Etsi koulutusta 👉

Hakeminen yliopistoon Ruotsiin

02 heinä 2014
KYSYMYS
Hei!

Olen pitkään miettinyt muuttamistani opiskelemaan yliopistoon Tukholmaan mutta nyt se olisi vasta ajankohtaista. Asuin neljä ensimmäistä kouluvuotta Ruotsissa ja sen jälkeen olen ollut Suomessa kielikylpyluokalla ja kirjoitinkin A-ruotsin lukiossa.

Kysymykseni onkin, miten suuret mahdollisuudet on päästä suomalaisena ruotsinkieliselle linjalle opiskelemaan yliopistoon? Haluiaisin luokanopettajaksi opiskella ja täällä Suomessa ei ole vielä tärpännyt niin ajattelin että miten haen sinne opiskelemaan ja täytyykö minun tehdä kielitesti? Entä pääsykokeet?

Poikaystäväni haluaisin opiskella kansainvälisellä linjalla taas psykologiaa, miten sille linjalle haetaan? Täytyykö hänen osta ruotsia vai onko kaikki opinnot englanniksi? Haluaisimme aloittaa ensi keväänä opinnot.

Sitten vielä olisi kysymys asumisesta ruotsissa, osaatko sanoa saako siellä opiskelijaasuntoja ollenkaan?


Kiitos paljon jo etukäteen vastausksista :)

Vastaus

02 heinä 2014

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! On hyvin yleistä, että suomalaiset hakevat opiskelemaan Ruotsiin. Syynä tähän on useimmiten se, että Ruotsissa ei yleisesti järjestetä pääsykokeita, vaan opiskelijavalinta tehdään lukion päättötodistuksen arvosanojen ja ylioppilastutkintotodistuksen mukaan. Siten opiskelemaan voi hyvinkin päästä, vaikka Suomessa ei olisi opiskelupaikka irronnut.

Löysin seuraavan tiedon Maatieto.net-verkkosivuilta:

”Yhteishaku ruotsinkielisiin koulutusohjelmiin ja kursseille järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Englanninkielisiin ohjelmiin järjestetään yksi hakukierros talvella. Keväällä hakevat voivat aloittaa opintonsa seuraavana syyslukukautena ja syksyllä hakevat seuraavana kevätlukukautena. Keväällä aloituspaikkoja tarjoavia koulutusohjelmia on vähemmän kuin syksyllä." 

Ruotsinkieliseen opetukseen haetaan Antagning.se-palvelussa ja liitteet toimitetaan postitse Ruotsiin. Sekä hakemuksen että liitteiden pitää olla perillä UHR:n (Universitets- och högskolerådet) ilmoittamaan määräaikaan mennessä. Jos haet opiskelupaikkaa englanninkielisistä koulutusohjelmista, lähetä hakemuksesi Universityadmissions.se-palvelussa ja toimita liitteet postitse määräaikaan mennessä.

Hakukelpoisuus ruotsalaiseen korkea-asteen oppilaitokseseen edellyttää yleisen korkeakoulukelpoisuuden (grundläggande behörighet) ja monilla aloilla myös erityisen korkeakoulukelpoisuuden ehtojen (särskild behörighet) täyttämistä. Kevään 2012 yhteishausta lähtien suomalaishakijat hakevat opiskelupaikkoja samoissa kiintiöissä ruotsalaisten kanssa. Suurin osa hakijoista hakee opiskelupaikkaa todistusarvosanojen perusteella (betygsurval). Högskoleprovet-kokeen suorittaneet suomalaiset voivat kilpailla opiskelupaikoista kahdessa kiintiössä (betygsurval ja provurval).

Todistusten perusteella tapahtuvassa haussa hakijat valitaan lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. Valinnassa huomioidaan päättötodistuksen kaikkien aineiden keskiarvo ja ylioppilastodistuksen yleisarvosana. Universitets- och högskolerådet (UHR)  laskee ulkomaalaisille hakijoille todistusten perusteella pistemäärän (10,00-20,00) todistusten vertailua varten. Sen lisäksi voi vielä saada max. 2,50 lisäpistettä. Jos haet opiskelupaikkaa ammatillisen tutkinnon perusteella, voit tarkistaa pisteytyksen periaatteet Antagningen.se-verkkopalvelusta.

Ruotsin kielen yleinen kelpoisuusvaatimus

Suomalaisilta opiskelijoilta, joiden äidinkieli on suomi, edellytetään pääsääntöisesti vähintään kolmen vuoden tai viiden kurssin lukiotasoisia ruotsin kielen opintoja, jotta yleinen kelpoisuusvaatimus täyttyy ruotsin kielen osalta. Ruotsin kielen arvosanan tulee olla hyväksytty eli vähintään 5.

Englanniksi tarjottavien koulutusohjelmien hakukelpoisuusvaatimukset on paras selvittää aina suoraan korkeakoulusta. Englanninkielisten koulutusohjelmien hakuaika voi myös poiketa normaalin yhteishaun hakuajoista.

Teidän kannattaa tutustua paremmin Maatieto.net-sivustoon, samoin Antagningen.se-sivustoon. Lisävinkkejä ja koulutusvaihtoehtoja löytyy myös ruotsinkieliseltä Studentum.se-sivustolta.
 

Ruotsissa voi etsiä asuntomarkkinoilta joko vuokra-asuntoa (hyresrätt) tai asumisoikeusasuntoa (bostadsrätt). Monet opiskelijat hakevat joko opiskelija-asuntoa (studentbostad) tai paikkaa opiskelija-asuntolasta (studentkorridor). Asuntolassa on yleensä halvempi asua kuin omassa asunnossa, mutta tilaa on vastaavasti vähemmän. Opiskelija-asuntolassa asuvat maksavat yleensä vuokraa ainoastaan vuoden yhdeksältä opiskelukuukaudelta.

Koska opiskelija-asuntoloiden vuokrataso on alhainen ja asunnon löytäminen vapailta markkinoilta vaikeaa, asuntoloihin on yleensä pitkät jonot. Asuntojonoon kannattaakin ilmoittautua mahdollisimman hyvissä ajoin. Jos haluat hakea asuntolapaikkaa, ota yhteyttä kyseiseen opiskelija-asuntolaan tai tulevan oppilaitoksesi opintotoimistoon.

Oppilaitoksilla ei yleensä ole opiskelija-asuntoja, vaan niitä hallinnoivat eri asuntoyhtiöt. Jokaisella yhtiöllä on omat jonotus- ja vuokraussääntönsä, minkä vuoksi suurimmilla opiskelupaikkakunnilla on useimmiten useita eri asuntojonoja. Tietyn opiskelukaupungin tai asuntoyhtiön asuntojonosta ei näin ollen voi siirtyä samalle sijalle toisen kaupungin tai toisen asuntoyhtiön jonoon. Asuntoyhtiöihin voi tutustua ja opiskelija-asuntoa hakea osoitteessa sokstudentbostad.se. Tarkempaa tietoa opiskelupaikkakunnan opiskelija-asuntotarjonnasta löytyy myös oppilaitosten omista sivustoista. Kansainvälisille opiskelijoille kiintiöidään toisinaan tietty määrä asuntoja, joten kannattaa ottaa yhteyttä oppilaitokseesi ja selvittää, onko oppilaitoksella tarjota sinulle asuntoa. 

Tsemppiä hakemiseen sekä asunnon etsintään!

Ystävällisin terveisin,
Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi