🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Kauppakorkeaan huonolla ylioppilastodistuksella?

09 marras 2015
KYSYMYS
Moikka!

Olen 23-vuotias ylioppilas. Olen ns. hidas syttyjä, ja vasta viimeisen puolen vuoden aikana olen löytänyt oman alani, joka tulevaisuudessa kiinnostaisi ja se olisi kauppatieteet ja tarkemmin markkinointi ja johtaminen.

Lukiossa ei aikoinaan opiskelu kiinnostanut, mikä kaduttaa syvästi nyt myöhemmin, koska koulutusjärjestelmämme arvostelee hakijan arvosanojen eikä esimerkiksi intohimon perusteella.

Kysyisinkin, että onko mahdollista päästä mitenkään opiskelemaan kauppatieteitä yliopistoon, vaikka aloituspistemääräkseni tulisi vain 1 piste mahdollisesta 38 pisteestä.

Onko unelma kuopattu ennen kuin se edes kerkeää alkamaan? :o

Vastaus

09 marras 2015

Hei Matti,

Kiitos kysymyksestäsi!

Kauppatieteitä on hyvinkin mahdollista päästä opiskelemaan yliopistoon, vaikka ei olisikaan menestynyt ylioppilaskirjoituksissa. Lähes poikkeuksetta jokaiseen yliopistoon kauppatieteellisessä yhteisvalinnassa osa opiskelijoista valitaan yhteispisteiden (eli ylioppilaskirjoituksista saadut pisteet + pääsykoepisteet) perusteella ja osa pelkän valintakoemenestyksen perusteella.

Koska saisit vain 1 pisteen yhteispistekiintiöön, tarkoittaa se sitä, että olisit hyvin todennäköisesti pääsykoekiintiössä. Näin ollen sinun pitäisi saada pääsykoekiintiön rajat ylittävät pisteet pääsykokeesta. Lisäksi valinnassa huomioidaan ensisijaisuuspisteet, jotka ovat 3,2 tai 1 riippuen yhteisvalinnassa asettamastasi yliopistojärjestyksestä. 

Kauppatieteiden pääsykokeen maksimipisteraja on yleensä ollut 40 – maksimipistemäärä valintakoekiintiössä on tällöin ensisijaisuuspisteet huomioon ottaen 43. Vuonna 2014 alin pisteraja koekiintiössä oli Itä-Suomen yliopiston Joensuun yksikön 24 pistettä ja korkein Aalto-yliopiston 34 pistettä. Pisterajat kuitenkin vaihtelevat vuosittain, mutta vanhoista tilastoista saa hyvin osviittaa sisäänpääsyyn vaaditusta pistemäärästä.

Lisätietoa pääsykokeesta ja valinnasta saat esimerkiksi täältä.

Onnea hakuprosessiin, älä anna huonon ylioppilastodistuksen lannistaa – mahdollisuutesi sisäänpääsyyn ovat yhtä isot kuin kellä tahansa muullakin!

Terkuin,
Emilia
Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi