🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Merikapteenin työssä vaadittava näkökyky

30 joulu 2014
KYSYMYS
Hei! Merikapteenilta vaaditaan hyvää näkökykyä. Riittääkö jos hyvä näkökyky saavutetaan silmälaseilla vai onko se este työlle?

Vastaus

30 joulu 2014

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Tässä Finlex.fi-verkkosivuilta löytämäni teksti laivaväeltä vaadittavasta näkökyvystä:

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus laivaväeltä vaadittavasta näkö- ja kuulokyvystä

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti säädetään laivaväen lääkärintarkastuksista annetun lain (1171/2010) 4 §:n 2 momentin nojalla:

1 § Näkökyky

Kansi- ja konehenkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä on oltava vähintään seuraavan taulukon mukainen näkökyky:

Kaukonäkö Lähinäkö
1. Silmälaseilla tai ilman 2. Ilman silmälaseja Yhteisnäkö, silmälaseilla tai ilman
Toinen silmä Toinen silmä Toinen silmä Toinen silmä
Kansihenkilökunta 0,5 0,5 0,1 0,1 Laivan navigointitehtävien edellyttämä näkökyky (esimerkiksi merikartanluku, komentosillan valvontalaitteiden, varusteiden ja navigaatioapuvälineiden käyttö)
Konehenkilökunta 0,4 0,4 0,1 0,1 Kyettävä lukemaan mittareita lähietäisyydeltä, käyttämään työkaluja ja tunnistamaan tarvittavia koneiston osia

Näöntarkkuus tutkitaan Snellenin tauluilla. Jos henkilö vain silmälasein saavuttaa edellä olevan taulukon sarakkeen 1 vähimmäisarvot, hänen on ilman silmälaseja saavutettava sarakkeen 2 vähimmäisarvot. Tällöin hänen on työssä ollessaan käytettävä silmälaseja ja lisäksi hänellä on oltava aluksella mukanaan varasilmälasit.

Kansi- ja konehenkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä on oltava normaali värinäkö ja normaali näkökenttä sormipedimetrialla tutkittuna. Kansi- ja konehenkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä on oltava pimeässä työskentelyn ongelmattoman suoriutumisen edellyttämä hämäränäkökyky. Jos tarkastuksessa tulee esiin epäilyä kaksoiskuvista (diplopia), on tehtävä silmälääkärin tutkimus.

Muulla kuin kansi- ja konehenkilökuntaan kuuluvalla laivaväellä on ilman lasikorjausta oltava vähintään 0,1 yhteisnäöntarkkuus ja kokonaisuudessaan henkilöllä on oltava riittävä näkökyky, jotta hän selviytyy normaaleista ja poikkeustilanteiden tehtävistään laivalla turvallisesti ja tehokkaasti.


Tämän asetuksen mukaan silmälasit eivät ole este työskentelylle merikapteenina, mutta taulukoiden vähimmäisarvot tulevat toteutua.

Merikapteenin koulutusta järjestävät Kymenlaakson ammattikorkeakoulu ja Satakunnan ammattkorkeakoulu, joten tarvittaessa voit kysyä lisätietoja näkövaatimuksista suoraan heiltä.

Toivottavasti tästä oli sinulle apua. Onnea opintoihisi ja iloista uutta vuotta!

Terveisin,
Maija
Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi