Humanistisen alan koulutus
Olet empaattinen ja viihdyt ihmisläheisessä työssä. Olet huomiokykyinen ja tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Olet luova, sinulla on hyvä mielikuvitus tai olet kiinnostunut historiasta ja kulttuureista. Siinä tapauksessa monipuolinen humanistinen ala saattaa hyvinkin sopia sinulle. Humanistista alaa voi opiskella yliopistoissa ympäri Suomea sekä useassa ammattikorkeakouluissa.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa humanistisen alan korkeakoulututkintoja, kuten esimerkiksi tulkin AMK-tutkinnon. Ammattikorkeakouluista humanistiselta ja kasvatusalalta valmistutaan yhteisöpedagogiksi, tulkiksi tai viittomakielentulkiksi. AMK-tutkinnon suorittaminen kestää 3,5–4 vuotta.
Yliopistosta humanistisesta tiedekunnasta valmistunut kandidaatti tai maisteri on opiskelemansa alan asiantuntija, jolla on erilaisia yleisiä taitoja. Yliopistoissa humanistisen koulutuksen aloja ovat kasvatustiede, sosiologia, psykologia, filosofia, teologia, historia ja yhteiskuntatiede. Humanistinen koulutus valmistaa toimimaan esimerkiksi opettajana tai tutkijana.
Humanisti työelämässä
Humanistiselta alalta valmistuneella keskeisiä yleisiä taitoja ovat muun muassa analyyttisyys, argumentointi, tiedon soveltaminen sekä luovuus. Humanisti osaa vertailla ja arvioida eri näkökulmia ja perustella oman kantansa.
Humanistinen työllistyy hyvin esimerkiksi opettajina, psykologeina, käyttäytymistieteilijöinä tai historioitsijoina. Opinnoissa saat laajan käsityksen erilaisista kulttuurisista sidonnaisuuksista globaalissa maailmassa ja opit hahmottamaan asiat oikeassa perspektiivissä. Näistä taidoista on hyötyä esimerkiksi projektinhallinnassa.
Humanistisen alan koulutuksesta valmistuu “generalisteja”, joiden osaaminen ei ole sidoksissa yhteen tiettyyn ammattikuvaan vaan asiaosaaminen on laaja-alaista. Muuttuvilla työmarkkinoilla tästä on hyötyä, sillä humanistisen alan koulutuksen käynyt voi muuntautua helposti erilaisiin työtehtäviin.
Lähteet: opiskelupaikka.fi, helsinki.fi, opintopolku.fi
Oletko miettinyt EU-vaihtoa tai opiskelua toisessa EU-maassa? Tai kiinnostaisiko sinua tehdä vapaaehtoistyötä EU:ssa?
Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua?