Orkesterinjohtajan (kapellimestarin) ja kuoronjohtajan tehtävänä on ohjelmiston harjoittaminen esityskuntoon sekä orkesterin tai kuoron johtaminen esityksissä. Kapellimestareita työllistävät orkesterit, kuoronjohtajia kuorot. Freelance-työ on yleistä. Näiden tehtävien hoitaminen edellyttää musikaalisuutta ja selkeitä musiikillisia näkemyksiä sekä
Palkka ja tietoa ammatista Orkesterin- ja kuoronjohtaja
Orkesterinjohtajan eli kapellimestarin tehtävä on konserttiohjelmiston harjoittaminen esityskuntoon ja orkesterin johtaminen esityksissä. Johdettava orkesteri voi olla sinfoniaorkesteri, kamari- ja runko-orkesteri tai muu orkesteri.
Orkesterinjohtajan työtehtäviin kuuluu myös osallistuminen taiteelliseen suunnitteluun orkesterin intendentin tai toimikunnan
Orkesterinjohtajia eli kapellimestareita työllistävät kaupunginorkesterit, oopperat, musiikkioppilaitokset sekä erilaiset festivaalit ja studiot.
Kuoronjohtajien tärkeimpiä työllistäjiä ovat yksittäiset kuorot, mutta myös seurakunnat, koulut ja musiikkioppilaitokset. Suomessa on satoja erilaisia kuoroja.
Sibelius-Akatemiassa voi suorittaa orkesterisoitinten osastolla ylemmän korkeakoulututkinnon musiikin maisteri ja alemman korkeakoulututkinnon musiikin kandidaatti.
Orkesterinjohdon ja kuoronjohdon kursseja on järjestetty muissakin oppilaitoksissa, mm. Oriveden opiston Klemetti-opistossa sekä Suomen Työväen Musiikkiliiton toimesta.
Musiikkialaa voi opiskella