Myymälänhoitaja työskentelee vähittäiskaupan esimiestehtävissä vastaten myymälän tai liikkeen toiminnasta. Työhön kuuluu henkilöstöasioita sekä osto- ja myyntityötä. Myymälänhoitajia työllistävät erilaiset myymälät, erikoisliikkeet ja tavaratalojen osastot. Tehtävissä tarvitaan esimiesosaamista, tuoteryhmien tuntemusta sekä asiakaspalveluhenkisyyttä ja yhteistyötaitoja.
Myymälänhoitaja tai myymäläpäällikkö vastaa yksittäisen myymälän tai liikkeen toiminnasta ja tuloksesta sekä yrityksen liikeidean toteutumisesta. Vastaavanlaista työtä tekevät tavarataloissa osastonhoitajat tai osastopäälliköt, jotka vastaavat tietyn osaston tavararyhmistä, henkilökunnasta ja myyntituloksista.
Myymälänhoitaja on esimiesasemassa, ja hän hoitaa henkilöstöasioita. Hän laatii työvuorolistat, perehdyttää henkilökunnan työhönsä ja motivoi heitä sekä hoitaa muita henkilöstöasioita.
Tehtäviin kuuluvat myös tavaran sisään osto, myyntityö, myynnin seuranta ja myyntiraporttien laadinta. Myymälänhoitaja osallistuu myös myyntitavoitteiden määrittelyyn ja budjettien laadintaan.
Myymälänhoitaja on vastuussa myös myymälätilojen siisteydestä, tavaroiden saatavuudesta sekä hintamerkinnöistä. Lisäksi hän vastaa hyvityspyyntöihin ja hoitaa päivittäiseen rahaliikenteeseen liittyviä asioita.
Myymälänhoitaja työskentelee kauppiaan tai vastaavan alaisuudessa. Myymälänhoitaja on itse myymälän muun henkilökunnan, osastovastaavien, myyjien, kassojen jne. esimies. Yrityskoko vaikuttaa kaupan henkilöstön erikoistumiseen. Mitä pienempi yritys, sitä monipuolisemmin henkilöstön on hallittava eri tehtävät.
Työympäristö vaihtelee elintarvikemyymälästä kenkäkauppaan ja tavaratalon osastoon. Myymälänhoitaja osallistuu itsekin asiakaspalveluun, mutta työtä tehdään myös toimistomaisessa takahuoneessa.
Työaika on pääasiassa päivätyötä maanantaista perjantaihin, mutta joskus työskennellään myös lauantaisin ja sunnuntaisin.
Asiakaspalveluun saattaa joutua osallistumaan tavallista enemmän esimerkiksi henkilökunnan vajauksen vuoksi, joten paperitöitä ei aina ehdi hoitaa varsinaisena työaikana vaan ne tehdään muina aikoina.
Tavaratalot, myymälät ja erikoisliikkeet.
Vähittäiskaupan esimiehet ovat usein edenneet tehtäväänsä työkokemuksen kautta sekä kaupan ryhmittymien järjestämän esimies- ym. koulutuksen avulla. Monilla on myös jokin kaupallisen alan koulutus.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon, tradenomi (AMK).
Toisella asteella voi suorittaa liiketalouden perustutkinnon, merkonomi. Tutkinto voidaan suorittaa myös oppisopimuksella sekä näyttötutkintona.
Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös myynnin ammattitutkinto ja kaupan esimiehen erikoisammattitutkinto.
Ammatillista täydennyskoulutusta tarjoavat Markkinointi-instituutti sekä eri oppilaitosten yhteydessä toimivat täydennyskoulutusorganisaatiot jne. Lisäksi kaupan alan koulutusta järjestävät kaupan alan yritysten omat koulutusorganisaatiot.