🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Suodata
Koulutusala
Koulutustyyppi
Toteutustapa
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-14 koulutusta 14 tuloksesta
Mainokset

Suositut koulutusalat

Suositut sijainnit

Opiskelijakokemukset

Kaksoistutkinto yhdistää kaksi tutkintoa

Kaksoistutkinnoksi kutsutaan tutkintoa, jossa suoritetaan sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkinto rinnakkain. Kaksoistutkintoa suorittava opiskelee ammatillisessa koulutuksessa ja suorittaa lisäopintoja suorittaakseen myös ylioppilastutkinnon.

Ammatilliseen perustutkintoon haetaan yhteishaun kaussa. Osassa hakulomakkeita on erikseen kohta, jossa voit ilmoittaa kiinnostuksestasi suorittaa myös lukio-opinnot. Lisäopintojen suorittaminen on kuitenkin aina mahdollista, ja niistä voidaan keskustella oppilaitoksessa myös opintojen aikana.

Kaksoistutkinnon suorittaminen käytännössä

Kaksoistutkinnon suorittaminen on vaativaa, koska se vaatii opintojen suunnittelua ja pitkäjänteisyyttä. Opinnot kestävät kolmesta neljään vuotta. Jos lukioaineita valitsee enemmän kuin neljä, kannattaa opinnot jakaa neljälle vuodelle.

Kannattaa ottaa huomioon, että lukio-opintojen rytmitys ammatillisten opintojen kanssa vaihtelee aloittain. Toisinaan lukio-opinnot ovat täysiä lukiojaksoja, toisinaan ne suoritetaan ammatillisen opintojen kanssa limittäin.

Oppilaitokset auttavat lyhentämään opintojasi, sillä osan yhteisten aineiden opinnoista voi korvata lukion vastaavilla aineilla. Ammatilliset oppilaitokset ja lukiot tekevät yhteistyötä, jotte tutkintojen yhteensovittaminen olisi mahdollista. Osa oppilaitoksista tarjoaa opintoja etä- ja monimuoto-opintoina, mikä helpottaa opintojen yhdistämistä.

Ylioppilastutkinto osana kaksoistutkintoa

Ylioppilastutkinnon suorittaakseen opiskelijan on opiskeltava vähintään neljää ainetta. Pakollisena aineena on äidinkieli. Lisäksi valitaan vähintään kolme seuraavista: toinen kotimainen kieli, vieras kieli, matematiikka ja reaali. Nämä neljä pakollista ainetta kirjoitetaan yloppilastutkinnossa.

Opiskelija saa ylioppilaskirjoitukset hyväksytysti suoritettuaan ylioppilastodistuksen. Hän ei kuitenkaan saa lukion päättötodistusta, sillä kaikkia lukion kursseja ei ole suoritettu. Mikäli opiskelija on suorittanut sekä lukion koko oppimäärän (eli saa lukion päättötodistuksen), ylioppilaskirjoitukset että ammatillisen perustutkinnon, kutsutaan yhdistelmää kolmoistutkinnoksi.

Kenelle kaksoistutkinto soveltuu?

Kaksoistutkinto sopii erityisesti niille, jotka haluavat yhdistää kädentaidot ja teoreettisten aineiden opiskelun. Kaksoistutkinnon suorittaminen myös parantaa jatko-opintovalmiuksia.

Jatko-opinnot kaksoistutkinnon jälkeen

Kaksoistutkinnon suorittanut opiskelija on jatko-opintokelpoinen ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, kuten myös pelkän ammatillisen perustutkinnon suorittanut. Kaksoistutkinto kuitenkin valmistaa tuleviin jatko-opintoihin.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Opintopolku, Oporasti, Edu.fi