Uudistimme ammatinvalintatestimme – kokeile uutta testiä täällä!

Näyttää 1-20 koulutusta 21 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
Näyttää 1-20 koulutusta 21 tuloksesta
1
2

Ensihoidon koulutus

Ensihoidon perustason voi opiskella sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa, jolloin kuitenkin valmistutaan lähihoitajaksi. Ensihoitajaksi opiskellaan ammattikorkeakoulussa. Tutkintoon sisältyy sairaanhoitajan koulutus.

Ensihoitokoulutus valmistaa toimimaan ammattitaitoisesti ensihoitotilanteissa. Tutkinnon suoritettuasi olet ammattitaitoinen ensihoidon ja hoitotyön asiantuntija. Opinnoista saat laaja-alaisen tietämyksen ensihoidosta ja hoitotyöstä. Opit arvioimaan ja tekemään päätöksiä muuttuvissa ja ennakoimattomissa tilanteissa, joita hoitotyössä kohtaa.

Ensihoitokoulutus opettaa toimimaan erilaisissa työympäristöissä. Tärkeää on oppia työskentelemään paineen alla vaikeissa tilanteissa. Opintojen jälkeen kykenet työtehtävien onnistuneeseen koordinointiin sekä itsenäiseen työskentelyyn ensihoito- ja hoitotyön asiantuntijatehtävissä.

Ammattikorkeakouluissa ensihoidon opiskelu kestää yleensä reilut kolme vuotta. Opinnot sisältävät paljon käytännön harjoittelua.

Ensihoidon työtehtävät

Ensihoitajan on osattava sietää painetta ja toimittava rationaalisesti tilanteessa kuin tilanteessa. Työpäivän aikana eteen saattaa tulla vaikka millaisia tilanteita, ja ensihoitajan tehtävänä on osata toimia potilaan parhaaksi valitsemalla oikeat hoitomuodot nopeasti. Ensihoitaja tarvitsee siis rautaisia hermoja ja hyvää muistia. Hoitotilanteissa opinnoissa käytyjen asioiden on muistuttava nopeasti mieleen.

Ensihoitajan työssä eteen voi tulla raskaita tilanteita, joten on tärkeää, että ensihoitaja osaa käsitellä vaikeita asioita ja keskustelee niistä kollegoiden kanssa.

Ensihoitaja hoitaa äkillisesti sairastuneita tai kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita. Ensihoitajan täytyy osata arvioida nopeasti potilaan tila ja tunnistaa avun tarve. Hoitoratkaisuja on osattava tehdä odottamattomissa ja nopeasti muuttuvissa tilanteissa.

Ensihoitokoulutus valmistaa myös asiakkaiden neuvontaan ja tukemiseen akuuttitialnteissa. Ensihoitaja osaa ohjata potilaan oikean erikoisavun piiriin.

Ensihoitaja toimii sairaanhoidon ja ensihoidon tehtävissä esimerkiksi sairaaloissa päivystyksessä, ambulansseissa, terveyskeskuksissa, hätäkeskuksissa tai sairaankuljetusyksiköissä.

Ensihoitajat voivat toimia akuuttisairaanhoidon ulkopuolella myös kouluttajina erilaisissa yrityksissä tai kursseilla. He voivat työskennellä myös kehittämistehtävissä tai tutkijoina. Hätäkeskuksissa ja pelastuslaitoksissa ensihoitajat työskentelevät ensihoidon asiantuntijoina. Jatkokouluttautumisen myötä ensihoitaja voi olla myös esimerkiksi opettaja tai toimia alan yrityksessä esimiestehtävissä. Ensihoitaja voi työskennellä myös kansainvälisissä tehtävissä.

Ensihoitokoulutuksesta valmistutaan ensihoitajiksi, mutta samalla saadaan sairaanhoitajan pätevyys. Koulutuksen käyneille työllisyystilanne on hyvä.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Savonia ammattikorkeakoulu, ammattinetti.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!