu myös lastaus, rahtikirjan täyttö sekä joissain tapauksissa myös lastin purkaus. Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan työstä noin puolet on itse ajoa, toiset puolet muun muassa asiakaspalvelua ja lastin käsittelyä.

Työtehtäviin voi kuulua myös ajoneuvon huoltoa ja pieniä korjaustöitä. Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan koulutus valmistaa myös huolto- ja korjaustehtäviin.

Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan koulutus opettaa myös tietoteknisten laitteiden hallintaa sekä auton tekniikan tuntemusta. Työsuojelusäännöstän tunteminen on tärkeä osa koulutusta.

Kuljettajan työpäivien pituus vaihtelee eikä aina töihin tullessa tiedetä, koska työpäivä loppuu. Työtahdin sanelevat tiukat aikataulut. Tavara halutaan toimittaa nopeasti. Enimmäisajoaikojen ja minimilepoaikojen noudattamista seurataan ajopiirturilla.

Kahden viikon jaksossa yhdistelmäajoneuvonkuljettajan työaika tastaan 80 tuntiin. Vapaapäivät voivat olla myös arkena, jos työtä tehdään iltaisin ja viikonloppuisin.

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja työelämässä

Kuljettajan työ on itsenäistä ja hyvin vastuullista. Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan koulutus valmentaa vastuullisuuteen, sillä kuljettaja on vastuussa kalliin ajoneuvon lisäksi myös liikenneturvallisuudesta ja ihmishengistä. Työ on tehtävä tehokkaasti ja taloudellisti, mutta silti turvallisesti.

Aikataulut luovat omat paineensa työhön. Työ vaatii täsmällisyyttä ja tarkkuutta, mutta yhdistelmäajoneuvonkuljettaja on ennen kaikkea kelin armoilla. Vaikka aikataulu olisikin tiukka, turvallisuudesta ei saa tinkiä ja omasta jaksamisesta on pidettävä huolta.

Vaikka työ on yksinäistä ja itsenäistä, on yhdistelmäajoneuvonkuljettajan kuitenkin tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Ammatti on myös palveluammatti.

Vaikeat sääolot, pimeys, pitkät työpäivät, väsymys ja kiire aiheuttavat omat ongelmansa työhön. Työ on istumätyötä, mutta voi olla myös fyysisesti raskasta, koska joissakin tehtävissä voi joutua nostelemaan raskaita taakkoja. Yhdistelmäajoneuvonkuljettajan terveydentila tarkistetaan säännöllisesti.

Vapauden tunne ja rekkasmieskulttuuri saavat kuitenkin monet hakeutumaan ammattiin. Yhdistelmäajoneuvonkuljettajille keskimääräinen palkka on noin 2 900 euroa kuukaudessa (vuonna 2016).


Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi, kuljetusala.com

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!