Sivuston käyttötapa: Mobiili
Ammattikorkeakoulujen valintakoe

Kaikki tarpeellinen digitaalisesta AMK-valintakokeesta

Katso täältä tiedot kevään 2020 valintakokeesta! Vallitsevien poikkeusolojen takia valintakoeinfoja on päivitetty.

Syksyn 2019 ammattikorkeakoulujen yhteishaussa otettiin käyttöön digitaalinen valintakoe, joka arvioi hakijan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. Koe on valtakunnallisesti käytössä useilla koulutusaloilla. Tarkoitus on ollut yhtenäistää ja tasavertaistaa hakuprosessia ja keskittyä eri koulutusalojen osaamistarpeisiin.

Mikä: Yhteinen digitaalinen valintakoe ammattikorkeakouluihin

Milloin:  26. - 29.10.2020. Tarkista oma aikasi kirjautumalla opintopolkuun

Miten ilmoittautua: Ilmoittautuminen tehty yhteishaun yhteydessä

Miten valmistautua: Valintakokeeseen ei ole ennakkomateriaaleja

Mitä mukaan: Tietokone ja laturi, kynä, kuvallinen henkilötodistus ja tunniste

Yhdellä kokeella usealle alalle

Yhteinen valintakoe on hyvä uutinen kaikille, jotka hakevat yhteishaussa useampaan opiskelupaikkaan, sillä saman kokeen suorittamalla voi kätevästi hakea useammalle alalle. Opiskelijavalinta perustuu pelkästään valintakokeeseen, joten useimmilla aloilla luovutaan erillisistä soveltuvuuskokeista.

Miten ilmoittautua valintakoetilaisuuteen? 

Valintakokeeseen ilmoittaudutaan yhteishakuvaiheessa. Jos olet siis hakenut ammattikorkeakouluun yhteishaussa, olet jo mitä todennäköisimmin ilmoittautunut valintakokeeseen. Näet oman valintakoeaikasi ja -paikkasi kirjautumalla Oma opintopolku-palveluun.

Koe toteutetaan käytännössä niin, että hakija suorittaa kokeen omalla tietokoneellaan valintakoetilaisuudessa. Valintakoetilaisuuksia järjestetään neljänä päivänä ajalla 26. - 29.10.2020 ja hakija voi itse valita annetuista vaihtoehdoista ajankohdan ja paikan kokeen suorittamiseen. Valintakokeeseen ei tarvitse osallistua, jos tulet valituksi ammattikorkeakouluun todistusvalinnan kautta, mutta jos haluat tavoitella ylemmän hakutoiveesi paikkaa, tulee kokeeseen osallistua.

Valintakokeen sisältö

Valintakoe koostuu kaikille pakollisesta osiosta sekä koulutusalakohtaisista osioista. Pakollinen osio testaa hakijan päätöksentekotaitoja ja kieli- ja viestintätaitoja.

Päätöksenteko-osio kestää 30 minuuttia ja siihen sisältyy looginen päättelykyky ja ongelmanratkaisutaito.

Kieli- ja viestintätaidot-osio kestää yhteensä 60 minuuttia ja sisältää 30 minuutin suomen kielen osion ja 30 minuutin englannin kielen osion.

Muut kokeessa suoritettavat osiot riippuvat siitä, mille alalle haet opiskelemaan. Koulutuskohtaiset sisällöt koostuvat eettisistä, matemaattisista ja matemaattis-luonnontieteellisistä taidoista. Alla oleva taulukko kertoo mitkä osiot sinun tulee suorittaa kokeessa:

Amk valintakokeen sisältö

Jos haet opiskelemaan esimerkiksi tekniikan alaa sekä humanistista alaa ja kasvatusalaa, suoritat silloin valintakokeessa neljä osiota: kaikille yhteiset osiot, matemaattiset, eettiset sekä matemaattis-luonnontieteelliset osiot.

Valintakokeen suorittaminen

Kokeen suorittaminen kestää noin 3–6  tuntia, mutta kokeen suorittamiseen on hyvä varata koko päivä. Valintakokeeseen ei ole ennakkomateriaaleja tai -tehtäviä.

­­­Voit suorittaa kokeen osiot haluamassasi järjestyksessä, mutta yksi osio on suoritettava loppuun asti yhdeltä istumalta. Avattuasi siis esimerkiksi matemaattisia taitoja testaavan osion, on se tehtävä kerralla loppuun, eikä siihen voi palata enää myöhemmin. Jokaiselle kokeen osiolle on määritelty suoritusaika, jonka kuluessa osio tulee suorittaa loppuun. Jos aika loppuu kesken ja jokin osio jää kesken, viimeisin versio vastauksestasi tallentuu järjestelmään.

Mitä ottaa mukaan kokeeseen?

Valintakoe suoritetaan omalla tietokoneella. Ota mukaan koepäivänä siis oma tietokone, virtajohto, kynä ja halutessasi langallinen hiiri. Kokeeseen ei saa tuoda langattomia verkkoyhteyksiä käyttäviä laitteita, eli esimerkiksi langattomat bluetooth-hiiret eivät ole sallittuja.

Kokeeseen tullessa pidä huoli, että mukanasi on voimassa oleva, virallinen ja kuvallinen henkilötodistus sekä henkilökohtainen tunnisteesi tulostettuna tai puhelimen näytöllä valmiina esitettäväksi. Linkin tunnisteeseen löydät Oma opintopolku-palvelusta viikosta 43 lähtien. Linkki tunnisteeseen toimitetaan sinulle myös sähköpostitse ja tekstiviestitse.

Kännykän tulee olla suljettuna koko kokeen ajan. Kokeeseen kannattaakin tuoda ainoastaan pakolliset tavarat, ja jättää kaikki tarpeeton kotiin. Halutessasi voit ottaa valintakokeeseen vesipullon ja pienet eväät.

Aamun valintakokeet alkavat kello 9 ja iltapäivän kello 14. Saavu koepaikalle hyvissä ajoin, viimeistään tuntia ennen kokeesi alkua!

Lähteet: opintopolku.fi, ammattikorkeakouluun.fi ja amk-opiskelijavalinnat.fi

Viimeksi päivitetty: 21 syys 2020

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 24.6.2020

Valintaperusteet ja valintakokeet keväällä 2020

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen valintaperusteet ja valintakokeet keväällä 2020 järjestetään suurelta osin etänä vallitsevan poikkeustilan takia. Lue lisää!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 29.10.2020

Kulttuurialan valintakokeet

Kulttuurialan opiskelijavalinnassa pääsykokeella eli valintakokeella on suuri painoarvo. Koulutuksesta riippuen kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan pääsykokeeseen tai hakijat kutsutaan pääsykokeeseen koulumenestyksen tai ennakkotehtävän perusteella.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.5.2020

Koronaviruksen vaikutus oppilaitoksiin ja opiskeluun

Koronaviruksen leviämisen takia toisen asteen oppilaitosten ja korkeakoulujen opetusta pyritään järjestämään etänä mahdollisimman paljon. 

Lue lisää
Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi