Palkka ja tietoa ammatista Hakkurinkuljettaja

Lisätietoa ammatista

Hakkurinkuljettajat työskentelevät bioenergia-alaan liittyvissä metsäalan töissä. Heidän tehtäviinsä kuuluu kaadettujen, karsittujen ja pinottujen puiden hakettaminen koneellisesti. Hake poltetaan voimaloissa ja lämmityslaitoksissa lämmön tai sähkön tai molempien tuottamiseksi. Ajettavat hakkurit ovat kuorma-autoja, joihin kuuluu nosturi ja haketin. Ammatissa tarvitaan koneiden käyttö- ja huoltotaitojen lisäksi mm. metsäalan tuntemusta, kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja yhteistyötaitoja.

Lue lisää ammatista Hakkurinkuljettaja

Hakkurinkuljettaja työskentelee metsäalan töissä, jotka liittyvät bioenergian alkutuotantoon. Tehtäviin kuuluu kaadettujen ja pilkottujen puiden hakettaminen koneellisesti pieniksi paloiksi, hakkeeksi. Haketta käytetään energianlähteenä lämmön ja sähkön tuotannossa voimaloissa ja aluelämpölaitoksissa sekä lämmön tuotantoon suurissa kiinteistöissä.

Hakkurinkuljettaja työskentelee ajettavalla hakkurilla, joka on kuorma-auto, jonka varusteisiin kuuluu nosturi ja varsinainen haketin. Hakkuri (haketin) voi olla myös esimerkiksi traktorin perässä siirrettävä tai polttolaitoksessa käytettävä kiinteä laite.

Hakkurinkuljettaja siirtyy metsätyömaalle tai muuhun kohteeseen, johon puunrankoja, oksia, latvuksia tai risuja on pinottu. Haketettavat puut nostetaan nosturilla hakettimeen, joka paloittelee ne ja heittää hakkeen toisen kuorma-auton tai traktorin lavalle.

Hakkurinkuljettaja työskentelee haketettaessa kuorma-auton hytissä tai siihen kuuluvan nosturin ohjaamossa tai ohjaa nosturia koneen ulkopuolelta ohjaussauvojen avulla mallista riippuen. Työ on sekä istumatyötä ohjaamossa että ulkona työskentelyä.

Tehtäviin voi kuulua myös hakkeen ajoa. Metsissä tai tienvarsilla tehty hake kuljetetaan kuorma-autoilla lämpölaitoksiin. Hake voidaan vielä kuivattaa varastokuivurissa ennen käyttöä, jolloin siitä saadaan enemmän energiaa kuin kosteasta hakkeesta. Hake voidaan tehdä myös ylivuotisesta, ulkona kuivuneesta puusta.

Kuljettajan tehtäviin kuuluu myös koneen toimintakunnosta vastaaminen, mihin liittyy esimerkiksi tavallisimpia huoltotöitä kuten voiteluainehuoltoa sekä pieniä korjaustöitä tarpeen vaatiessa. Tehtäviin kuuluu myös varaosien ja tarvikkeiden tilauksia.

Yrityksestä ja toimenkuvasta riippuen tehtäviin voi kuulua myös muita metsäalan töitä, kuten koneellista puunkorjuuta, johon kuuluu puiden kaatamista, katkomista ja karsimista sekä puutavaran kuljettamista.

Työmaakohteesta ja työpaikasta riippuen hakkurinkuljettaja työskentelee joko yhdessä kuorma-autonkuljettajan kanssa tai yksin. Työ on yleensä päivä- tai kaksivuorotyötä, joskus myös kolmivuorotyötä. Työ edellyttää valmiutta matkatyöhön. Työmaakohteet voivat sijaita eri puolilla maata.

 

Lue lisää ammatista Hakkurinkuljettaja

Hakkurinkuljettajat työskentelevät metsäkoneyrityksissä tai koneyrittäjinä.

 

Lue lisää ammatista Hakkurinkuljettaja

Hakkurinkuljettajalle soveltuu toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa suoritettava metsäalan perustutkinto.

Perustutkinnossa voi suuntautua metsäenergian tuotantoon, jolloin tutkintonimike on metsäenergian tuottaja. Metsätalouteen suuntautuen tutkintonimike on metsuri-metsäpalvelujen tuottaja, metsäkoneenkuljetukseen suuntautuen metsäkoneenkuljettaja, metsäkoneasennukseen suuntautuen metsäkoneasentaja.

Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella ja näyttötutkintona.

Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös bioenergia-alan, metsäkoneenkuljettajan ja metsätalousyrittäjän ammattitutkinnot sekä metsämestarin erikoisammattitutkinto.

 




Lue lisää ammatista Hakkurinkuljettaja
Mainokset