🌞 Kesän lisähaku kokoaa yhteen haussa olevia koulutuksia »

Kemian, fysiikan ja matematiikan aineenopettajaksi hakeminen

26 helmi 2018
KYSYMYS
Onko mahdollista päästä Itä-Suomen yliopistoon opiskelemaan kemian, fysiikan ja matematiikan aineenopettajaksi jos ylioppilaskirjoituksissa kirjoittaa kemian, lyhyen matematiikan, suomi toisena kielenä, biologian ja pitkän venäjän? Vai vaaditaanko siellä fysiikan ja pitkän matematiikan ylioppilaskokeiden suorittamista? Olen nyt lukion kakkosella joten on jo myöhäistä opiskella fysiikkaa ja pitkää matematiikkaa, mutta olen kyllä kiinnostunut niiden opiskelusta yliopistossa jos tämä on mahdollista. Kemiaa taas opiskelen tällä hetkellä ja kemia sujuu hyvin.

Haluaisin myös kysyä Jyväskylän yliopistosta. Opintopolusta löysin, että Jyväskylässä voi opiskella kemian aineenopettajaksi ja valita sivuaineiksi esimerkiksi fysiikan ja matematiikan. Voiko tällöin saada myös fysiikan ja matematiikan aineenopettajan pätevyyden?

Onko minulla mahdollisuutta päästä jompaankumpaan yliopistoon?

Vastaus

26 helmi 2018

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Yliopistojen pääsykoe koostuu yleisesti ottaen lukion oppimäärän mukaisista aihealueista ja mahdollisesta pääsykoemateriaalista. Näin ollen pääsykokeissa saattaa olla aiheita, joita pakollisilla kursseilla ei olla käsitelty. Mikäli haluat suorittaa pitkän matematiikan ja fysiikan yo-kokeet, voit suorittaa kurssit vaikkapa iltalukiossa ja kirjoittaa ne aineet myöhemmin, ja pyrkiä sitten yliopistoon. 

Esimerkiksi Helsingin yliopistossa matematiikan, fysiikan ja kemian opettajan kandiohjelmaan vaatimuksena on, että hakija on kirjoittanut pitkän matematiikan, fysiikan ainereaalin tai kemian ainereaalin ja arvosana on vähintään M. Nämä kannattaa kuitenkin varmistaa siltä yliopistolta, johon olet itse ajatellut hakea.

Jyväskylän yliopiston kemian aineenopettajan koulutus antaa laaja-alaisen pätevyyden peruskoulun, lukion, ammatillisten oppilaitosten ja aikuiskoulutuksen opettajantehtäviin. Usein samat opettajat opettavat matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa. Se tietysti vaatii enemmän töitä yliopistossa, mutta se on mahdollista.

Yo-kirjoituksiin ja hakemiseen liittyvissä asioissa kannattaa kääntyä oman lukiosi opon tai yliopistojen hakijapalveluiden puoleen. Siellä osataan varmasti auttaa sinua henkilökohtaisemmin. 

Tsemppiä lukio-opintoihin ja edessä häämöttäviin yo-kirjoituksiin!

Ystävällisin terveisin,

Aino, Studentum.fi

Apua opiskelupaikan valintaan?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kärryillä! Saat mm. tietoa hakuajoista ja vinkkejä opiskelupaikan valintaan.
koulutus.fi