Hoiva-avustajan koulutus

Opiskele hoiva-avustajaksi!

Hoiva-avustajana saat toimia apuna arjen askareissa. Työlläsi on suuri merkitys. Tutustu alta vaihtoehtoihin ja löydä hoiva-avustajan koulutus!
Näyttää 1-14 koulutusta 14 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Lowest relevance
  • = Mukana 2. asteen yhteishaussa
Näyttää 1-14 koulutusta 14 tuloksesta

Hoiva-avustajan koulutus

Hoiva-avustajan työ sopii sosiaali- ja terveysalan töistä kiinnostuneelle, joka haluaa työskennellä vanhus- tai vammaispalveluissa ja toimia avustajana.

Hoiva-avustajan koulutus ei johda tutkintoon, mutta se antaa valmiudet toimia sosiaali- ja terveysalan avustamistehtävissä kuten avustajana vanhustenhoidossa tai vammaishoidossa. Koulutus on mahdollista käydä sosiaali- ja terveysalan opintoja tarjoavissa oppilaitoksissa. 

Hoiva-avustajan koulutus kestää noin kahdeksan kuukautta. Hoiva-avustajan koulutus koostuu yhdestä lähihoitajan tutkintoon kuuluvasta osasta sekä toisesta puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintoon kuuluvasta tutkinnon osasta. Koulutuksen voi suorittaa esimerkiksi työvoimakoulutuksena tai oppisopimuksella.

Hoiva-avustajan työ

Hoiva-avustajan koulutus tähtää työpaikkaan esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetuissa palvelu- tai hoitokodeissa. Hoiva-avustaja saattaa työskennellä myös kotihoidon piirissä. Työantanjana on usein kunta tai yksityinen hoitopalveluja tarjoava taho. Hoiva-avustajan työ on usein vuorotyötä, mutta hoiva-avustaja ei saa olla yksin yövuorossa. Hoiva-avustaja ei myöskään osallistu lääkehoitoon.

Hoiva-avustaja avustaa ja täydentää hoitohenkilökuntaa, sillä hoiva-avustaja ei saa tehdä lähihoitajan tai sairaanhoitajan koulutusta vaativia työtehtäviä. Hoiva-avustajan työtehtävät sisältävät muun muassa asiakkaiden avustamista arkisissa tehtävissä (esim. ruokailu, peseytyminen, pukeutuminen, liikkuminen, siivoaminen). Hoiva-avustajat järjestävät myös erilaisia aktiviteetteja asiakkaille.

Hoiva-avustajan ammatissa tärkeitä taitoja ovat vuorovaikutus- ja ryhmätyötaidot. Kiinnostus vanhus- ja vammaistyötä kohtaan on todella tärkeää. Hoiva-avustajan koulutus ohjaa oma-aloitteiseen ja vastuulliseen työkäyttäytymiseen. Täsmällisyys ja luotettavuus sekä empatiakyky ovat niin ikään tärkeitä ominaisuuksia hoiva-avustajan työssä.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: ammattinetti.fi, Tehy, TAKK

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!