Näyttää 1-11 koulutusta 11 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
  • = Mukana kevään yhteishaussa
Näyttää 1-11 koulutusta 11 tuloksesta

Puheterapeutin koulutus

Puheterapeutiksi voi opiskella yliopistoissa. Logopedian koulutusta tarjoavat Suomessa viisi yliopistoa: Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun yliopisto sekä Åbo Akademi. Opiskelemaan otetaan vuosittain hieman yli sata opiskelijaa, joten logopediaa ei ole kovin helppo päästä opiskelemaan. Puheterapeutin koulutus on arvostettu Suomessa.

Puheterapeutti työelämässä

Puheterapeutin ammatti sopii, mikäli on kiinnostunut kielistä, kommunikoinnista, psykologiasta sekä anatomiasta, fysiologiasta ja neurologiasta. Mitään tiettyä persoonallisuuden piirrettä ei vaadita, tosin puheterapeutin työ on kovin ihmisläheistä, joten erakkoluonteelle se tuskin sopisi.

Puheterapeutin koulutus valmistaa opiskelijat toimimaan ammatissa. Puheterapeutti tutkii, hoitaa ja kuntouttaa asiakkaita, joilla on eri syistä johtuvia puhe- ja kommunikaatiohäiriöitä. Asiakkaina voi olla kaiken ikäisiä henkilöitä, jotka hakeutuvat puheterapeutille esimerkiksi onnettomuuden, sairauden tai synnynnäisen vamman vuoksi.

Puheterapeutteja työskentelee niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Vain suurissa kunnissa on useita puheterpeutin virkoja. Puheterapeutteja työskentelee esimerkiksi sairaaloissa, kehitysvammahuollossa tai kuntoutuslaitoksissa. Puheterapeutti voi olla myös itsenäinen ammatinharjoittaja. Usein puheterapeutti on työpaikalla ainoa alan ammattilainen, jolloin hän vastaa yksin hoidosta tukenaan moniammatillinen yhteisö, johon kuuluu mm. psykologeja, fysioterapeutteja ja lääkäreitä.

Työn vaatimukset

Puheterapeutin on hallittava terapiamenetelmät, joita alalla käytetään. Puheterapeutin koulutus on kattava ja vaativakin, mutta alalla toimiminen vaatii myös jatkuvaa taitojen kehittämistä ja uusein tutkimuksien tuntemusta.

Puheterapeutin on kyettävä itsenäiseen työskentelyyn, mutta osattava tehdä yhteistyötä ja olla vuorovaikutuksessa niin asiakkaan kuin muiden kollegojen kanssa. Ihmistuntemuksesta on alalla hyötyä.

Puheterapeutin koulutus  keskittyy myös fysologian opiskeluun, joten kielen, puheen, suun, nielun ja kasvojen alueen toimintoja on osattava analysoida. Analysoinnin perusteella tehdään arviointi kuntoutuvuudesta ja suunnitellaan kuntoutus. Jokaiselle asiakkaalle on osattava tehdä heille oman tilanteensa mukaan kuntoutussuunnitelma. Työ vaatii siis herkkää havainnointia ja teoreettista osaamista, mutta myös luovuutta.


Palaa sivun alkuun

Lähteet: Suomen Puheterapeuttiliitto ry, Ammattinetti

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
Vertaile koulutuksia
Työ & palkka

Mitä eri ammatteja on olemassa, ja mitä niissä voi tienata? Entä miten eri aloille voi kouluttautua? 

Tutustu osioon!