🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Ylioppilastodistuksen arvosanojen korottaminen

25 elo 2017
KYSYMYS
Hei,

Olen kiinnostunut korottamaan ylioppilastodistukseni arvosanojani parantaakseni mahdollisuuksiani päästä yliopistoon. Olen kirjoittanut vuonna 2010. Kysymykseni ovat seuraavat:

1. Onko tosiaan niin, että jo kirjoitettuja aineita saa uusia vain kerran?
2. Olen kiinnostunut uusimaan ainakin äidinkielen ja englannin. Voinko vain ilmoittautua ensi kevään ylioppilaskokeisiin, vai pitääkö minun käydä uudestaan lukion kursseja?
3. En enää muista ylioppilaskirjoituksista ja niihin opiskelusta hirveästi. Eikö ylioppilaskirjoituksissa kysytyt kysymykset/tehtävät tule vain kyseisen aineen pakollisen oppimäärän kursseista?
4. Jos haluan kirjoittaa aineen jota en ole kirjoittanut vielä ollenkaan, esim. historian, voinko vain ilmoittautua ja mennä kokeeseen? Vai pitääkö tehdä jotain muutakin?

Vastaus

25 elo 2017

Hei,

Kiitos kysymyksistäsi, tässä sinulle niihin vastauksia.

1. Kyllä näin tosiaan on. Ylioppilastutkintolautakunnan sanoin: "Hyväksytyn kokeen saa uusia yhden kerran ilman aikarajaa."

2. Käsittääkseni voit suoraan ilmoittautua ensi kevään ylioppilaskirjoituksiin. Kevään 2018 kokeisiin tulee ilmoittautua viimeistään vuoden 2017 marraskuun 23. päivänä.

3. Ylioppilaskirjoituksissa kysytyt kysymykset ja tehtävät perustuvat kyseisen aineen pakollisiin ja valintaisiin kursseihin. Osaan kysymyksistä pystyy vastaamaan pakollisten kurssien perusteella, mutta osa kysymyksistä käsittelee valintaisilla kursseilla opiskeltuja asioita. Reaaliaineen kokeissa saattaa olla myös oppiainerajat ylittäviä tehtäviä.

4. Ylioppilastutkintolautakunta sanoo näin:

"Ylioppilastutkinnon hyväksytysti suorittanut henkilö voi täydentää tutkintoa sellaisten oppiaineiden kokeilla, jotka eivät sisälly hänen suorittamaansa tutkintoon, ja sellaisten oppiaineiden kokeilla, jotka ovat eritasoisia kuin hänen suorittamaansa tutkintoon sisältyvät samojen oppiaineiden kokeet. Täydentäminen on mahdollista sen jälkeen, kun tutkinto on suoritettu, muutoin ajankohtaa ei ole rajoitettu."

Voit siis täydentää tutkintotodistustasi sellaisella aineella, jota et ole kirjoittanut vielä ollenkaan. Kaikki lukion pakolliset kurssit sinulla on tietenkin jo käytynä, joten ymmärtääkseni voit vain ilmoittautua ja mennä kokeeseen.

Ylioppilastutkinto.fi-sivustolta löytyy valtavasti aiheeseen liittyvää tietoa, joten sinun kannattaa myös käydä siellä lukemassa kirjoituksista.

Studentum.fi:stä löytyvän yo-kirjoituksiin liittyvän tiedon löydät täältä.

Tsemppiä kevään kirjoituksiin!

Terveisin,
Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi